maandag 27 september 2010

Blije kolonisten bouwen als nooit tevoren, Abbas loopt niet weg bij onderhandelingen

Kolonisten in Netafim storten feestelijk cement. Door de hele Westoever hebben kolonisten maandag het feit gevierd dat om middernacht het 10 maanden oude bouwverbod in de nederzettingen afliep. Hoewel uit meerdere bronnen blijkt dat het twijfelachtig is of het verbod wel erg effectief is geweest, werden links en rechts nieuwe activiteiten aangekondigd of begonnen. Na afloop van deze week, die wordt gekenmerkt door het Sukot - Simhat Tora feest, wordt verwacht dat het bouwen echt in alle hevigheid zal beginnen.  Kanaal 2 van de Israelische tv meldde maandag al activiteiten in tenminste acht nederzettingen. In Ariel  werd de fundering gelegd voor 50 nieuwe huizen, in Adam werd de bouw van 20 huizen voorbereid. In de noordelijke sector bij Nablus werden activiteiten van bulldozers en vrachtauto's gesignaleerd, en voor Zuid-Hebron gold hetzelfde.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas die steeds had gezegd dat het einde aan de bouwstop ook het einde aan de vredesbesprekingen zou betekenen, hield slagen om de arm - zoals te verwachten was van een bestuur dat zo onderdruk staat van de Amerikanen. In Parijs waar hij sprak met president Sarkozy maakte zijn woordvoerder bekend dat Abbas eerst zou overleggen met de Arabische Liga. Dat gaat maandag gebeuren. (Sarkozy meldde dat hij in oktober een vredestop in Parijs wil organiseren).
Intussen is er ook druk overleg van de Israeli's en Amerikanen met de sterk van Amrikaanse hulp afhankelijke president Mubarak van Egypte en koning Abdallah II van Jordanië. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) heeft zich - omdat het er geen medeverantwoordelijkheid voor wil dragen als de gesprekken worden voortgezet - tijdelijk teruggetrokken uit de PLO. Uit Damascus verluidde dat gesprekken van secretaris-generaal Khaled Meshaal van Hamas met Fatah kopstuk Azzam al-Ahmed belangrijke stappen hebben op weg naar een verzoening.

Geen opmerkingen: