maandag 27 september 2010

Bewakingscamera toont dat schietende wachter in Silwan leugens vertelde

De begrafenis van Sarhan


Sinds afgelopen woensdag de 28-jarige Samer Sarhan, een vader van vijf kinderen, werd doodgeschoten door een van de gewapende wachters die de Joodse kolonisten beschermen die wonen in de Arabische wijk Silwan van Jeruzalem, is het steeds onrustig geweest in Silwan en omgeving. Verschillende mensen raakten gewond bij botsingen met de politie of door het gebruik van grote hoeveelheden traangas. In Issawiya, iets meer naar het noorden, stierf vrijdag een peuter van 14 maanden door een overmaat aan gas.

De wachter die Sarhan doodschoot werd eerst aangehouden door de politie, maar nog dezelfde dag op borgtocht weer vrijgelaten. Hij had de politie verteld dat hij met zijn jeep door de wijk reed, uit moest stappen om de weg vrij te maken die versperd was, vervolgens door meerdere mensen met stenen bekogeld was en   zijn vuurwapen had gebruikt omdat hij zich bedreigd voelde (het Israelische standaardverhaal in dit soort gevallen en de formule die alle daders lijkt vrij te pleiten) .
De Israelsche tv van kanaal 2 vertoonde echter zondag beelden van een bewakingscamera van het Palestijnse informatiecentrum van Silwan. Daarop is - hoewel de beelden erg onduidelijk zijn - in ieder geval te zien dat van versperren van de weg geen sprake was en ook al niet van een groep mensen die de wachter bedreigde. Het lijkt er meer op dat de wachter in zijn jeep voorbijreed, dat iemand een steen gooide en dat hij besloot om te keren en diegene - of een voorbijganger, dat is niet duidelijk - een lesje te leren.
Ik kan de betreffende beelden helaas niet downloaden, maar hier is de link 

En hier alsnog - met dank aan Herman - de video:


1 opmerking:

Herman zei

Beste Maarten Jan.

Zie ook deze video met vertaalde tekst op youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=hb8pq9qrfRQ

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...