dinsdag 4 december 2012

Geloofwaardig? Shin Bet agenten doden man die hen na aanrijding bedreigde met een bijl

De omgevallen jeep (foto Israelische politie).

Vier Israeli's in een auto hebben maandag een aanrijding gehad met een Palestijn uit een dorpje bij Nablus. De jeep van de Israeli's is daarbij gekanteld en de vier, die toevallig agenten waren van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, raakten licht gewond. Volgens de Israelische lezing kwam de Palestijn daarna op hen af met een bijl, waarop een van de mannen hem doodschoot. Israel bestempelde de plek vervolgens tot 'gesloten militair gebied' en behandelde de zaak als een 'terroristisch incident'. Aldus meldden de Israelische kranten. Haaretz, die dit nieuws bracht onder het kopje 'Ax-wielding Palestinian shot and killed by Israeli security forces', meldde dat de Palestijn ook nog 'Allahu akbar' riep (de krant spelde het foutief als Allah Huakbar).
Palestijnen meldden dat de man in kwestie de 35-jarige Hatem Shadid was , een constructiewerker en vader van vijf kinderen uit het dorpje Alar bij Nablus. Ma'an News beperkte zich ertoe te melden dat hij volgens Israelische bronnen de Shin Bet agenten na de aanrijding benaderde en een van hen op het hoofd sloeg en de andere op de schouder, met een voorwerp dat volgens de Israelische lezing een bijl was. Kennelijk waren en geen Palestijnse getuigen.
In Nederland wordt een agent die een verdachte doodschiet op non-actief gesteld tot de rijksrecherche heeft vastgesteld dat hij zijn dienstwapen op een geoorloofde manier heeft gebruikt. Je zou willen dat dit in Israel ook gebeurde. Israeli's, die op school leren dat Palestijnen bloeddorstig en primitief zijn 1), vinden dit soort berichten kennelijk normaal. Blijkbaar beantwoordt het aan hun verwachtingspatroon dat Palestijnen rondrijden met bijlen en agenten van de Shin Bet bedreigen onder het uitroepen van 'God is groot'. Vandaar ook waarschijnlijk dat er geen vraagtekens worden geplaatst achter het feit dat zo'n man dan vervolgens wordt doodgeschoten. Ik plaats die vraagtekens wèl. Sinds ik dit blog startte heb ik verschillende van dit soort verhalen gemeld, waaronder dat van een Israelische soldaat die twee zittende Palestijnen doodschoot omdat hij dacht dat één van hen Allahu akbar had gemompeld, en een ander verhaal van een man die werd gedood omdat hij gehaast bij een checkpoint kwam aanlopen met een glasscherf in de hand, die later een blikje cola bleek te zijn.
 
Ander nieuws was dat maandag in Hebron een auto werd aangestoken en muren werden beklad door kolonisten, die onder meer de woorden 'Dood aan de Arabieren',  'prijskaart en 'Kolonisten uit Susiya'achterlieten. De auto brandde volledig uit. 

Er was ook goed nieuws: Israel hervatte maandag de bezoeken van familieleden uit Gaza aan gevangenen in Israelische gevangenissen. De mogelijkheid dat mensen uit Gaza hun gevangen familieleden konden bezoeken werd in het leven geroepen na de massale hongerstaking van gevangenen van afgelopen zomer. Voordien hadden de gevangenen sinds 2007 geen bezoek meer mogen ontvangen. De bezoekregeling werd na drie maanden weer afgeschaft, maar nu zijn de bezoeken dus hervat. .      
 
1) Binnenkort zet ik op dit blog een interview dat ik voor het blad ZemZem had met de Israelische wetenschapper Nurit Peled Elhanan over haar recente boek over Israelische schoolboeken.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

"Activists around the world for Palestine" (facebook) melden dat het de bedoeling van Hatem was de mensen in de over-de-kop-geslagen auto te helpen; en dat drie broers van hem inmiddels ook gearresteerd zijn.

Fennie Stavast

Joop Hoekstra zei

Tarik Shadid, de in Ned geboren en getogen chirurg, is toevallig een achterneef van het slachtoffer. Hij meldt dat het verhaal van de bijl absolute onzin is. Hatem Shadid rende naar de gekantelde auto om te zien of hij hulp kon bieden. Ik zet zo mijn vraagtekens bij de rijstijl van deze geheim agenten.

Esther zei

Wat een toeval allemaal. Niet, want na de gevechten tegen Hamas werd verkondigd dat men door zou gaan met terreur en deze aanval is er een van, net als de aanval op een Joods gezin een aantal dagen er voor. Of was die verdwaald op andermans terrein en in andermans woning?

En wat is dat nou? Een achterneef zegt dat het onzin is. Dat is dus al helemaal geen bewijs. Net een moeder die zegt 'zoiets doet mijn kind niet'.

Abu Pessoptimist zei

Heeft Israel gezegd dat ze na de aanval tegen Hamas door zouden gaan met terreur, Esther? Nou ja, dat bedoel je waarschijnlijk niet. Maar misschien kan je zeggen wie wat gezegd heeft en wanneer en wie waar een joodse gezin heeft aangevallen. Dan kan ik reageren. Op deze manier is het borrelpraat.

Trees zei

Ik stond een paar weken geleden te wachten bij Qalandia checkpoint,was erdoorheen gegaan vanaf de Ramallah kant, naar de Jerusalem kant, waar een grote rotonde is. Deze rotonde is rommelig, gevaarlijk, daar er altijd files zijn vanwege het checkpoint, en aan de kant staan er altijd leger en politiejeeps, die er ook nog eens doorheen crossen. Ik probeerde vanaf die rotonde een taxi of bus te krijgen. Dus terwijl ik stond te wachten, en een beetje om me heen te kijken, zie ik vanuit het niets zo'n leger jeep vanaf de kant optrekken en afrijden op die auto's die langzaam reden richting checkpoint en die echt geen kant op konden. Hierbij schampte die jeep een van de auto's, deuk in die prive auto. De bestuurder stapte uit om te kijken wat de schade was, maar ook een van die legertypetjes, met zonnebril op, stapt uit en begint tegen de bestuurder van de prive auto te schreeuwen, te duwen, en zijn pistool te voorschijn te halen. Gelukkig kwamen er wat andere mensen aan die de prive bestuurder in zijn auto duwden. Waarna dat leger type niets meer kon doen.Die legerjeep was de schuld, maar ze hebben zoveel macht daar, als hij die bestuurde van die prive auto had neergeschoten, daar had geen haan naar gekraaid. Ik denk dat zoiets hier ook is gebeurd. Auto-ongeluk, want die legerjeeps rijden echt als gekken door de West bank heen, en het leger kan doen wat het wil.

Esther zei

Bij jou is alles borrelpraat Abu als je er niet van hebt gehoord.

Jewish Mother Fights Armed Terrorist, Prevents ‘Itamar 2’
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162588#.UMNkqSBtAZQ


Overigens lees je niet eens wat ik schrijf. Dat blijkt uit je reactie.

Abu Pessoptimist zei

Esther, ik heb nu kunnen lezen waar je naar verwijst: een bericht op Arutz 7, de zender (site) van de kolonisten, waar we nooit iets lezen van aanvallen op oogstende Palestijnse boeren, het doden van schapen, diefstal van olijven of het in brand steken van moskeeën. Daar komen we uitsluitend bloeddorstige Palestijnen tegen met messen en bijlen.
Zo ook dit bericht dat gaat over een man met een kefiya (een terrorist dus) die een huis was binnengedrongen, werd opgesloten door de vrouw des huizes die de Israelische krav maga techiek machtig was, maar wist te ontsnappen en vervolgens door het te hulp geroepen leger maar meteen werd doodgeschoten.

Misschien herinner je je de opwinding nog toen de Nederlandse staatssecretaris Teeven te kennen gaf dat gedood worden het beroepsrisico van inbrekers was? Hier in NL wordt dat niet geaccepteerd. Maar in Israel is iedere Palestijnse inbreker meteen volgelvrij - want een terrorist. Israel is een land waar Teeven zich ongetwijfeld thuis zou voelen.

Daniella van den Akker zei

Abu wat wil je hier zeggen. Een idioot die met een mes burgers in hun eigen huis bedreigt, heb je daar compassie mee? Gezegend deze vrouw die als een tijgerin haar kinderen heeft beschermd. groet, Daniella

Abu Pessoptimist zei

Daniella, Ik wil hiermee zeggen dat 1) Arutz 7 notoir onbetrouwbaar is en 2) inbrekers of zelfs moordenaars als ze op de vlucht zijn in een beschaafd land niet worden doodgeschoten maar worden gearresteerd.

Esther zei

Waar hem om gaat is dat jij liegt en zelfs over dit feit. Je beweerde zelfs dat het niet waar was, omdat jij er niets over had gehoord. Maar dat gebeurd voortdurend; en nu kom je met flauwiteiten als 'kolonistensite' opdraven wat niet pleit voor volwassenheid. Gauw over iets beginnen dat er niets mee te maken heeft.
Jij citeert terroristensites zoals Ma'aannieuws, 972mag,de antisemitische electronicintifada en mondoweiss en andere bagger.
Het enige wat e voert is een haatcampagne (net als zelfhater Hamburger die zich in dorp Broek blijkbaar mateloos verveelt), maar absoluut geen informatieve site (zoals je liet zien in je artikel over de schoolboeken die bol van de onzin staat. Gewoon te veel om te corrigeren. En je flauwe reactie ken ik er op.

Abu Pessoptimist zei

Esther, lieverd, ik heb ergens beweerd dat het niet waar was, alleen dat als je er geen verwijzing bij doet, ik er niet op kan reageren. Die verwizjing heb je nu gegeven en dus heb ik nu wel commentaar gegeven en daar heb ik niets aan toe te voegen. Jij hebt daar blijkbaar ook niets tegenin te brengen. Dus: einde verhaal.
Verder citeer ik dus terroristensites (allemaal sites die gevuld worden door academici en professionele journalisten) en soortgelijke 'bagger'. Ook een hoogleraar aan de Hebrew University die een boek over haar studie van Israelische schoolboeken heeft geschreven dat bij de gerenommeerde uitgeverij Taurus is verschenen, ventileert blijkbaar alleen maar onzin. Blijkbaar is de enige waarheid, de waarheid waarop jijzelf patent hebt. Er zijn namen voor dit ziektebeeld, weet je. Ik raad je aan er eens naar te googelen.

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...