zondag 30 december 2012

Israelisch hooggerechtshof: Zoabi kan wèl deelnemen aan verkiezingen

Zoabi
 Zoals al werd verwacht heeft het Israelische hooggerechtshof bepaald dat Hanin Zoabi, lid van de Knesset (het parlement) voor de Arabische Balad-partij, mag deelnemen aan de volgende verkiezingen. Het hof,  dat deze uitspraak zondag met algemene stemmen deed, schoof daarmee een eerdere beslissing terzijde van de verkiezingscommissie van de Knesset. Die commissie had op voorstel van Knessetlid Ofir Akunis (Likud) bepaald dat Zoabi niet aan de verkiezingen mocht deelnemen wegens haar aanwezigheid in 2010 aan boord van het Turkse schip Mavi Marmara dat op weg naar Gaza ten koste van negen doden door de Israelische marine werd opgebracht.
Haaretz meldt dat vertegenwoordigers van de gezamenlijke Likud-Yisrael Beiteinu lijst verklaarden dat ze "geschokt zijn door de beslissing'' en dat het in het licht daarvan noodzakelijk is dat de bestaande wetten worden veranderd, en wel zodanig dat ''het op enigerlei wijze verlenen van steun aan terrorisme een reden voor diskwalificatie wordt voor deelname aan verkiezingen''. De leden van de Likud-Yisrael Beiteinu lijst kondigden aan dat zij in de komende Knesset in actie zullen komen om de wet aan te passen.
Yariv Levine, één van de ultra-rechtse leden van de Likud die bij de onlangs gehouden interne verkiezingen in de Likud opklom naar een hoge plaats op de verkiezingslijst, ging een stapje verder door de beslissing van het hof zonder meer aan te vallen. "Pas als Knessetlid Zoabi zichzelf in de Knesset opblaast zal het hooggerechtshof begrijpen dat ze daar niet thuishoort," aldus Levine. 

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...