zondag 2 december 2012

Israel steekt als 'straf' voor stemming in VN ook belastingopbrengsten PA in zijn zak


Netanyahu verwijst in verklaring naar Yitzhak Rabin, die in 1975 na het aannemen van de 'zionsime is racisme' resolutie door de VN óók besloot de nederzettingen op de Westoever uit te breiden. (Klik op video voor volledig scherm)

De Israelische premier Benjamin Netanyahu en minister van Financiën Yuval Steinitz hebben zondag besloten de belastingen en accijnzen die Israel in de maand november ophaalde voor de Palestijnse Autoriteit in beslag te nemen en te gebruiken om een schuld van de PA aan de Israelische elektriciteitsmaatschappij af te betalen. Het besluit is een wraakneming voor de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarbij de PA de status van waarnemer kreeg. Eerder besloot Israel al 3000 nieuwe woningen in bezet gebied te gaan bouwen, de procedures voor het bouwen in bezet gebied in het algemeen te versnellen en - het belangrijkste - het plan voor de bouw van de sector E1 bij Jeruzalem te gaan uitvoeren, waardoor de Westoever in tweeën wordt gedeeld (Zie het betreffende bericht hieronder).
Met het in beslag nemen van de belastingopbrengst die de PA toekomt is een bedrag gemoeid van 460 miljoen shekel (ongeveer 90 miljoen euro). Het geld was bestemd om de salarissen van ambtenaren van de PA mee te betalen. Steinitz had eerder gewaarschuwd dat Israel niet zou doorgaan met het ophalen van belastingen en accijnzen voor de PA als de PA de stemming in de VN zou doorzetten. Israel heeft de uitbetaling van de belastinggelden eerder tijdelijk als strafmaatregel opgehouden. Onder meer gebeurde dat toen de PA in 2011 aankondigde een stemming in de VN te willen om volwaardig toegelaten te worden als lidstaat. Later werden de gelden echter weer vrijgegeven. Het daadwerkelijk in beslag nemen van het geld gaat echter verder en is een duidelijke schending van het Protocol van Parijs, één van de aanhangsels van de Oslo-Akkoorden.
Haaretz meldt dat het Israelische kabinet zondag in zijn wekelijkse bijeenkomst ook besloot de VN-beslissing niet te erkennen en niet te laten dienen als basis voor toekomstige onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit. In de beslissing werd de Westoever een gebied genoemd 'dat omstreden is en waarop het Joodse volk een natuurlijk recht kan doen gelden'. Netanyahu trok tijdens de vergadering een parallel met de VN-resolutie uit 1975 (later teruggetrokken) waarin zionisme werd gelijkgesteld met racisme. Netanyahu las onder meer de beslissing voor uit dat jaar waarin de toenmalige premier Yitzhak Rabin (die door links in Israel altijd wordt geprezen wegens zijn veronderstelde vreedzame instelling) stelde dat Israel als reactie op het besluit de bouw in de nederzettingen op de Westoever zou versnellen..

5 opmerkingen:

Esther zei

Wat ben je toch een Israëlhater en bovendien lieg je hier ok nog eens.
Aangezien die vriendjes van je aan Israël de rekening van 200 miljoen maar niet willen betalen en Israël de belastingen ophaalt is dit geld van Israël. Zo simpel ligt dat. In Nederland komt de deurwaarder langs als je niet betaalt. Jij zou graag willen dat Joden zich als dhimmies gedragen die belasting betalen aan moslims.

Abu Pessoptimist zei

Het is heel simpel, Esther. Als er geen bezetting was, was er ook geen rekening geweest. Bovendien verlies je even de timing van deze Israelische greep in de kas uit het oog.

Abu Pessoptimist zei

Esther zei...
Zonder Joden woonden je 'Palestijnse' vrienden nog in tenten en gebruikten olijfolielampjes, zaten in de winter in de kou een vuurtje te stoken van kamelenmest, zoals nomaden gewend. Zonder Joden niet eens cultuur of wil je antisemitisme cultuur noemen of de bomgordel? De leugen 'bezetting' kun je slechts kwijt in eigen parochie, want zoals altijd laat je de feiten weg en praat je Mazen naar de mond.
Als die Arabieren zo graag zelfstandig willen zijn, moeten zij eerst maar eens zorgen voor geld in het laatje en voor het opbouwen van een eigen infrastructuur die er nooit zal komen wegens corruptie en onderlinge haat en wantrouwen, direct veroorzaakt door hun ideologie en opkomen slechts voor de clan.

Abu Pessoptimist zei

Ja Esther, en je schreef nog meer in deze trant. Dat heb ik maar weggelaten, want zo was het al wel genoeg. Het antwoord op wat je schrijft is dit: Zonder Joden woonden mijn Palestijnse vrienden nog in Jaffa, Haifa, of Jeruzalemse wijken als Katamon, in huizen die met meubilair en al zijn ingepikt door Joden. Of in Lydda, Ramle en Sfat en in de ruim 500 dorpen die tijdens de Nakba door jouw Joodse vrienden zijn verwoest en waarop kibbutzim of bossen zijn verrezen.

Feng zei

Hallo Esther,
Vanaf 29 december is Palestina een staat voor 73% van de andere staten op aarde.
Dus dat verhaal over die bezetting is legitiem geworden; die is immers niet begonnen op 29 december, maar vanaf 1948.
En met de olielampjes en kamelenmest kom je toch een eind als je daar 64 jaar voor heb moeten knokken en respect hebt weten af te dwingen.

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...