maandag 3 december 2012

Frankijk, G-B, Zweden, Denemarken en Spanje roepen Israelische ambassadeur op het matje

Updated. Een aantal Europese landen heeft scherp geprotesteerd bij Israel wegens de plannen voor de bouw van 3000 nieuwe woningen in bezet gebied en met name de plannen om het bouwen in de sector E1 bij Jeruzalem  door te drukken. De protesten gaan dit keer verder dan de gebruikelijke afkeurende woorden, naar het schijnt. Hetr persbureau Reuters meldt dat Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden, Spanje en Denemarken de Israelische ambassadeur in hun land op het matje hebben geroepen om hun afkeuring over te brengen.Update 2, dinsdag 4/12: Ook Australië en Brazilië hebben een dag later de Israelische ambsaadeuer in hun hoofdsteden ter veerantwoording geroepen. (Einde update).
De krant Haaretz meldde eerder dat  Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden ook hun ambassadeur in Tel Aviv terug zouden roepen. Ik volgde in het voetspoor van Haaretz, maar dit nieuws bleek dus niet te kloppen. De Franse president Hollande zowel als de Britse premier Cameron lieten in de loop van de dag horen dat van terugroepen van ambassadeurs op dit moment geen sprake is.
De Europese boosheid is vooral gewekt door de plannen met betrekking tot het gebied E 1. Als Israel dit plan uit de ijskast haalt wordt Jeruzalem afgesloten van de Westoever wordt de Westoever zelf  in tweeën gedeeld, waarmee het voor iedereen, zelfs de grootste optimisten, duidelijk wordt dat van een twee-statenoplossing nooit meer sprake zal zijn. De EU-landen zien dit als het overschrijden van een rode lijn, aldus Haaretz.   
Een aantal landen, waaronder Groot-Brittannië, Zweden Duitsland en Rusland, gaf ook afkeurende verklaringen af, waarin gevraagd werd de maatregelen terug te nemen. Eerder benaderden diverse diplomaten zondag het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken met boze brieven. Onder hen was de Nederlandse ambassadeur Veldkamp. Hij waarschuwde dat Israël niet langer in de VN op de stem van Nederland kan rekenen als Israël de plannen doorzet, aldus Haaretz. Premier Netanyahu, die donderdag een bezoek brengt aan Berlijn, zal daar een boze kanselier Merkel ontmoeten. EU-ambassadeur Andrew Standley heeft Israël om opheldering gevraagd. Hij wees Israël erop dat de bouwplannen strijdig zijn met eerdere beloftes van Israël om geen stappen te zetten die tot een escalatie leiden.
 Israel kwam met de plannen als ;'wraak' voor de stemming in de Algemene Vergadering van de VN waar de Palestijnse staat een waarnemersstatus kreeg. Ook besloot Israel de belastinggelden die het over november voor de Palestijnse Autoriteit inde, ter hoogte van ongeveer 90 miljoen euro, in eigen zak te steken.
Netanyahu's bureau liet intussen weten dat Israel de plannen niet gaat terugdraaien. "We handhaven onze vitale nationale belangen tegenover internationale druk en er komt geen wijziging in de  beslissing die is genomen,' zo zei zijn bureau.

8 opmerkingen:

Feng zei

Kop in de Volkskrant.
FELLE KRITIEK OP ERKENNING PALESTINA ALS WAARNEMERSTAAT.
"De Palestijnen mogen van vreugde de straten op zijn gegaan, elders in de wereld werd de aangenomen resolutie door de Algemene Vergadering van de VN, waarin Palestina de status van waarnemerstaat heeft gekregen, hevig bekritiseerd.

Voor de Volkskrant lezer:
Van de 188 landen stemden er 138 voor, 9 tegen en onthielden 41 zich van stemmen.

Chsang

Anoniem zei

Zou er dan toch eindelijk iets veranderen? Is dit het historische begin van een periode waarin we Israel normaal gaan behandelen?

Klaas

Abu Pessoptimist zei

Nee Klaas, nog niet. Haaretz overdreef en ik zat er - een beetje in tijdnood - dus naast (gebeurt gelukkig niet zo vaak). Uiteindelijk werden er alleen ambassadeurs op het matje geroepen en dat is lang niet zo'n krachtig signaal als je eigen ambassadeur terugroepen.
Over enkele dagen is de opwinding gewoon weer voorbij en kan Israel rustig doorgaan met het bebouwen van het Palestijnse land.

Trees zei

Ik ben het helaas met Abu eens. We hebben vaker van die oplevingen gehad, dat we dachten dat het nu beter gaat worden. Ik vergeet nooit de handdruk van Arafat en Rabin. Oslo akkoorden. O, wat was ik hoopvol.Stom van me, Oslo was het begin van alle afsluitingen, van het razend snel bouwen van settlements. Toen was het de 2de Intifada, misschien gaat de wereld nu zien wat er aan de hand is, niks, noppes, en z zijn er meer gebeurtenissen geweest waarvan ik hop kreeg. Maar het is alleen maar slechter geworden, de internationale wereld veroordeelt, keurt af, gebruiken een beetje hun spierballen, en dan..... doodse stilte.Te vaak teleurgesteld, te vaak gedacht, nu zal men het toch wel door hebben. En het erge is, men heeft het door, want het is toch zo duidelijk. Maar men heeft gekozen om in het beste geval de andere kant op te kijken, (wat ook medeplichtigheid inhoud) of mee te doen.Het is zo duidelijk wie deze wereld regeert, en ik heb vaak het gevoel dat het te groot is om tegen te vechten.Helaas.

Feng zei

Hallo Trees,

"... Het is zo duidelijk wie deze wereld regeert."
Wie dan?

Chsang

Feng zei

Hallo Trees,

"... Het is zo duidelijk wie deze wereld regeert"

Wie, of is het wat?

Vr. groet,
Feng

Trees zei

Chsang, degenen die de wereld regeren zijn in ieder geval neit de mensen die nog altijd de hoop hebben dat het een beetje beter gaat worden. Ik haat het om altijd maar te komen met het cliche van 'Amerika regeert de wereld, of Israel houdt iedereen in bedwang.
Ik heb ooit gedacht dat, als men weet wat er aan de hand is, dan verandert er wel wat. Daarbij heb ik het niet alleen over Israel/Palestina. Maar in het algemeen, onderdrukking, ellende, onrechtvaardigheid, vind je overal. En ik heb lang gehoopt dat dit ,met strijd en inzicht, zou veranderen. Maar al ouder wordend, krijg ik in de gaten dat dit dus niet zo is. Misschien is het het geld dat regeert? Misschien toch Amerika? Misschien had ik moeten zeggen, dat het duidelijk is wie de wereld niet regeert. terwijl ik schrijf, merk ik dat ik je eigenlijk geen duidelijk antwoord kan geven. Maar "it sucks".groet

Rens zei

@ Trees, Wil je een antwoord op je vraag wie de wereld regeert? Voer je vraag (Engels) in bij YouTube en je vindt erg leerzame antwoorden.

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...