vrijdag 14 december 2012

Tientallen gewonden in Hebron bij voortdurende botsingen met de Israelische troepenTientallen Palestijnen zijn donderdag gewond geraakt bij voortdurende clashes in Hebron na het doodschieten van Muhammad Salaymeh, die die dag zijn 17e verjaardag vierde. Van één van de gewonden, de 17-jarige Nasser Mohammad Wasfi Al-Sharabati, is de toestand kritiek. Hij werd door een kogel in de borst getroffen in de wijk Bab al-Zawiye, meldt Ma'an News.
Zesentwintig gewonden belandden in het regeringsziekenhuis in Hebron,12 werden binnengebracht in een kliniek. Nog eens 51 mensen werden ter plekke behandeld, zei  woordvoerder Nasser Kabbajh van de medische hulpdiensten. Eenentwintig mensen werden gewond door rubber kogels, voegde hij eraan toe. 
Tijdens de botsingen dwongen Israelische soldaten pook twee cameramannen van Reuters
om zich tot op hun onderbroek uit te kleden. De mannen die in een auto reden met de letters 'TV' erop en kogelvrije vesten droegen met 'press' erop werden gedwongen uit te stappen, en werden gestompt en geslagen met de kolf van een geweer. Yousri Al Jamal and Ma'amoun Wazwaz werden er door de soldaten  van beschuldigd dat ze voor de mensenrechtenorganisatie B'tselem werkten. Ze moesten zich uitkleden tot op hun ondergoed, en op de weg knielen  met hun handen achter hun hoofd. Twee andere journalisten van Palestijnse nieuwsorganisaties, waaronder een aan Hamas geaffilieerd tv-station, werden op dezelfde manier aangepakt.
De militairen gooiden daarna een handgranaat tussen de Reuters-journalisten in en liepen weg. De twee journalisten probeerden vervolgens weg te rijden, maar omdat hun auto vol traangas zat waren ze gedwongen weer uit te stappen. (de militairen hadden twee gasmaskers uit hun auto meegenomen).Wazwaz moest wegens vergiftiging door traangas korte tijd behandeld worden in een ziekenhuis. De4 hoofdredacteur van Reuters heeft een officieel protest ingediend bij de Israelische autoriteiten.
 Optocht van Hamas in Nablus, donderdag 13 december.

Haaretz meldt dat de Israelische troepen in Hebron vandaag, vrijdag, opnieuw in staat van paraatheid zijn. Vandaag wordt een herdenkingsmars gehouden voor het 25-jarige bestaan van Hamas. De Palestijnse Autoriteit heeft manifestaties van Hamas namelijk voor het eerst sinds jaren toegestaan op de Westoever, in het kader van de huidige toenadering tussen Fatah en Hamas.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

vanmorgen deed Monique van Hoogstraten, onze verslaggeefster van de NOS verslag vanuit Hebron.

Corrie

Anoniem zei

Hier kun je het terug luisteren om ongeveer 07.40 http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-12-15&terugluisteren_hour=7

Corrie

Trees zei

Ze deed verslag over de demonstratie van de "radicaal islamitische" beweging hamas.En over jongeren die helemaal voor Hamas waren. Niets over jongeren die doodgeschoten worden, of over andere achtergrond. Weer zo'n Hoogstraatje" zal ik maar zeggen.

Abu Pessoptimist zei

Ik heb ook even geluisterd en hoorde van Monique dat Meshaal onlangs in Gaza heeft opgeroepen om 'Israel van de kaart te vegen'. (Zal ik haar een mailtje sturen met de uitleg op mijn blog??)
En inderdaad, helemaal niks over Muhammad Salaymeh en de 'speelgoedpistooltjesmoord'.
Vóór Monique hoorde ik trouwens ook Sander van Hoorn door een opname van over de grondwet discussiërende Egyptenaren heen praten en uitleggen dat de Egyptische burgers nu - anders dan twee jaar geleden - niet meer worden gearresteerd als ze op straat dingen zeggen tegen het regime. Blijkbaar is Sander er - op het moment dat de revolutie nu echt voor het eerst serieus in gevaar is - van overtuigd dat alles in orde is in Egypte. Vreemde conclusie. Dat van dat gearresteerd worden als je op straat discussieerde (of mensen interviewde, zoals hij zei) is eveneens ontzettende kul. Mubaraks Egypte mengde altijd op geraffineerde wijze een zekere vrijheid van meningsuiting met een grote mate van feitelijke onvrijheid. Op die manier leek het nog wat.
Nou ja, we hebben het dus echt getroffen met onze verslaggevers daar in de de regio. 'Ma fish fayda, khales', zal ik maar zeggen. Volstrekt hopeloos.

Anoniem zei

Gelukkig heeft de VS vertrouwen in Egypte en levert hen gewoon weer flink wat wapens. In andere programma's werd heel duidelijk gezegd dat het zeker niet goed gaat, ook Volkskrant schreef over martelingen door Egyptische politie.
Ach, Monique van Hoogstraten, tja laat mij die functie maar overnemen.
gr. Jose

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...