woensdag 26 december 2012

Israelische Meretz-partij wil akkoorden van Oslo afschaffen en Palestina erkennen

 Baruch, left, and Gal-On at Meretz’s press conference on Tuesday.
 Ilan Baruch en Zahava Gal-On bij de presentatie van het Meretz-platform (foto Haaretz).  (Baruch verloor zijn rechteroog destijds, tijdens de 'uitputtingsoorlog' die vooraf ging aan de Yom Kippur-oorlog van 1973).

Het kleine linkse Israelische partijtje Meretz heeft dinsdag een nieuwe partijprogramma gepresenteerd waarbij het een alternatieve benadering van het vredesproces heeft voorgesteld die in vier jaar tot een definitief akkoord zou moeten leiden.
Meretz wil de Oslo-akkoorden afschaffen en een nieuwe interim-overeenkomst met de Palestijnse Autoriteit afsluiten, gebaseerd op het vredesplan van de Arabische Liga van 2002. De overeenkomst met de Palestijnse Autoriteit zou een onmiddellijke erkenning van een Palestijnse staat moeten inhouden, het bevriezen van het bouwprogramma in de nederzettingen, het vrijlaten van Palestijnse gevangenen, en het opheffen van de checkpoints op de Westoever. De leiders van Meretz willen het plan deze week bespreken met Mahmoud Abbas.
De nieuwe benadering is opgesteld door Ilan Baruch, ex-ambassadeur van Israel in Zuid-Afrika, die verleden jaar opstapte uit de diplomatieke dienst omdat hij zich niet met Israels buitenlandse politiek kon verenigen. Baruch zei bij de presentatie dat de Oslo-akkoorden na 20 jaar onderhandelen hun geloofwaardigheid bij het publiek hebben verloren, zodat het alleen maar voor de hand ligt om ze te vervangen door wat anders. Hij zei dat het program bedoeld is om  het vredesproces dat op dit moment, zoals hij zei, ' in de diepvries zit door toedoen van de vorige regering - en waarschijnlijk ook de volgende',  een nieuwe start te geven.
Zahava Gal-On leverde kritiek op de Arbeidspartij die in haar program niet één keer het woord vrede heeft opgenomen en op de Likud waar de rechtervleugel (ze zei: 'de Feiglins, Danons en Yariv Levins') het onmogelijk zullen maken tot een akkoord te komen. Meretz was, zei ze, 'aan de vooravond van de nieuwe verkiezingen het laatste anker van de vredesbeweging in Israel'. Baruch voegde eraan toe dat het aan Israels leiders was om te kiezen tussen Fatah of Hamas. 'De huidige leiders versterken het kamp van de Palestijnen die zeggen dat heel Palestina van ons is'.
Meretz kwam destijds voort uit een fusie tussen Mapam, Ratz en Shinui. Het partijtje had ooit 11 zetels, maar heeft er nu nog maar drie. Meretz  was de enige zionistische Israelische partij die stelling nam tegen de jongste aanval op Gaza, maar is desondanks in de peilingen  op drie zetels blijven staan. En nu maar opletten wat de peilingen zullen uitwijzen na de bekendmaking van deze nieuwe plannen.    

Geen opmerkingen:

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...