donderdag 27 december 2012

Israel 'verijdelt plan om soldaat te ontvoeren'

 Israel heeft dinsdag de censuur opgeheven over het nieuws dat het een aantal Palestijnen heeft gearresteerd die een plan zouden hebben gehad een Israelische militair te ontvoeren. Die te ontvoeren militair zou dan worden geruild tegen de  secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), Ahmed Sa'adat die al sinds 2006 in eenzame opsluiting  in een Israelische gevangenis zit.
Israel houdt Sa'adat verantwoordelijk voor de dood van de ultra-rechtse Israelische minister van Justitie Rahavam Ze'evi, die in 2001 door vier leden van de PFLP in Jeruzalem werd vermoord. Dat gebeurde als represaille voor het vermoorden, door Israel, van Sa'adats voorganger, Abu Ali Mustafa.
Sa'adat werd in 2004 op verzoek van Israel opgepakt door de Palestijnse Autoriteit en vastgehouden, hoewel Palestijnse rechters zijn invrijheidstelling bevalen. Vervolgens werd hij in 2006 door Israel vanuit de PA-gevangenis in Jericho ontvoerd. In 2008 werd hij door Israelische militaire rechters tot 30 jaar veroordeeld. Niet wegens de moord op Ze'evi overigens, maar omdat hij de leider was van een 'terroristische organisatie' en verantwoordelijk gehouden kon worden voor de daden van die organisatie.
De arrestatie van de would-be ontvoerders, een 'terroristische cel' in Israelische termen, vond al vorige maand plaats. De Arabische newssite Arabs48 meldde dat twee inwoners van Ramallah, de 26-jarige Ashraf Abu Aram en de even oude Mohammed Abu Zeitoun, in staat van beschuldiging zijn gesteld. Abu Aram zou via een wapenhandelaar geprobeerd hebben twee pistolen en een geweer te bemachtigen. De twee zouden, volgens de Shabak, het plan gehad hebben het vuur te openen op soldaten om in de chaos die dat zou creëren een soldaat te kidnappen. 
Israel meldde ook dat nog acht andere Palestijnen waren opgepakt en in staat van beschuldiging waren gesteld nadat zij hadden bekend voor de PFLP 'activiteiten te hebben bedreven', waaronder het 'verstoren van de openbare orde' en deelnemen aan relletjes tegen het leger'.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...