donderdag 13 december 2012

Politie schiet tiener dood in centrum van Hebron

Muhammad Salaymeh in de Ibrahimi moskee
Nogmaal updated 18/12: zie onderaan.

Updated:  Een vrouwelijke agente van de Israëlische grenspolitie heeft woensdag een 16-jarige jongen doodgeschoten in het oude centrum van Hebron. Volgens de Israëlische politie gebeurde dat omdat de jongen, de 16-jarige Muhammad Ziad Awad Salaymah, een namaak pistool richtte op een collega van de agent. De agente vuurde daarna een zestal kogels op de jongen af. Vervolgens ontstond een opstootje tussen omstanders en de Israëlische politie, omdat de politie zoals zij dat in dit soort zaken meestal doet, de omstanders verhinderde de jongen hulp te bieden. De broer van het slachtoffer werd daarbij gearresteerd en de vader van het slachtoffer raakte gewond.
De Israelische politie zei het incident te onderzoeken. Maar volgens Micky Rosenfeld, de woordvoerder van de politie, lijkt alles erop te wijzen dat de jongen een namaak pistool hanteerde. Volgens  de Israëlische schietvoorschriften is het dan blijkbaar gepermitteerd zo iemand met een gericht salvo van meerdere schoten dood  te schieten. Ik kan het niet nalaten me af te vragen wat er gebeurt als een Jood een namaakpistool op een agent zou richten.

Update: Zoals te verwachten was zijn er donderdagochtend de hele tijd clashes geweest tussen jongeren in Hebron en de politie na de dood van Muhammad Salaymeh. Ondertussen kwamen - onder meer via Facebook en Twitter - nieuwe details naar buiten. Palestijnen wisten te melden dat Muhammad op weg was zijn  verjaardagstaart op te halen bij een plaatselijke bakker, toen hem gevraagd werd zijn ID te tonen en de vrouwelijke agente hem doodschoot. Hij was gisteren 17 geworden.


صورة للشهيد اليوم !!
اليوم قام بعمل عيد ميلاد له في المدرسة ، مع طلاب صفه !
و اليوم إستشهد !!!!
صورة للشهيد اليوم !!
اليوم قام بعمل عيد ميلاد له في المدرسة ، مع طلاب صفه !
و اليوم إستشهد !!!!
Foto van Facebook, de tekst luidt: foto van de martelaar van vandaag. Gisteren vierde hij zijn verjaardag op school met sommige leerlingen, vandaag werd hij tot martelaar gemaakt!!
Begrafenis van Muhammad Salaymeh


Van de agente,  Nufal Mizrahi, werden naam en foto op een Facebook pagina geplaatst, maar later werd die verwijderd en werd haar identiteit onder een gag order geplaatst (gecensureerd). De pagina had toen al grote aantallen 'likes' van Israeli's gekregen die haar prezen omdat ze een Palestijn had gedood. De agente zelf zei in een interview dat zij niet een jongen maar een 'terrorist' had gedood. Minister van Interne Veiligheid Yitzhak Aharonovitch sprak met haar en prees haar voor haar voorbeeldige gedrag. 'Je trad op zoals je was geleerd met moed, toewijding en zonder aarzeling, zoals van grenspolitie-strijders wordt verwacht," zei hij.
YNet citeerde de agente die zei dat ze had gezien dat de jongen een pistool uit zijn achterzak haalde en op haar collega richtte. Ik zou dat voorwerp dat de agente heeft gezien en dat volgens politiewoordvoerder Rosenfeld later een namaak-pistool zou zijn geweest,  weleens willen zien. Ook zou ik graag van getuigen willen horen of  Muhammad inderdaad met dat voorwerp op weg was naar de bakker.

Update 2 Trees, een lezers van dit blog, wijst me erop (zie commentaar hieronder) dat Al-Jazeera Palestijnse ooggetuigen citeert, die zeiden dat Salaymeh helemaal niet gewapend was, maar niet op tijd reageerde op een bevel stil te houden bij een controle omdat hij doof was. 
Hoe dat ook zij, uit het Israelische 'onderzoek' (als het er al komt) zal blijken dat de agente juist gehandeld heeft. Daar durf ik wel een honderdje onder te verwedden.

Hieronder de wakkere Israelische agente zoals ze nu op Palestijnse Facebook pagina's wordt afgebeeld: Nieuwe update disndag 18/12
De krant Haaretz plaats vandaag een video van het gebeuren, waarop te zien zou zijn dat Muhammad Salaymeh bij het checkpoint in Hebron een militair aanviel voor hij werd neergeschoten. Het kan zijn dat de video inderdaad Salaymeh toont. Maar vervolgens rijzen alleen maar nieuwe vragen. Waarom  wordt een video getoond van zo'n grote hoogte? Bij het checkpoint zijn toch wel meer veiligheidscamera's? Zij zouden beelden kunnen laten zien die meer duidelijk maken. Bovendien rijst de vraag, als Salamyme de militair aanviel, waarom hij dat deed, wat eraan vooraf ging en of die aanval zo bedreigend leek dat het gerechtvaardigd zou zijn geweest hem neer te schieten (wat trouwens nog iets anders is dan hem meteen ook maar dood te schieten).
 Op de video is in elk geval geen (namaak)pistool te zien, laat staan dat Muhammad Salaymeh dat tegen het hoofd van een soldaat zou hebben gehouden op het moment dat hij werd doodgeschoten, zoals de dame die hem doodschoot, Nofal Mizrachi, in haar commentaar dat overal werd geciteerd, beweerde. Sterker nog, op de video is te zien dat hij zich op het moment dat de schoten werden gelost helemaal niet dicht bij die soldaat bevond. Daarmee wordt nog onduidelijk dan het toch al was, waarom er geschoten werd, en zeker waarom er ook nog meerdere schoten op hem werden afgevuurd. Een uitgebreid onderzoek is het enige dat antwoord op al deze vragen kan geven. Maar dat zal er nooit komen, dat durf ik wel te voorspellen. Het Israelische leger, c.q. de grenspolitie komen in dit soort situaties altidj met cover ups.  

12 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Muhammad Ziad Awad Slaymah zou naar het ziekenhuis gebracht zijn, war de dood geconstateerd werd. Niet waar, zeggen 'Palestine medics', volgens het oorspronkelijke nieuwsbericht.

Nu staan Palestijnen bekend als notoire leugenaars, en leger- en politiewoordvoerders als betrouwbare nieuwsbronnen, althans in Israël. De kans dat dit verhaal zich van a tot z heeft toegedragen zoals politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld het weergeeft, acht ik daarom levensgroot.

De Palestijnen zeuren voortdurend tegen de politie, ook nu weer. Zijn broer moest gearresteerd worden; zijn vader is gewond geraakt. Zo'n heethoofd: hij heeft het leven van zijn andere zoon kennelijk ook in de waagschaal gesteld, in plaats van die jongen mee naar huis te nemen. Zo 'voeden' Palestijnen hun kinderen 'op'. Wie laat zijn zoon met een namaakpistool rondlopen? In een joodse nederzetting: o.k. maar op straat?

Shoot to kill is een heel goede regel, want als dat pistool echt geweest zou zijn, was de ramp niet te overzien geweest. Volgende keer rijdt een andere tiener rond in een namaaktank.

Maar Muhammad Ziad Awad Slaymahniet niet: voor hem is het spel uit. Voorgoed. En terecht.

Zou het, een namaak-pistool, gericht op een gewapende patrouille van de slecht bekend staande grenspolitie? Hoe dom kan je zijn? Of was het toch zijn mobiele telefoon, een waterflesje of de ochtendkrant?

Daniella zei

wat een afschuwelijk verhaal, hij ziet er precies uit als mijn zoon van 16 en ik kan mij moeilijk voorstellen dat dit verhaal klopt, dit soort jongens zijn niet dom, zijn er geen ooggetuigen Abu? groet, Daniella

Elisabeth zei

Hier is een antwoord op de vraag aan het eind van je artikel Maarten:

"A large number (some 300, we’re told) of yarmulke-wearing pogromchiks stoned Palestinian vehicles, stormed a military base, caused severe damage to equipment there, stoned a brigade commander and his XO – the stones were thrown into their command vehicle, no less – and managed to get away with it without any pogromchik being shot in the face by a gas grenade. Actually, the IDF only managed to detain one of them. When military reporter Carmela Menashe asked the IDF Spokesman, Brigadier Yoav Mordechai, this morning how the brigade commander would react of he was stoned by a Palestinian, Mordechai answered (Hebrew recording, circa 12:00) that “I assume, Carmela, that you wouldn’t expect the brigade commander to open fire on a Jew standing in front of him, I am certain you didn’t mean that.”


http://972mag.com/idf-spokesman-admits-biased-idf-enforcement/29777/

Trees zei

Palestinians, however, said Salaymah was unarmed, and had failed to heed orders to halt at a military checkpoint because he was hard of hearing.

Dit is een quote uit een artikel op Aljazeera engels. Dat hele verhaal van dat (namaak) pistool is wrsl weer een cover up, zoals zoveel leugens die men verteld om het doden van ongewapende Palestijnen goed te praten.

Elisabeth zei

Hij had de dag ervoor op school zijn verjaardag gevierd. Wat een gevaarlijke terrorist.

http://twitpic.com/blekwm

Anoniem zei

Hier een intervieuw met de dader http://www.youtube.com/watch?v=RJUhGL7F3Yo&feature=youtube_gdata_player

Corrie

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Oh, was Muhammad Ziad Awad Salaymah nu opeens doof? Die ‘Palestijnen’ verzinnen steeds een andere smoes.

Eerst droeg hij opeens zogenaamd geen pistool, of het nu namaak was of echt, dat is een detail in zo’n situatie, nu hoor je ze daar niet meer over, en was meneer ‘doof’. Jaja, dan was hij zeker ook blind, dat hij niet had gezien dat hij behoorde te stoppen voor een veiligheidscheck.

Hoe zat het? Ziad had helemaal geen zin in die check, hij had gewoon te veel haast om bij de bakker te komen, om die taart af te halen, die voor zijn verjaardag besteld was. Weer zo’n opzettelijke tranentrekker trouwens, om Israël te 'demoniseren' en te ‘delegitimiseren’ (nog erger dan delegitimeren): Ziad was niet alleen doof, maar ook nog jarig. Bezorgen ze soms niet, die Arabieren-bakkers in Hebron, dat hij die taart zelf moest gaan halen?

Och guttegut, de arme ziel. Jarig! Dat lijkt mij al helemaal geen reden om een politie-opdracht te negeren. Als we dat tolereren, is heel Hebron straks 365 dagen per jaar jarig, of vaker nog, want het rekenonderwijs is daar zwaar onder de maat. Arabische schoolboekjes zijn voor heel andere dingen bedoeld dan leren rekenen: haat zaaien!

Ik snap ook niet waarom de Israëlische regering het nu al jaren toestaat dat 139.999 Aravim (voor Ziads dood 140.000) het leven van maar 800 vredelievende joden zo verstoren.

Wat hoor ik trouwens uit betrouwbare bron, ‘Likud Nederland’ en ‘Esther’? Jullie vinden het een misdaad, erger dan een misdaad, een fout, dat Ziad Awad Salaymah pardoes is neergeschoten door de onverschrokken agente Nufal Mizrahi? Onverstandig ook dat de Minister van Interne Veiligheid Yitzhak Aharonovitch met haar gesproken heeft en haar geprezen heeft voor haar voorbeeldige gedrag?

Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen? Jullie zijn toch niet van je geloof gevallen?

Ben ik de enige dan, die nog pal staat voor Israël?

Daniella zei

ik weet niet Jaap Hamburger, ik vind alles wat niet serieus over deze neergeschoten jongen gaat kwetsend. Abu heeft een mooi stuk over hem geplaatst op het engelse blog. Dat doet goed, mooie herinneringen koesteren. Pijn afschuren met sarcasme is niet de oplossing.
groet, Daniella

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Nee Daniella, en er is geen oplossing. Deze jongen is het zoveelste slachtoffer van de bezetting, doodgeschoten op zijn 17e levensjaar, op weg om zijn verjaadagstaart op te halen. De cover up van die moord van overheidswege begint diezelfde dag, op hoog politieniveau, en gaat door, tot op ministerieel niveau.

Dat maakt mij bijwijlen cynisch over Israël, dat bol staat van de democratische pretenties. En het maakt mij cynisch ten aanzien van de dames en heren van de Israëllobby hier te lande, die dit soort kwesties negeren, schouderophalend afdoen, goedpraten of in het ergste geval: toejuichen, zoals kennelijk in Israël gebeurd is op de Facebookpagina van de agente die hem doodgeschoten heeft.

Daar, in die gedragingen schuilt mijn s inziens het echte cynisme, en dat wens ik de pas af te snijden, door het voor te zijn. Ik ken al de drogredenen die van de kant van d eIsraëllobby ingezet worden om de discussie over iets anders te laten gaan dan de feiten, en de context van de feiten, de overbodige verderfelijke en corrumperende bezetting van Palestina-anno-2012.

Jongens als Ziad zijn pas veilig als de Israëli's hun bezettingsbiezen pakken.

Esther zei

Jammer voor je Abu dat alles werd gefilmd en nu op het net staat, je hele verhaal zakt als een pudding in elkaar. Je had zo'n 'mooi' verhaal van de terroristen en nou blijkt dit óók al een leugen te zijn.

En voor iemand als Hamburger is inderdaad 'geen oplossing'; hij heeft immers van haat tegen Israël een beroep gemaakt. Verveling?

Abu Pessoptimist zei

Als een pudding Esther'? Lees wat ik heb geschreven, onderaan het verhaal onder 'update dinsdag 18/12'.
En dan nog: als hij inderdaad met zijn vuisten die soldaat bestookte, verdient hij dan te worden doodgeschoten? Dat zouden we hier in NL in elk geval niet accepteren. Maar daar, waar Palestijnen zoiets zijn als roodhuiden destijds in Amerika, is dat dus heel gewoon.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Uit haat tegen Israël, gevoed door pure verveling heb ik dit filmpje meerdere malen bekeken en ik moet bekennen: het overtuigt mij geheel. Er is duidelijk te zien dat iemand een ander met de vuist aanvalt en dat een derde vuurt op iemand, dat zal dan de aanvaller geweest zijn. Deze wordt 'geneutraliseerd' (militair jargon voor: buitengerechtelijk geëxecuteerd).Er is in het filmpje sprake van duidelijke identificatie van datum, plaats, tijd en betrokken personen, en de beelden zijn geheel consistent met wat over de gebeurtenis eerder is verklaard, zowel van Israëlische als van Palestijnse zijde.

Dat is het voordeel van verveling: ik heb de tijd om alles na te lopen.

Incident gesloten.

En nu maar hopen dat er gauw weer iets gebeurt, want anders weet ik niet hoe kom ik mijn dagen door moet komen. Ik zie er echt naar uit. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten, want in Hebron alleen al lopen 139.999 Palestijnse teroristen rond. Nou, die zijn nog niet jarig, met zulke alerte en actiegerichte Israëlische border guards!

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...