vrijdag 21 december 2012

Zuidafrikaanse regeringspartij ANC stelt zich achter boycot van Israel

Een nieuw succes voor de Boycot, Divestment and Sanctions (BDS) campagne van de Palestijnse civil society tegen de Israelische bezettingspolitiek. Het Afrikaanse Nationale Congres (ANC), de regeringspartij van Zuid-Afrika heeft BDS tot officiële politiek gemaakt. Dat gebeurde donderdagavond tijdens het 53ste congres van het ANC toen een resolutie werd aangenomen waarin dit werd besloten.In oktober van dit jaar stelde de 'International Solidarity Conference' (ISC) van het ASC zich al achter de BDS-campagne. Donderdag maakte Lindiwe Zulu (lid van de sub-commissie voor Internationale Betrekkingen van het ANC en een speciale adviseur van president Jacob Zuma) bekend  dat de plenaire zitting van het 53ste ANC-congres resoluties van de Internationale Solidariteitsconferentie had overgenomen, waaronder over BDS. Tevens was een stuurcommissie opgezet om de resoluties te implementeren. Verder was ook een resolutie aangenomen die 'alle Zuidafrikanen' opriep om de campagnes te steunen van de Palestijnse civil society die druk wil uitoefenen op Israel om met de Palestijnen in gesprek te gaan over een rechtvaardige oplossing.Het Congres  nam daarnaast een resolutie aan waarin 'afschuw' werd uitgesproken over de 'recente door de staat Israel geëntameerde xenofobe aanvallen op en deportaties van Afrikanen' en werd geëist dat de zaak wordt voorgelegd aan de Afrikaanse Unie.  Aan de moties van het ANC was een botsing met de officiële Joodse gemeenschap en christelijke supporters van Israel in Zuid-Afrika voorafgegaan, zo meldde de Jewish Telegraph Agency (JTA) op 18 December. De bestuurders (Board of Deputies) van de joodse gemeenschap stuurde het ANC voorafgaand aan de stemming een brief waarin om een 'evenwichtige benadering van het Israelisch-Palestijnse conflict werd gevraagd. Verzocht werd de brief voor te lezen tijdens het congres. Ook plaatste een aantal religieuze leiders een 'open brief' onder de naam 'Kiezen voor vrede' op de voorpagina ven de Zuidafrikaanse Sunday Times.
Zuid-Afrika was ooit tijdens de apartheid een nauwe bondgenoot van Israel. Sinds het ANC aan de macht is, is de verhouding echter bekoeld. De laatste tijd neemt Zuid-Afrika in hoog tempo een steeds kritischer houding aan. Onlangs liet een aantal christelijke Zuidafrikaanse leiders weten geschokt te zijn door wat ze tijdens een bezoek aan Israel en de bezette gebieden hadden gezien. Ook zij stelden zich achter de boycot. In augustus gaf onderminister van buitenlandse zaken Ebrahim Ebrahim zijn landgenoten het advies niet naar Israel te reizen wegens de behandeling die de Palestijnen krijgen. In dezelfde maand besloot Zuid-Afrika dat producten uit de nederzettingen voortaan gelabeld zullen worden als afkomstig uit bezet gebied.

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Abu, je zou nog een update geven over wat je de 'speelgoedpistooltjesmoord' hebt genoemd.

Nu wil het geval dat ik daar erg naar uitkijk, want, -'Esther' had het helemaal bij het rechte eind, voor één keer dan, in 2012,- ik verveel me nu al, en de Kerstdagen moeten nog beginnen.

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...