dinsdag 18 maart 2014
Zo'n 45.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem zitten nu al sinds 4 maart zonder water
Het Shuafat kamp. Links - achter ''de Muur'' de Israelische nederzetting Pisgat Ze’ev, rechts Anata en Dahyat As-Salam. (Activestills.org)
Het Shuafat vluchtelingenkamp en de wijken Ras Shehada, Ras Khamis en As-Salam zitten nu al sinds 4 maart zonder water. Ras Shehada had daarvoor al zekert twee maanden problemen met de watervoorziening en Ras Kahmais zeker al meer dan twee weken. De wijken en het kamp, die van het ''Joodse'' Jeruzalem zijn gescheiden door de ''Afscheidingsmuur'', hebben al veel langer te maken met hele lage druk op het leidingnet en periodes waarin er helemaal geen water uit de kraan komt, maar de inwoners zeggen dat de problemen op dit moment groter zijn dan ze ooit zijn geweest.
De krant Haaretz meldde op 7 maart dat de wijken al drie dagen geen water hadden, waarop meteen een dag later de melding kwam dat het waterleidingbedrijf van Jeruzalem, HaGihon, de levering van het water had hervat. Naar de site +972 nu meldt is dat echter helemaal niet het geval en zijn de problemen absoluut niet opgelost. De bewoners hebben geen andere keus dan duur water in plastic flessen te kopen om te koken en zich te wassen.
Het gaat om zo'n 23,000 mensen in Shuafat, en nog eens ruim 20.000 anderen in Ras Shehadeh, Ras Khamis, As-Salam en Anata. Ronit Sela, de directeur voor de humanitaire projecten in Oost-Jeruzalem van de Israelische Vereniging voor de Burgerrechten (ACRI), schreef vorige week een brief naar minister Silvan Shalom van Infrastructuur, waarin ze aangaf dat de de directeur van de watermaatschappij HaGihon haar in een gesprek had verteld dat er niets mis is met de levering van water, maar dat het probleem te maken heeft met het feit dat het leidingnet is verouderd en slecht onderhouden (met veel lekkages) en bovendien niet berekend op de grote aantallen mensen die intussen in de betreffende wijken wonen. Sela gaf aan dat er dringend maatregelen nodig zijn. Deze week, meldt de site +972, wendt ACRI zich tot het hooggerechtshof om te eisen dat de Israelische Water Autoriteit en HaGihon op korte termijn aan de slag gaan om de situatie te verbeteren.
De problemen in Shuafat, Ras Shehadeh, Ras Khamis, As-Salam en Anata betreffen overigens niet alleen de levering van water. Er zijn ook grote problemen met de riolering. Sinds de bouw van de Muur komen d straten bij regenval regelmatig blank te staan. Alle dienstverlening, zoals het ophalen van vuil, het onderhoud van de straten, de riolering, de gezondheidszorg , het onderwijs, en behalve de levering van water ook de levering van elektriciteit, zijn taken van de gemeente Jeruzalem, maar ze zijn ernstig in het gedrang gekomen nadat Israel heeft besloten het kamp en omgeving door middel van de Afscheidingsmuur af te sluiten van de rest van Jeruzalem. De gemeentelijke diensten, die toch al weinig in actie kwamen in de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem, laten zich sindsdien vrijwel nooit meer zien in deze gedeelten van de stad.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram
Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden. Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
4 opmerkingen:
Kom op zeg, de Joden hebben 40 jaar door de woestijn gezworven, dacht je dat bij hen toen het water uit de kraan kwam? Hier gaat het over een paar maanden! Anders gezegd: je kunt overal wel over zeuren. En dan is het ook nog eens eigen schuld van de Palestijnen: lanterfanten en stenen gooien ipv het waterleidingnetwerk bijhouden. Dorstig, maar niet naar vrede. En er zijn ook nog eens prima alternatieven: plenty flessenwater. Abu, schrijf eens wat anders, bijv. over de settlers, hoe dapper en vasthoudend die pionieren in een tot op het bot vijandige omgeving. Een voorbeeld voor alle joden, en klagen hoor je ze nooit.
Kolonisten klagen niet?
Man, boek eens zo'n georganiseerde busreis naar Efrat of de Sodastream fabriek.
Ten eerste klagen ze steen en been over hun Arabische buren (het woord Palestijnen wordt vermeden), daarna over hoe zwaar het is om te pionieren en vervolgens Europese invoerbelastingen en etikettering.
En ze reppen met geen woord over hun militaire bescherming, belastingvoordelen en burgerrechten die hun Palestijnse buren niet hebben.
Palestijnen klagen ook. Dat er een bulldozer over hun huis is gereden, dat hun waterput wordt vernield, dat kolonisten hun olijfbomen in de brand hebben gestoken...
En vergeet de zuchtende Palestijnen niet bij één van de vele (flying) checkpoints op de Westbank.
Maar je reactie zal wel sarcastisch bedoeld zijn.
Kom, kom Jennifer,
Dit was niet sarcastisch bedoeld van Jaap H. , dat woord schiet hier tekort, zijn bedoeling was cynisch.
Abu, Jennifer, eigenlijk gaat het mij om nog iets anders dan om 'sarcasme', 'cynisme', dat kan geen doel op zich zijn. Ik wil laten zien hoe makkelijk de lieden van de bezettingslobby in hun commentaren te werk plegen te gaan. Een tijdje terug bedacht ik: dat kan ik ook, en beter. En hiermee snij ik ze dan tot mijn plezier de pas af.
Een reactie posten