zaterdag 30 november 2013

Tientallen arrestaties bij anti-Prawer demonstraties


Al-Hura

Op de derde 'Dag van woede' tegen het Prawer-plan, een  plan om 35 zogenoemde niet-erkende Bdoeïenendorpen in den Negev te vernietigen, grote stukken grond te onteigenen en 40.000 Bedoeïenen (anderen zeggen: wel 70.000) gedwongen te verplaatsen naar stedelijke gebieden, zijn zaterdag op veel plaatsen in Israel en de Palestijnse gebieden, en trouwens ook elders in de wereld, demonstraties gehouden.  De grootste demonstratie was in Al-Hura in de Negev, waar een grote politiemacht de (op die plek ruim meer dan 1000) deelnemers opwachtte. Het begon vreedzaam maar liep later uit de hand. Er werden enkele tientallen arrestaties verricht.
Botsingen en arrestaties vonden overigens ook in andere plaatsen plaats, zoals Haifa, waar honderden mensen deelnamen, en in Jeruzalem en Ramallah. 
https://pbs.twimg.com/media/BaUvB25CYAEbkXe.jpg:large
Al Hura

Vandaag: Dag van woede tegen het Prawer-plan en de gedwongen verhuizing van 40.000 mensen


Niet erkende Bedoeïenendorpen in de Negev/Naqab. (Activestills.org)

Vandaag 30 november is een Dag van woede tegen het Prawer-plan, ook wel Begin-Prawer-plan genoemd dat erin voorziet dat 35 Bedoeïenendorpen in de Negev/Naqab woestijn, die zogenaamd illegaal zijn omdat Israel ze nooit heeft willen erkennen, worden opgeheven om plaats te maken voor Israelische dorpen en steden. De huidige bewoners worden gedwongen te verhuizen naar door Israel geconstrueerde stedelijke Bedoeïenenagglomeraties als Rahat, waar hoge werkloosheid heerst, waar de traditionele stamverbanden van de Bedoeïenen uit elkaar worden getrokken en waar ze geen landbouw en veeteelt kunnen bedrijven zoals ze gewend zijn. Met de gedwongen verhuizing zijn naar schatting  40.000 mensen gemoeid. Zo'n 80.000 hectare van hun grondbezit wordt onteigend. Het wordt door de critici één groot ethnic cleansing project genoemd van  (Meer over het Prawer-plan, dat binnenkort in de Knesset aan een definitieve stemming wordt onderworpen,  is hier te vinden).

Zaterdagavond in de Negev, politie tegenover ruim 1200 mensen.

Vrijwilliger van de Israelische grenspolitie schiet illegale Palestijn dood in Petah Tikva

Wijlen Antar al-Aqraa
Updated. Een ''vrijwilliger'' van de Israelische grenspolitie heeft zaterdagmorgen vroeg een Palestijn doodgeschoten die illegaal in Israel verbleef, meldt Ynet. Dat gebeurde tijdens een zoektocht in Petah Tikva naar Palestijnen van de Westoever die illegaal in Israel verblijven. Volgens een woordvoerder van de grenspolitie schoot de vrijwilliger hem dood nadat hij getracht zou hebben de leden van de grenspolitie aan te vallen met een mes. Althans dat is de lezing van de grenspolitie in Ynet.
AlRay citeert de Israelische Kanaal 2 televisie, waarin werd gezegd dat de grenspolitie ongeveer 20 slapende Palestijnen aantrof op de Hayarkon begraafplaats in Petah Tikva. Sommigen vluchtten. Een man zou geprobeerd hebben een steen naar de politie te gooien en werd in de borst geschoten. Hij overleed ter plekke, volgens deze lezing.  
Palestijnen identificeerden de dode man als de 24 jaar oude Antar Shalabi Mahmoud al-Aqraa uit Qabalan, een dorp ten zuiden van Nablus. Ontkend werd dat hij zou hebben geprobeerd een politieman te steken. al-Aqraa zou over drie weken in het huwelijk zijn getreden.  

vrijdag 29 november 2013

Israelische grenspolitie schiet met scherp op demonstratie: twee ernstig gewonden


Een door scherpe munitie gewonde Palestijn wordt geëvacueerd. (Activestills.org)

Twee Palestijnen zijn vrijdagmiddag bij Jeruzalem zwaar gewond geraakt doordat zij door Israelische troepen met scherpe munitie werden beschoten, meldt Ma'an News. Dat gebeurde tijdens demonstraties in de dorpen Ezzariya en Abu Dis. Palestijnen sloten daar met brandend autobanden wegen af en gooiden met stenen uit boosheid over de dood van Nour Mohammed Afaneh, een gehandicapt meisje van 14 jaar met acute longontsteking, dat stierf omdat de ambulance waarin zij op weg was naar een ziekenhuis niet werd doorgelaten bij het zogenaamde ''Container'' checkpoint en vervolgens in een verkeersopstopping terecht kwam. 
Een woordvoerder van het Volkscomité, Hani Halbiya, zei dat Israelische sluipschutters op de demonstranten vuurden. Daarbij raakte één Palestijn gewond in de borst en een been, en werd de andere door drie kogels geraakt in zijn onderlichaam. Beiden werden in zorgwekkende toestand opgenomen in ziekenhuizen.

VN komen Gaza te hulp met ''noodrantsoen'' brandstof

Palestinian workers from the Gaza City municipality use a donkey cart to collect rubbish from the Yarmuk waste dump area, in Gaza City, on November 26, 2013
Ezelskarren om het vuilnis op te halen, Gaza anno 2013 (Foto AFP)

De Verenigde Naties is donderdag begonnen met het leveren van brandstof aan Gaza in de hoop de komende maanden enkele vitale onderdelen van de infrastructuur draaiende te kunnen houden. Robert Serry, de (Nederlandse) speciale coördinator voor het Midden-Oosten van de VN, heeft dat donderdag op een persconferentie in Noord-Gaza  meegedeeld. Hij zei dat brandstof die gekocht was door UNRWA vanaf donderdag via de grensovergang Keren Shalom de Strook was  begonnen binnen te komen en door de VN zou worden gedistribueerd. Serry zei dat deze hulp de brandstofcrisis niet zou oplossen, maar hopelijk een ''veiligheidsnet'' zou kunnen betekenen voor de komende twee tot drie maanden.
Gaza beleeft op dit moment de ernstigste brandstofcrisis uit de geschiedenis. De elektriciteitscentrale van Gaza, die 30% van de behoeften levert, ligt al sinds 1 november stil, wat betekent dat er nog maar stroom is gedurende niet meer dan acht uur per dag. Belangrijke pompinstallaties voor de riolering zijn uitgevallen, met als gevolg overstromingen van rioolwater in delen van Gaza-stad, terwijl miljoenen liters rioolwater ongezuiverd worden gedumpt in zee.

Palestijn overlijdt na acht maanden alsnog aan schotwond

Een man die acht maanden geleden gewond raakte door een Israelische ''rubberkogel'' is donderdag alsnog aan zijn verwondingen overleden, meldt Ma'an. Mahmoud Wajeeh Awwad, 28, werd acht maanden geleden aan zijn hoofd getroffen door zo'n met rubber beklede stalen kogel tijdens onlusten bij de ingang van het Qalandiya vluchtelingenkamp in de buurt van Ramallah. Hij raakte daardoor in coma en daaruit is hij niet meer is ontwaakt. Donderdag werd zijn overlijden vastgesteld. Het aantal doden op de Westoever als gevolg van Israelisch militair optreden is daarmee in dit jaar 2013 gekomen op 27.

Peuter gewond door steen, Israel arresteert vier tieners

Israelische politie- en grenspolitie-eenheden hebben donderdagavond vier jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar uit de Jeruzalemse wijk  Issawiya opgepakt. Zij zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het gooien van een steen naar een auto, waarin het tweejarige Israelische peutertje Avigail Ben Zion zat. Het meisje werd matig ernstig gewond aan haar hoofd. Het incident vond plaats in Armon Hanetziv, een wijk (nederzetting) van Jeruzalem in gebied dat in 1967 werd bezet en dat grenst aan het Arabische dorp Sur Baher. 
Dezelfde avond dat de auto waarin Avigail zat werd bekogeld, werd een groot aantal Palestijnse auto's bekogeld ten zuiden van  Bethlehem. Daarbij sneuvelden heel wat autoruiten, maar er vielen geen gewonden. Zo'n 150 kolonisten waren betrokken bij de actie, volgens het Palestijnse persbureau WAFA. Het leger was aanwezig en keek toe.

donderdag 28 november 2013

Mensenrechtengroep: doden drie Palestijnen in Yatta was buitengerechtelijke executie


Naar aanleiding van de moord op de drie Palestijnen  braken woensdag op diverse plaatsen onlusten uit. Hier een beeld uit het Aida kamp bij Bethlehem. (Activestills.org)

Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR)heeft het doden van drie Palestijnen in twee afzonderlijke aanvallen, dinsdagavond in de buurt van Yatta, veroordeeld als als buitengerechtelijke executies, oftewel moord.
PCHR heeft de zaak onderzocht en publiceerde donderdag een rapport. Daarin meldt PCHR dat die avond Mousa Makhamreh, 24, uit Yatta, en Muhammad Nairoukh, 24, uit Hebron in een Subaru auto op een landweg reden nabij Yatta, die in verbinding staat met '' bypass'' weg nr 60. De auto werd gevolgd door een Renault Kangoo. Ongeveer 100 meter voordat de Subara de kruising naderde openden Israelische militairen, die in de velden langs de weg verborgen lagen, het vuur. Tegelijkertijd werd ook het vuur geopend vanuit de Renault. Een Mercedes 608, een Mercedes bus en een Isuzu jeep, allemaal met Palestijnse nummerplaten, voegden zich erbij en er stapten grote aantallen militairen uit. Anderhalf uur later brachten de militairen een robot die de lichamen van Makhamreh en Nairoukh uit de auto trok en ook iets dat als verdacht werd beschouwd liet ontploffen. De lichamen werden later ingeleverd bij een Palestijns ziekenhuis in Yatta, waar werd geconstateerd dat Makhamreh was getroffen door kogels in zijn rechteroog die zijn hoofd had doorboord, zijn nek, de borst en de lies. Nairoukh was door drie kogels in zijn borst getroffen en door een kogel in zijn voorhoofd, die de schedel aan de achterkant verliet.

Het Israelische leger sloopt weer

Dayr Ballut - دير بلّوط : الجيبات العسكرية داخل القرية-1
Straatbeeld in bezet Deir Ballout. (Palestine Remembered).  

Het Israelische leger heeft donderdag een huis laten slopen in Deir Ballout, een dorp ten westen van Salfit. Dat gebeurde omdat het er geen vergunning zou zijn voor het huis, aldus de burgemeester, Kamal Yousef. Hij vertelde erbij dat Israel heeft laten weten dat 70 andere huizen ook dienen te verdwijnen. Yousef  vertelde Ma'an  dat bulldozers het huis vernielden en ook land in het gebied ernaast platmaakten. Het huis was eigendom van Ghanem Mahmoud Abdel-Karim.
Dinsdag werd elders aan de westkant van Salfit eveneens land platgemaakt dat toebehoorde aan het dorp Bruqin. Dat werd gedaan door kolonisten die grond bouwrijp wilden maken voor de uitbreiding van een bedrijventerrein. De kolonisten, die uit de nederzetting Bruchin kwamen, haalden ook 10 olijfbomen omver in het gebied Wadi Baqdounis, ten noorden van het dorp. De Palestijnse researcher Khalid Mali zei dat de grote nederzetting Ariel bezig si zijn industrieterrein te vergroten. Dat gaat volgens hem ten koste van land van de Palestijnse dorpen Salfit, Sarta en Haris. Ook wordt een historische plaats bedreigd, al-Shams wal-Qamar, een antiek Romeins dorp met grote vijvers en terrassen.
Maandag liet het leger een huis een een stalen schuur vernielen in Idhna, ten westen van Hebron. Ook daar heette het dat er geen vergunning voor het huis was.  Het huis was Ashraf Muhammad Yousuf al-Batran. Zijn familie van zes personen is nu dakloos. Volgens de gemeenteraad van Idhna staan in totaal 300 huizen en andere bouwsels in het dorp op de nominatie om te worden gesloopt. Idhna ligt in de zogenaamde Area C die onder de Akkoorden van Oslo volledig onder Israels bestuur valt. Volgens de gemeenteraad heeft Israel het gemunt op de huizen, wegen, elektriciteitsvoorziening en de bronnen van het dorp.

woensdag 27 november 2013

Israel swallows EU demands to deny science funds to people and enterprises from settlements

Israel has bowed to European Union demands to deny funding eligibility to Israeli scientific enterprises operating in Jewish settlements. It thereby removed a key obstacle to finalising a deal for Israel´s participation in the multi-million dollar research programme Horizon 2020.
Israeli Justice Minister Tzipi Livni said she had struck a compromise with EU head Catherine Ashton to try to rescue the funding ahead of a Dec. 1 deadline. Far-right members of Prime Minister Benjamin Netanyahu's cabinet resisted EU demands to expressly deny its funds for the first time to Israeli projects in Israeli-occupied land. Livni said she struck a compromise with Ashton that softened the programme's restrictions by permitting Israel to specify in a note that it objects to Europe's policy.

Onlusten in het district Hebron na begrafenis van de drie in Yatta gedode Palestijnen


Een dag nadat Israelische militairen drie Palestijnen hadden doodgeschoten in Yatta bij Hebron, zijn in het hele district Hebron onlusten uitgebroken tussen demonstranten en het Israelische leger. Duizenden namen deel aan de begrafenis van Mousa Makhamra and Mahmoud al-Najjar in Yatta, die in een processie van de centrale moskee in het stadje naar de begraafplaats werden gedragen. De menigte riep leuzen waarin de Palestijnse Autoriteit gevraagd werd te stoppen met de vredesonderhandelingen met Israel. De derde dode, Muhammad Fuad Nayroukh, werd begraven in Hebron, begeleid door een stoet van honderden mensen.
Alle Palestijnse fracties gaven woensdag een gezamenlijke verklaring uit waarin zij opriepen tot een dag van rouw en Israels rechtvaardiging van de hand wezen van de´´voortdurende misdaden en militaire procedures tegen het Palestijnse volk''. Ook waarschuwden zij tegen ''de Israelische media die giftige verslagen de wereld in sturen om de Palestijnse eenheid te schaden''.
Mustafa Barghouthi, de leider van de organisatie ''Het Palestijnse Nationale Initiatief'' noemde het doden van de drie in Yatta in een verklaring ´´een moord´´ en zei dat Israel voor het Internationale Criminele Hof in Den Haag gedaagd dient te worden. Ook hij riep de Palestijnse Autoriteit op de gesprekken met Israel te staken.

Nieuw rapport Al-Haq: het is tijd dat de EU steun aan geweld van Israelische kolonisten gaat straffen


Palestijns jongetje bij auto die is uitgebrand na een ''prijskaart aanval''. (Ma'an/archieffoto)

De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq (Het Recht) heeft de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen om hun verantwoordelijkheden te nemen ten aanzien van de misdaden die bedreven worden door kolonisten in de door Israel bezette gebieden.  Al Haq doet dat in een nieuw rapport
dat woensdag is gepubliceerd, over het geweld van kolonisten en het achterwege blijven van Israelische maatregelen om dat tegen te gaan.
 In het rapport, "Institutionalized Impunity: Israel's Failure to Combat Settler Violence in the Occupied Palestinian Territory", (Geïnstitutionaliseerde straffeloosheid: hoe Israel in gebrek blijft bij het bestrijden van geweld van kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden), wordt overigens ook een beroep op Israel gedaan om een einde te maken aan de wetteloosheid.
De aanvallen van kolonisten bereikten in 2011 een frequentie van 400 per jaar, oftewel acht per week, een toename van 32% in vergelijking met 2010, terwijl dat jaar al sprake was van een toename van 144% in vergelijking met het jaar 2009. De aanvallen variëren van ''prijskaart aanvallen'' op bezittingen en het vernielen van gewassen zoals olijfbomen (10.000 bomen sneuvelden in 2011, en dit jaar 2013 waren dat tot dusver tenminste 8800 bomen, volgens cijfers van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de VN),  tot fysiek geweld en gebruik van vuurwapens. Meer dan 90 procent van deze daden wordt nooit niet vervolgd, laat staan bestraft.
Al-Haq noemt het geweld een een wijdverbreid fenomeen dat verergert. En behalve een beroep op Israel om de wet na te leven en de bescherming van de Palestijnse bevolking te waarborgen, doet het rapport ook een beroep op ''derde landen''. Het stelt dat ook ''derde partijen in dit conflict onder de Conventies van Genève de plicht hebben de georganiseerde misdaad te bestrijden door te zorgen dat personen en organisaties onder hun jurisdictie geen financiële of andere steun verlenen aan gewelddadige groepen kolonisten''. 

dinsdag 26 november 2013

Israelische militairen doden drie Palestijnen in de heuvels van Zuid-Hebron

Yatta - يطّا : يطا ومنظر عام للبلده ويظهر على السفح الجبل مستوطنه سوسيا
 Yatta (Palestine Remembered)

Updated: Israelische militairen en leden van de Israelische geheime dienst hebben dinsdagavond drie Palestijnen doodgeschoten bij de plaats Yatta, in de heuvels van Zuid-Hebron.  De drie werden door plaatselijke inwoners geïdentificeerd als Moussa Makhamra, Mahmoud Khalid al-Najjar, and Mohammad Fouad Jamil Nairoukh.
Twee van de mannen reden in een auto en werden gedood in een gezamenlijke operatie van het leger en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Aan hun dood zou een vuurgevecht voorafgegaan zijn. Volgens de Israeli's waren ze van plan binnenkort aanvallen op Israelische doelen en doelen van de Palestijnse Autoriteit uit te voeren. Zij zouden behoord hebben tot een salafistische groep. In hun auto zouden explosieven gevonden zijn.
Volgens de Shin Bet was onlangs een aantal leden van dezelfde groep in het gebied van Hebron en Nablus gearresteerd en zou gebleken zijn dat de groep aanvallen op Israelische doelen en doelen van de Palestijnse Autoriteit van plan was.

Emmy Award voor Palestijnse film ''5 Broken Cameras''


 Emad Burnat met zijn camera's. 

De film ''5 Broken Cameras'' over het verzet in het Palestijnse dorp Bil'in op de Westoever tegen de bouw van ''de Muur'' heeft maandagavond tijdens het 41ste ''International Emmys Gala in New York een Emmy award gekregen voor de beste documentaire. 5 Broken cameras moest het opnemen tegen genomineerde films uit Nieuw-Zeeland, Mexico en Zuid-Korea.
De film is een co-productie van de Palestijn Emad Burnat en de Israeli Guy Davidi. Burnat begon met de opnamen in 2005, het jaar waarin de eerste bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken teneinde dwars door het bouw land de ''Afscheidingsmuur'' te bouwen, zoals de Israeli's hem noemen. Toevallig was dat ook het haar waarin zijn vierde zoon, Jibril werd geboren. De vijf camera's waren de diverse camera's die tijdens het verzet tegen de ''Muur'' sneuvelden. In de film wisselen beelden van Jibril, zich af met opnamen van de vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de Muur. Burnat documenteerde het verzet dat nog wekelijks wordt geboden, de steun van Israeli's en ''internationals'' van over de hele wereld, de arrestaties en de doden die erbij vielen. 

maandag 25 november 2013

Israelisch kabinet stelt zich achter nieuwe draconische wet tegen Afrikaanse immigranten

African immigrants in Israel
De wijk Neve She'nan in Tel Aviv waar veel Afrikaanse asielzoekers wonen.  

De Israelische regering heeft zondag unaniem besloten 440 miljoen shekel (88 miljoen euro) uit te trekken en voor maatregelen betreffende Afrikaanse immigranten. Het meeste geld gaat naar de bouw van een detentiecentrum in de Negev. De immigranten, nieuwe zowel als mensen die al langer in Israel verblijven, zijn verplicht naar dit centrum te gaan. Ze zullen daar zogenaamd in een ''open faciliteit'' zitten die alleen 's nachts gesloten zal zijn, maar ze moeten zich wel drie keer per dag melden. Als ze zich niet aan de regels houden, kunnen ze naar een ''gesloten'' faciliteit worden gestuurd.
Een ander deel van het geld waarover de ministerraad besliste, gaat naar het vergroten van de politie-aanwezigheid in Zuid-Tel Aviv, waar veel Afrikaanse immigranten wonen.
De ministers stemden ook unaniem voor een nieuwe wet (die dinsdag in de Knesset aan de orde komt) waarbij illegale immigranten een jaar lang zonder vorm van proces in dit centrum kunnen worden opgesloten. De wet komt in de plaats van een vorige die de opsluitingstermijn op drie jaar stelde, maar die buiten de wet werd gesteld door het hooggerechtshof.
Tegelijkertijd werd een voorstel goedgekeurd van minister Gideon Sa'ar van Binnenlandse Zaken om de ''oprotpremie'' voor vertrekkende Afrikaanse immigranten op te hogen van 1500 dollar naar 3500 dollar.

Kolonisten vernielen bomen van dorpjes Bruqin en Tuqu

http://www.poica.org/editor/case_studies/sarbru1.jpg
Kolonisten hebben maandag 15 olijfbomen vernield van het dorp Bruqin bij Salfit (niet ver van Nablus). De bomen behoorden toe aan de famil;ie Sheikh Omar. Volgens het Volkscomité tegen de Muur waren kolonisten van de nederzetting Bruchin verantwoordelijk voor de vernieling.
Bruchin is gebouwd op land van Bruqin. En het is zeker niet de eerste keer dat de kolonisten van Bruchin zich vergrijpen aan bomen van Bruqin. Op de foto's (van Poica) is te zien hoe de kolonisten in september 2013 een weg aanlegden dwars over land van Bruqin, waarbij ook de nodige bomen sneuvelden.
De 15 bomen in Bruqin waren ook niet de enige die de afgelopen dagen werden vernield. Vorige week maandag gingen 26 bomen in Qusra (ten zuiden van Nablus) tegen de vlakte. Een dag eerder sneuvelden 106 bomen van Yabad bij Yatta. Update: Later dezelfde maandag werden ook 60 olijfbomen vernield van het dorp Tuqu bij Bethlehem. Volgens burgemeester Taysir Abu Mfareh van Tuqu waren de schuldigen militairen vergezeld van kolonisten.

zondag 24 november 2013

Vijftien Palestijnen gewond, nadat zij hadden geprobeerd stenengooiende kolonisten te verjagen


Het Jalazoun kamp. (Wikipedia)

Tenminste 15 Palestijnen zijn zaterdagmiddag gewond geraakt in het vluchtelingenkamp Jalazoun, ten noorden van Ramallah, tijdens botsingen met Israelische militairen die het kamp waren binnengedrongen om Palestijnen te achtervolgen. De Palestijnen bekogelden hen met stenen en flessen en de militairen openden het vuur met scherpe munitie, rubber kogels en traangasgranaten. Vijf Palestijnen werden met scherp in hun benen geschoten. Eén van hen zelfs vier maal. Hij ligt in ernstige toestand in een ziekenhuis. Tien mensen werden getroffen door rubberkogels (stalen kogels met rubber omhulsel). Tientallen moesten worden behandeld voor ademhalingsmoeilijkheden wegens een overdosis traangas. 

Israel wijst overeenkomst over Irans nucleaire programma resoluut van de hand

Iranian Foreign Minister Zarif talks with European Union foreign policy chief Ashton after a ceremony at the United Nations in Geneva
Vlnr de ministers van Buitenlandse Zaken William Hague (GB), Mohammad Javad Zarif (Iran), Catherine Ashton (EU), Sergej Lavrov (Rusland), John Kerry (VS) en Laurent Fabius (Frankrijk). Niet op de foto: Guido Westerwelle (Duitsland).

Iran is akkoord gegaan met het bevriezen van zijn capaciteit voor het verrijken van uranium op het huidige niveau in ruil voor een verlichting van de sancties ter waarde van 7 miljard dollar. (Iran verrijkt uranium tot 3,5%, dat wordt gebruikt als brandstof voor Irans nucleaire elektriciteitscentrales in Bushehr). Daarnaast is Iran ermee akkoord gegaan om zijn voorraad uranium dat tot 20% is verrijkt (voor medische doeleinden) in een vorm om zetten die verdere verrijking onmogelijk maakt. De productie van tot 20% verrijkt uranium (dat nog tot 95% verrijkt zou moeten worden om geschikt te zijn voor een bom) wordt gestaakt. Het werk aan de zwaar water centrale in Arak is stilgelegd. Een dergelijke centrale produceert als bijproduct plutonium, dat geschikt is voor een bom. En tenslotte is Iran akkoord gegaan met het toelaten van inspecties - ook op niet van tevoren aangekondigde momenten - door het Internationale Atoomagentschap IAEA.

zaterdag 23 november 2013

Alweer een gat in ''de Muur'' op de Westoever

Activisten hebben vrijdag laat een gat in de Israelische ''Muur'' gemaakt die het stadje Al-Khadr (bij Bethlehem) omringd. Het is niet het eerste gat dat in de Muur werd gemaakt. Op 15 november werden ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Palestijnse Onafhankelijkheidsverklaring van 15 november 1988, gaten gemaakt in de Muur bij Bir Nabala, en de Ofer-gevangenis. In oktober moest de Muur bij Abu Dis  (bij Jeruzalem) eraan geloven.
Al-Khadr is een stadje dat beroemd is om zijn druiven. Het heeft het nodige land verloren door de Muur, terwijl het overgebleven land nu alleen nog via lange omwegen bereikbaar is voor de inwoners van Al-Khadr. (Foto's Activestills.org) 
 

Gaza: een jaar na het bestand is de situatie nog (veel) slechter


Schoolkinderen in Gaza. De weg naar school is een wandeling door rioolwater geworden. (Foto Oxfam/ Alun McDonald).

Ik citeer een publicatie van Oxfam: 
On 21 November – after eight days of a military escalation that cost the lives of at least 165 Palestinians and six Israelis and caused tens of millions of dollars worth of damage to Gaza’s civilian infrastructure – the Government of Israel and Hamas signed what appeared to be a groundbreaking ceasefire agreement.
As well as ending the escalation, the agreement also committed to “open the crossings and facilitate the movement of people and transfer of goods” in and out of Gaza.
One year later, despite overall improvements in security, Israel’s blockade of Gaza continues and the promised improvements to the lives of Palestinian civilians have not materialized. The blockade has devastated the lives and livelihoods of Gaza’s population: 80 percent of people in Gaza receive international aid, 57 percent of households are food insecure, exports are virtually non-existent, many basic services are barely functioning, and unemployment is over 35 percent and rising.


Kort samengevat in het Nederlands:
Precies een jaar gelden sloten Israel en Hamas een staakt-het-vuren, na wat Oxfam keurig een 'militaire escalatie' noemt (het was een Israelische aanval op de Gaza-strook) waarbij 165 Palestijnen werden gedood, evenals zes Israeli's, en geweldig veel schade werd aangericht. Een bepaling uit het akkoord was dat de grensovergangen zouden worden geopend en dat het vrije verkeer van mensen en goederen zou worden vergemakkelijkt. Dat is - ondanks een verbetering in de veiligheidssituatie - niet gebeurd. Met als gevolg dat 57 % van de gezinnen in Gaza nu '' food insecure'' zijn (ze zijn er niet zeker van of ze wel voldoende goede voeding kunnen bemachtigen) en 80 % van de bevolking afhankelijk is van buitenlandse hulp.

woensdag 20 november 2013

Verwarrend nieuws: twee Israelische soldaten veroordeeld wegens mishandeling gevangene

A handout picture from Israeli human rights organization Breaking the Silence, 18 Aug 2010, shows an undated photograph of an Israeli soldier posing near a handcuffed and blindfolded Palestinian detainee at an undisclosed location
In 2010 waren er ook zaken over mishandeling van gevangenen die aan het licht kwamen via Facebook of  door opnamen via telefoons.

Een Israelische militaire rechtbank in Jaffa heeft twee militairen van de Golani Brigade veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden, omdat ze een gevangene hadden mishandeld. De gevangene, een Palestijn uit Gaza die had geprobeerd Israel binnen te komen, was geblinddoekt en had handboeien om toen de twee hem schopten en sloegen. De zaak, die zich afspeelde in 2011, kwam aan het licht doordat een van de twee het incident had gefilmd op zijn mobiele telefoon.
Volgens de rechtbank hadden de twee afbreuk gedaan aan de reputatie van het Israëlische leger als moreel hoogstaand leger. De twee soldaten betuigden spijt.
Nieuw als dit is verwarrend. Het lijkt te bewijzen dat het recht wordt hooggehouden in het Israelische leger bij het uitoefenen van zijn repressieve taak van het handhaven van de bezetting. Maar tegelijkertijd zijn enkele tientallen gevallen - alleen al dit jaar en alleen op de Westoever waren dat er 22 - waarbij Palestijnen worden doodgeschoten zonder dat de toedracht zelfs maar wordt onderzocht.
En natuurlijk gaan de gedachten dan ook onmiddellijk uit naar de talloze gevallen van gepleegde oorlogsmisdaden in Gaza in 2009, zoals gemeld door Amnesty International, Human Rights Watch en het Goldstone rapport. Gevallen waar niets mee is gedaan. 
Ook nieuws dat toevallig vandaag binnenkwam - maar veel vaker, eigenlijk vrijwel dagelijks binnenkomt - van 25 arrestaties op de Westoever, is niet bepaald in overeenstemming met de reputatie een 'moreel hoogstaand leger'.

Jonge leeuwtjes in Gaza


(Foto AFP)

Update: De leeuwtjes zijn donderdag overleden:
 Two lion cubs born in Gaza this week and named in honour of Hamas’ last major clash with Israel died on Thursday, a zoo official said.
“The lions named Fajr and Sijil (Dawn and Clay in Arabic) died today due to a deterioration of their health at birth,” Shadi Hamad, supervisor of animals at Bissan park, told AFP.
“The cause of death is a lack of experience and resources for the birth and treatment of cubs. Food and medicines for such a situation are not available” because of the Israeli blockade of the Gaza Strip, said Hamad.


Heugelijk nieuws uit Gaza: er zijn twee leeuwtjes geboren in het Bissan amusementspark in Gaza, dat wordt gerund door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ouders van de twee zijn een leeuwenechtpaar dat vanuit Egypte naar Gaza is gesmokkeld door de militaire arm van Hamas, de Ezzedin al-Qassem Brigades. ''Ondanks Israels de onwettig Israelische blokkade slaagden Palestijnen erin deze twee leeuwen te smokkelen teneinde een glimlach te toveren op de gezichten van de kinderen in Gaza,'' twitterden de Brigades.

dinsdag 19 november 2013

Opnieuw man van de Joodse lobby in Kerry's team naar de Israelisch-Palestijnse vredesbesprekingen

 Het team van Martin Indyk, de leider van de Amerikaanse delegatie naar de vredesbeprekingen tussen Israel en de Palestijnen, is maandag uitgebreid met weer een doorgewinterde zionist en lobbyist voor Israel. David Makovsky (1960) werkte tot nu toe voor het Washington Institute for Near East Policy (WINEP), wat de naam is van de think tank van de Joodse lobby in Washington, AIPAC. Zijn nieuwe baas, Martin Indyk, was destijds oprichter en directeur van deze instelling. Behalve dat is Makovsky docent aan de John Hopkins universiteit in Midden-Oostenstudies.
20131118-134406.jpg
Makovsky
Het is een merkwaardig soort wetmatigheid dat leden van Amerikaanse teams die zich bezig houden met het Israelisch-Palestijnse vredesproces vrijwel altijd zionisten zijn en vaak relaties hebben met de Joodse lobby. Wat Makovsky betreft wordt vermoed dat hij waarschijnlijk aan Indyk's team is toegevoegd, omdat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry overweegt in januari met een eigen vredeplan te komen, in de hoop daarmee wat vaart in het stilliggende proces te kunnen brengen.

maandag 18 november 2013

Palestijnen gewond door militairen, toen zij vernielingen door kolonisten wilden bekijken


 Kolonisten en militairen bij het dorp Qusra. De foto is van eerder dit jaar.

Acht Palestijnen uit het dorp Qusra ten zuiden van Nablus zijn maandag gewond geraakt door ´rubberkogels´ en traangas bij clashes met kolonisten en Israelische militairen. Een van de gewonden, Hamada Abdullah Abu Rida, 18, verkeert in kritieke toestand. Hij werd door een rubberkogel (een metalen kogel met rubber mantel) in de borst getroffen en ligt in het Rafida ziekenhuis in Nablus.
Volgens het Palestijnse persbureau WAFA braken de botsingen uit nadat kolonisten eerder die dag een afzetting van een Palestijns stuk land hadden doorbroken, en tientallen olijfbomen hadden vernield, evenals twee schuren. Toen de inwoners van Qusra gingen kijken om de schade op te nemen werden zij aangevallen door het leger.
 Een legerwoordvoerster meldde desgevraagd dat er rellen waren geweest in het dorp nadat legereenheden met stenen waren bekogeld. Daarbij was één Palestijn lichtgewond geraakt, volgens haar.

Reeks aanvallen op Palestijnen in Jeruzalem


 Kamil Dawood Basila, 48, vader van zes kinderen ligt in coma in het Shaare Zedek-ziekenhuis in Jeruzalem. Hij werd woensdag van bovenaf  bekogeld met een zware steen, (zie hieronder). (Foto Ma´an)  

Jeruzalem wordt gevaarlijk voor Palestijnen. Het aantal gevallen waarin Palestijnen op straat worden aangevallen stijgt. Maandagochtend vroeg werd Majdi Al-Jarbawi, 40, aangevallen door enkele honderden Joden toen hij in zijn auto door West-Jeruzalem reed, vertelde hij Ma'an. Dat gebeurde om vier uur in de ochtend, toen hij  stopte voor een verkeerslicht op de Bar Ilan straat, een ultra-orthodoxe buurt.
 "Ik werd ik omringd door een groot aantal extremisten die riepen: ´Arabier, het is een Arabier' en van alle kanten met stenen begonnen te gooien,´´ vertelde hij. De voorruit van zijn auto werd vernield en Al-Jarbawi werd door een van de stenen in zijn gezicht getroffen.. Hij reed zelf naar een ziekenhuis en diende daarna een klacht in bij de politie. 

zondag 17 november 2013

Ruim 40 studenten Al-Quds universiteit gewond tijdens botsingen met Israelische militairen


(Ma´an)

Enkele tientallen studenten van de Quds universiteit in Abu Dis bij Jeruzalem zijn zondag gewond geraakt tijdens botsingen met Israelische militairen. Bijna 40 studenten werden getroffen door rubberkogels (stalen kogels met rubber omhulsel) en er waren diverse gevallen van studenten met ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van traangas.Woordvoerder van het Palestijnse verzet in Abu Dis, Hanni al-Hilbiyeh, vertelde het persbureau WAFA dat de confrontaties begonnen toen Israelische militairen probeerden onder stroom staand prikkeldraad aan te brengen bij de ´Muur´, die vlak langs de universiteit loopt. De laatst tijd zijner vaker clashes geweest bij de Quds-universiteit.
 Ook in Hebron waren botsingen tussen militairen en studenten. Dat gebeurde bij een kruispunt ten oosten van de stad, meldde WAFA. Ook daar waren diverse gevallen van ademhalingsmoeilijkheden door traangas.
Bij de stad Yatta, ten zuiden van Hebron, vernielden kolonisten Israelische kolonisten gedurende de nacht van zaterdag op zondag 106 olijfbomen. Dat gebeurde in het gebied van Quwawees ten oosten van Yatta. De bomen behoorden toe aan Abd al-Nabi Makhamra. Het is de tweede keer in korte tijd dat in het gebied olijfbomen worden vernield. Kort geleden gebeurde dat ook al, met de duidelijke bedoeling te voorkomen dat de toen inmiddels rijpe olijven zouden worden geoogst.

zaterdag 16 november 2013

Noodsituatie in Gaza door brandstoftekort, rioolwater overstroomt de straten van Gaza-stad

7
Een nieuwe nachtmerrie ontrolt zich in Gaza. Door gebrek aan brandstof ligt de elektriciteitscentrale van Gaza al sinds 2 november stil. De Gazastrook zit daardoor het grootste deel van de tijd in het donker. Maar door gebrek aan brandstof laten nu ook waterpompstations en de pompen van het rioleringssysteem het afweten. Daardoor staan intussen in grote delen van Gaza-stad onder water.  Woensdagavond al liep het rioolwater door de straten van de wijk Al-Zeitoun. Donderdagmorgen liep het de wijk Ascola binnen. En het rioolwater rukt verder op. 
 11

Een gewone vrijdag op de Westoever: gewonden, arrestaties, vernielingen


Even, om een indruk te geven van een normale vrijdag in bezet Palestina, wat feiten over wat zich zoal op zo´n dag afspeelt. In Kafr Qaddum, bij Qalqilya werd de wekelijkse vreedzame demonstratie tegen de Muur en het afsluiten van wegen uiteengejaagd ten koste van 14 gewonden. Vier mensen werden getroffen door zogenoemde rubberkogels (stalen kogels met rubber omhulsel). Acht mensen raakten gewond doordat zij rechtstreeks door traangasgranaten getroffen. Tientallen raakten in ademnood door een overdosis traangas. Een paar kinderen die volgens Israel autobanden in brand wilden steken, werden geboeid afgevoerd en pas veel later weer vrijgelaten. De kinderen waren  vijf, zeven en negen jaar oud.
In Eizeriyya (Jeruzalem) werden drie jongeren tijdens een demonstratie met scherpe munitie in hun benen geschoten. 

vrijdag 15 november 2013

Een bijzondere geboorte aan de Universiteit van Amsterdam

Het heeft de kranten voor zover ik weet niet gehaald, maar toch was Amsterdam donderdag 14 november getuige van een bijzondere geboorte. In de aula van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd de officiële oprichting gevierd van ACMES (the Amsterdam Centre for Middle East Studies) .
Wat is ACMES? Robbert Woltering, docent aan de UvA en directeur van de nieuwe organisatie, beschreef het als een instrument om in de eerste plaats de krachten van de in Nederland aanwezige academische know how op het gebied van het Midden-Oosten te bundelen. ACMES telt daarom intussen 72 academici als ´associate´. Toevallig precies het aantal maagden dat islamitische martelaars volgens sommige overleveringen in het paradijs te wachten staat, zei Woltering met een wat gewaagd grapje in zijn openingswoord. Afgezien van het coördineren van activiteiten wil ACMES ook een platform bieden voor lezingen en activiteiten als seminars, masterclasses en conferenties. Een aantal lezingen, en zelfs lezingencycli (onder meer over de Arabisch Lente) heeft trouwens voor deze opening al plaatsgehad.
En natuurlijk is de achterliggende gedachte dat via ACMES ook de studie van het Midden-Oosten in Nederland wat wordt opgeschud. Anders dan alle ons omringende landen heeft Nederland namelijk nog steeds geen leerstoel Midden-Oosten studies. Een schandalig gemis, dat zich volgens mij (en niet alleen volgens mij) ook vertaalt in de over het algemeen uiterst ondermaatse berichtgeving die de media in Nederland brengen over het Midden-Oosten.
Joseph Massad
Maar daar ging het dus gisteren niet om. Er was een openingswoord van de rector magnificus van de UvA. Er waren lezingen.van Joseph Massad, associate professor Moderne Arabische Politiek en Intellectuele Geschiedenis aan de Columbia Universiteit in New York, en van Saud al-Sanusi, een jonge schrijver uit Kuwait die onlangs de ´´International Prize for Arabic Fiction´´ (ook wel ´´Arabische Booker-prijs´´ genoemd) heeft gekregen voor zijn  tweede boek, Saq al-Bambu (Bamboestok). En er was een discussie na afloop onder leiding van Hassnae Bouazza.

Reporters without Borders veroordeelt detentie van Palestijnse journalist Mohammed Khdeir

Reporters Without Borders/Reporters sans frontières (RSF) heeft donderdag de gevangenschap veroordeeld van de Palestijnse journalist Mohamed Jamal Abu Khdeir, die op 6 november op het vliegveld Ben Gurion door Israel werd gearresteerd. Khdeir kwam toen terug uit Cairo, waar hij een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga had verslagen.
mohammed abu khdeir
Mohammed Khdeir
  Khdeir, die werkt voor de krant Al-Quds in Jeruzalem, wordt sinds de 6e november ondervraagd. Hij heeft geen advocaat mogen zien en ook zijn familie heeft hem niet kunnen bezoeken. Ondertussen is zijn  detentie opnieuw verlengd tot 18 november.
 Over zijn arrestatie en gevangenschap zijn een zogenaamde ´´gag order´´ uitgevaardigd, een verbod om erover te publiceren. Reporters without Borders heeft echter te horen gekregen dat hem ten laste wordt gelegd dat hij Israel's veiligheid in gevaar heeft gebracht, met 'terroristische' organisaties contact heeft gehad en ''een ontmoeting heeft gehad met de vijand''.

Actievoerders maken gaten in ''de Muur'' die door Palestijns gebied loopt


Palestijnse activisten hebben vrijdagmorgen vroeg met behulp van voorhamers een tien meter groot gat geslagen in ''de Muur'' in bezet gebied, die door de Palestijnen de ´´apartheidsmuur´´ wordt genoemd. Dat gebeurde bij het dorp Bir Nabala ten noorden van Jeruzalem. De activisten gingen daarna door het gat de stad in.
Anderen maakten een gat bij het dorp Bil'in bij Ramallah, waar iedere vrijdag tegen de Muur wordt gedemonstreerd. En weer anderen maakten een deel van het hek onklaar dat de Israelische gevangenis bij Ofer op de Westoever (dichtbij Ramallah) omringt en plaatsten Palestijnse vlaggen bij het doorgeknipte gaas. Een activist die (uiteraard) anoniem wilde blijven zei dat de actie was georganiseerd door Volksverzetscomités.

Israelische leger hakt olijfbomen om voor het hooggerechtshof zich erover kan uitspreken

Kh. Tarim - خربة طرم : المسجدد
 Yabad

Het Israelische leger heeft donderdag een honderdtal olijfbomen omgezaagd die toebehoorden aan de inwoners van Yabad, een dorp in de buurt van Jenin op de Westoever, meldt het Palestijnse persbureau WAFA.  Dat gebeurde ondanks het feit dat een verzoekschrift omtrent het voornemen van het leger om te bomen om te zagen, dat de bewoners van Yabad hadden ingediend bij het Israelische hooggerechtshof, nog in behandeling moest worden genomen.
Burgemeester Samer Abu Baker zei dat de omgezaagde bomen langs de weg tussen Jenin en Tulkarem stonden, dichtbij de nederzetting Mabo Dotan. Het omzagen gebeurde 's nachts en duude tot de vroege ochtend van de volgende dag. 'Ze kwamen in de nacht als dieven,'' zei hij. De bomen werden deels helemaal afgezaagd van de stam, andere alleen gedeeltelijk. De inwoners van Yabad ontlenen hun inkomen voornamelijk aan de opbrengst van de olijfbomen. Het was al de tweede keer dat het Israelische leger olijfbomen van Yabad omhakt om '' veiligheidsredenen''. De eerste keer was in  2002.

donderdag 14 november 2013

Settlers torch home in village near Ramallah


 Settlers set fire to a Palestinian home in the Ramallah village of Sinjil overnight Wednesday, in an apparent revenge attack following the killing of an Israeli soldier.Five people suffered smoke inhalation during the arson attack and were taken to hospital for treatment, Israeli news site Ynet said. Graffiti on the side of the wall read: "Hi from Eden, revenge."

woensdag 13 november 2013

Abbas: delegatie naar vredesondehandelingen heeft ontslag genomen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag gezegd dat de Palestijnse delegatie naar de vredesonderhandelingen met Israel ontslag heeft genomen. Hij zei dat in een interview met de Egyptische CBC-tv.  De reden was gebrek aan vooruitgang van de onderhandelingen, aldus Abbas.
De Palestijnse president scheen er niet zwaar aan te tillen, De onderhandelingen zouden desondanks doorgaan, zei hij. "Ofwel we halen hen over om terug te komen of we vormen een nieuwe delegatie." Abbas zei ongeveer een week nodig te hebben voor de besprekingen kunnen worden hervat.
De Palestijnse president kan zich niet veroorloven zelf een punt te zetten achter de onderhandelingen met Israel. De Palestijnse Autoriteit is namelijk financieel afhankelijk van Amerika en van de EU en die verwachten van hem dat hij dooronderhandelt.
De leider van de Palestijnse delegatie Saeb Erakat, zei woensdag tegenover de tv van Reuters dat de onderhandelingen sowieso stilliggen nadat Israel vorige week de bouw van 5.000 nieuwe huizen in de nederzettingen aankondigde. Erakat zei echter niets over een ontslag van hem en van zijn mede-onderhandelaar Mohammed Shtayyeh.

Palestijnse puber vermoordt Israelische soldaat, familie opgepakt



Updated woensdagavond.
Een Palestijnse jongen van 16 heeft woensdagmorgen een 19-jarige Israelische soldaat doodgestoken in een bus op het centrale busstation van Afula. De soldaat werd meerdere malen gestoken en overleed in een ziekenhuis. De 16-jarige jongen, Hussein Sharif Ghawadra, werd gearresteerd. Hij was afkomstig uit Jenin (Westoever) en zou zonder geldige papieren in Israel zijn. De bus was van Nazareth Illit, waar de  soldaat, Eden Atias, vandaan kwam, onderweg naar Tel Aviv.
Volgens de politiecommandant van Noord-Israel, Ronnie Attia, had de Palestijnse jongen de daad gepleegd omdat familieleden van hem in Israel in de gevangenis zitten. 
Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat het het dorp Bir al-Basha bij Jenin, waar de dader, Ghawadra, vandaan komt, woensdagmorgen door militairen van de wereld werd afgesloten en 'tot  gesloten militair terrein' werd verklaard. Het huis van Ghawadra's familie werd overhoop gehaald. Ma'an News meldde dat zijn oudere broer, Tawfik, werd gearresteerd, evenals zijn vader die werd opgepakt op zijn werk in Israel. De broer en de vader zijn nu beiden in een ziekenhuis. Ze werden bij de arrestatie gemolesteerd. Een jongere broer en een zus van Hussein hebben huisarrest.

Israelisch leger ontkent uitbreiding outpost in Z-Hebron die door activisten is gefotografeerd

The activist group videotaped a large construction site, but settlers and the Israeli police and army prevented them from fully documenting the expansion of Havat Ma'on / Photo: www.taayush.org
Israelische en buitenlandse activisten probeerden foto's en video-opnamen te maken van de uitbreiding van Havat Ma'on, maar werden als snel weggestuurd door het leger en de politie. ( Foto Taayush.org).  

De 'outpost' (ook volgens Israelische maatstaven illegale nederzetting) Havat Ma'aon in de heuvels van Zuid-Hebron is in hoog tempo aan het uitbreiden. Internationale activisten en leden van de groep Taayush (een Israelische actiegroep bestaande uit Joden en Palestijnen) hebben dat vastgesteld. Op 9 november vielen ze de outpost binnen om  foto's en video van de uitbreiding te maken (zie foto hierboven) maar ze werden al snel weggestuurd door leger en politie.
Inwoners van het dichtbij de outpost gelegen dorp At-Tuwani en internationale waarnemers houden het werk al sinds 6 oktober in de gaten. Op die dag begonnen bulldozers met het egaliseren van grond. De activisten hebben het leger er een paar keer op gewezen op de bouwactiviteiten - die ook onder de Israëlische wet illegaal zijn. Het Districts Coördinatie Kantoor (DCO) van het 'Burgerbestuur'' (=het leger) hield vol dat het gebied was geïnspecteerd en dat er geen bouwactiviteiten waren geconstateerd.

dinsdag 12 november 2013

Netanyahu houdt na protesten plannen voor bouw van nog eens 24.000 huizen in bezet gebied tegen

Efrat: nog eens 840 huizen erbij.

Update, dinsdagavond:
De Israelische premier Netanyahu heeft zijn minister van Huisvesting Uri Ariel (Habayit Hayehudi) dinsdagavond opdracht gegeven de voorbereidingen voor de bouw van nog eens 24.000 huizen in bezet gebied (er is intussen sprake van 24.000 en niet 20.000  huizen) stop te zetten. Ook heeft hij Ariel een standje gegeven en gezegd dat dergelijke stappen eerst met hem dienen te worden gecoördineerd. Netanyahu verweet Ariel niet aan het bouwprogramma in de nederzettingen te hebben bijgedragen, maar het in feite schade te hebben berokkend.
 Netanyahu's ingreep kwam nadat de Palestijnse president Abbas contact had opgenomen met de VS, met het '' Kwartet, en met de EU en had gedreigd uit de onderhandelingen te stappen, en nadat de VS Israel ''om opheldering hadden gevraagd'' en in de VS verontruste geluiden opklonken.
De verontruste reacties kwamen los nadat eerder dinsdag bekend was geworden dat het Israelische ministerie van Huisvesting een ware stortvloed van tenders had uitgevaardigd voor de bouw van 20.000 woningen (later bleek zelfs: 24.000 woningen) in een groot aantal nederzettingen in bezet gebied.
Met de plannen van het ministerie van Huisvesting was in totaal een bedrag van 13 miljoen dollar (45 miljoen shekel) gemoeid. Zo'n hoeveelheid ineens was nog niet eerder vertoond. Het nieuws ontlokte de directeur van de NGO Vrede Nu, Yariv Oppenheimer, de opmerking dat dit duidelijke bewijs is dat de regering Netanyahu de 'vredebesprekingen met de Palestijnen saboteert. 'De onderhandelingen zijn alleen maar voor de show,' aldus Oppenheimer, 'en achter de schermen maakt de regering plannen om de  twee-statenoplossing onmogelijk te maken'.

Weer een paar families dakloos in Jeruzalem door gedwongen sloop


 Samer Zatara met vrienden  bezig met de sloop van zijn  eigen huis in de Oude Stad van Jeruzalem - zie hieronder. (Foto Ma'an).

Bulldozers van de gemeente Jeruzalem, hebben dinsdagmorgen trailers en een bakstenen structuur verwoest van een Palestijnse familie in de wijk Beit Hanina van Jeruzalem. De trailers en de structuur behoorden toe aan de families van de broers Afif, Ayman en Salih Castero. Zij woonden met hun gezinnen - 27 man sterk - in deze tijdelijke onderkomens, nadat de gemeente Jeruzalem eerder, in februari, hun huis van twee verdiepingen omver gehaald had. Zij hadden daar geen vergunning voor hadden weten te krijgen. Jeruzalem geeft Palestijnen vrijwel nooit  vergunningen voor hun huizen, zelfs niet als ze er al stonden voordat Israel in 1967 Oost-Jeruzalem innam.
De broers Castero zeiden verbaasd te zijn over het optreden van de gemeente. Om extra kosten te vermijden, waren zij namelijk zelf al begonnen de trailers en de bakstenen structuur uit elkaar te halen en af te breken, nadat zij ook voor deze tijdelijk onderkomens geen vergunningen hadden gekregen kregen en in plaats daarvan een sloopbevel hadden ontvangen. De mobiele huizen en het bakstenen bouwsel zijn nu vernield wat hen een schadepost van 270.000 shekel (52.000 euro) oplevert. Ook moeten zij nu de sloopkosten van (200.000 shekel = 40.000 euro) betalen die de gemeente hen in rekening gaat brengen. Tevoren hadden zij 25.000 shekel (5.000 euro) betaald aan advocatenkosten bij vergeefse pogingen een vergunning te krijgen.    
Het verhaal van Samer Zatara, die een huis bezat in de Oude Stad van Jeruzalem , met uitzicht op de Aqsa moskee en de heilige plaatsen, is een beetje anders. Het huis, in de wijk Aqbat al-Saraya moet, evenals andere huizen daar, wijken voor plannen van Jeruzalem om op die plek een Joodse nederzetting te bouwen. Zatara kreeg het bevel om zijn hele huis weg te halen, gebaseerd op het feit dat hij er 18 jaar geleden ruimte aan toevoegde omdat zijn familie groter was geworden. Om de sloopkosten van zo'n 80.000 à 90.000 shekel te ontlopen (zo'n 16.000 à 18..000 euro) te ontlopen, maak hij nu eigenhandig zichzelf, zijn vrouw en zes kinderen dakloos.

zondag 10 november 2013

Israelische regering: twee Bedoeïenendorpen in Negev moeten plaats maken voor een Joods stadje


Demonstratie  bij Sde Boker tegen het kabinetsbesluit en het Prawer-plan. (Activestills.org).

De Israelische regering heft zondag een kleine demonstratie geven wat zionisme in de praktijk anno 2013 inhoudt. Tijdens een bijzonder vergadering in de kibbutz Sde Boker – de kibbutz in waar de eerste Israelische premier David Ben-Gurion woonde en is begraven - keurde zij het plan goed om twee Bedoeïendorpen in het noordoosten van de Negev-woestijn  af te breken om plaats te maken voor een nieuwe kibbutz voor religieuze Joden, die Hiram moet gaan heten. Later zullen nog meer woonplaatsen (ook alleen voor Joden) volgen. 
De vergaderplaats Sde Boker had een symbolische betekenis: wijlen Ben Gurion hechtte veel belang aan de ontwikkeling van de Negev in het kader van het verwezenlijken van de zionistische droom. Premier Netanyahu verwees ook naar het belang dat Ben Gurion hechtte aan de ontwikkeling van de Negev, toen hij het regeringsbesluit bekend maakte. Over de ruim 500 Bedoeïenen die nu worden verjaagd zei hij geen woord.
De plaatsen die de regering af wil laten breken zijn de dorpen Umm al-Hiran and Atir, woonplaatsen van leden van de Qia’an stam. Deze inwoners, burgers van Israel, kwamen oorspronkelijk uit het westen van de Negev, maar werden daar in 1948 door het Israelische leger verdreven,. Nu is er een kibbutz, Shoval, op hun oorspronkelijke land. Nadat zij vervolgens enkele jaren van plaats tot plaats hadden gezworven, wees het leger hen in 1956 de huidige plek van Umm al-Hiran en Atir aan, waar zij zich vestigden.

Leven in twee werelden

Gisteravond, zaterdagavond, werd bij het monument voor het Joodse verzet bij het Stadhuis van Amsterdam een herdenking van de Kristallnacht gehouden, georganiseerd door het Platform tegen Racisme en Uitsluiting. Sprekers waren Tineke Lodders (Een land, een samenleving), Anne-Ruth Wertheim (publiciste), en Lalla Weis (coördinator van de Landelijke Sinti Organisatie). Er was muziek: Jiddische liederen door het duo Mir tsvei. En acteur/toneelschrijver Tjeerd Bischoff las een ooggetuigenverslag voor van de gebeurtenissen van destijds. 
Hieronder de toespraak van Lalla Weiss: Leven in twee werelden;  (Op het blog van Anja Meulenbelt staat de toespraak van Anne-Ruth Wertheim, 'Laten we de scheidslijnen doorbreken'. Op de site van het Platform staat de toespraak van Tineke Lodders 'Wat leren wij nu van dit alles', plus ook de andere twee). 

Lalla Weiss (foto Anja Meulenbelt)
 Goedenavond.
Toen ik werd uitgenodigd om dit jaar hier een toespraak te houden, voelde ik mij zeer vereerd. Daarna besefte ik pas, dat dit geen gemakkelijk onderwerp is. Het is immers al 75 jaar geleden. Dat was een heel andere wereld in een periode die al vaak herdacht is en waar alles al over gezegd is. Wat kon ik daar nu nog aan toevoegen?oen ik een paar weken geleden thuis aan de eettafel in Best aan het brainstormen was over wat Kristallnacht voor mij inhoudt, liet een van mijn dochters een vriendin buiten. Achteloos riep ik haar na “Doe de deur dicht, je bent toch niet in de kerk geboren”. Een kennis die bij me aan tafel zat, vroeg of we die uitdrukking ook in onze taal, het Romanes, zo gebruiken. Daar moest ik even over nadenken. In onze taal zeggen we namelijk “Daro te wes wek lieno", Ik ben bang dat je weggehaald wordt .... Over onze schouder kijken is diep geworteld in onze cultuur, nog altijd.
Het is nu 75 jaar geleden. In een wereld die wij niet meer kennen, werden Joden in heel Duitsland aangevallen, werden hun winkels en bedrijven vernield, hun synagogen in brand gestoken, hun huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen beklad en vernield. Hier waren vele jaren van discriminatie, intimidatie en uitsluiting van de Joden aan vooraf gegaan. Een lange periode waarin hun burgerrechten steeds verder werden ingeperkt en ze van een welgestelde bevolkingsgroep veranderden in paria’s en verschoppelingen die door hun buren geweerd werden en een gemakkelijke zondebok waren in een tijd dat het economisch slecht ging en politici met extreme denkbeelden de publieke opinie geleidelijk steeds meer gingen bepalen. En de gewone burgers leken dit zomaar te laten gebeuren.
Was die wereld echt zo anders dan de wereld van nu?

zaterdag 9 november 2013

Israelische kolonisten bezetten huizen in het centrum van Hebron

Cards hung by settlers from the window read, in Hebrew: "We paid, we bought, it's ours." / Photo: Ryan Rodrick Beiler
Israelische kolonisten van zogenoemde 'outposts' middenin de stad Hebron hebben maandag 5 november diverse Palestijnse gebouwen in de Oude Stad overgenomen, meldt het Alternatieve Informatie Centrum (AIC). De gebouwen, die liggen ten zuiden van de Ibrahimi moskee (Grot van de Patriarchen), zijn eigendom van de families Al-Shareef, Abu Snaina en  Qafwsha. de kolonisten hebben (zie foto) posters  opgehangen waarop staat: 'We hebben dit gekocht en betaald, HET IS VAN ONS.'
Het is niet de eerste keer dat de kolonisten deze gebouwen hebben bezet, aldus het AIC. Maar ditmaal brachten de kolonisten huisraad mee en materiaal om het interieur te verfraaien en veranderen, wat aangeeft dat zij er willen blijven. Vier dagen eerder werd ook het huis van de familie Al-Bodairi in dezelfde wijk bezet door de kolonisten.

vrijdag 8 november 2013

Israelische militairen doden twee Palestijnen bij checkpoints

Wijlen Anas Fuad al-Atrash (Ma'an)
Updated. Israelische militairen hebben binnen 24 uur twee Palestijnen doodgeschoten bij checkpoints in bezet gebied. Dat gebeurde vrijdagochtend bij Bethlehem en eerder,donderdagavond in de buurt van een checkpoint ten zuiden van Nablus.
Het incident van vrijdagochtend betrof de 23-jarige Anas Fuad Al-Atrash uit Hebron. Hij werd doodgeschoten door leden van de grenspolitie bij een checkpoint bij Bethlehem. Volgens de Israeli's dreigde hij met een mes.
Volgens zijn familie werd Anas echter in koelen bloede vermoord. Vaak vindt dit soort incidenten plaats zonder dat er getuigen zijn. In dit geval was Anas in het gezelschap van zijn broer Ismail. Die vertelde dat de auto waarin zij zaten bij terugkeer uit Jericho rond middernacht werd gestopt. Anas werd bevolen uit de auto te komen. Hij werd vervolgens aangevallen en daarna doodgeschoten, aldus Ismail, die zelf bij het incident gewond raakte.

Elma Drayer praat klakkeloos het CIDI na als het gaat om de Kristallnachtherdenking

''Helaas trok het platform Nederland Bekent Kleur begin jaren negentig om onnaspeurlijke redenen de Amsterdamse Kristallnachtherdenking naar zich toe. Dit gezelschap werd niet zozeer gedreven door bekommernis om het lot der Joden onder het naziregime, noch om het eigentijdse antisemitisme. De voornaamste zorg van het platform betrof het hedendaags 'racisme'.''

Kijk, Elma Drayer gaat er in Trouw weer eens flink tegenaan. Nadat zij in maart van dit jaar de nodige mensen al op volstrekt uit de lucht gegrepen gronden voor antisemiet had uitgemaakt (en denk maar niet dat er ooit een woord van excuus afkon) gaat ze er nu, onder pakkende kop 'Amsterdam weet zich nog altijd geen raad met zijn Joden' weer eens lekker te keer tegen de herdenking van de Kristallnacht door het Platform tegen Racisme en Uitsluiting.
De Kristallnacht was de nacht van 9 november 1938, toen de Duitse nazi's voor het eerst op grote schaal tekeer gingen tegen Joden en Joodse eigendommen. Het Platform herdenkt die gebeurtenis al sinds 1992, (vroeger gebeurde dat onder de naam 'Nederland Bekent Kleur'). En Drayer vindt dat dit gebeurt ''om onnaspeurlijke redenen''. Het zou immers niet gaan ''om bekommernis om het lot der Joden onder het naziregime'' of zelfs maar om het ''eigentijdse antisemitisme''. Nee het gaat om het hedendaagse 'racisme'.
Drayer volgt daarmee braaf het voorbeeld van twee Joodse organisaties, het Centrum, Informatie Documentatie Israel (CIDI) en het Centraal Joods Overleg (CJO), die sinds 2011 hun eigen Kristallnachtherdenking naast die van het Platform houden. Ook zij waren niet te spreken over de herdenking van het Platform.
Waarom?? Het Platform zou ''ultralinks'' zijn, vonden het CIDI en het CJO. En precies zo staat het ook te lezen bij La Drayer. Is het Platform echt ''ultralinks''? O ja, zeker wel. Om die reden hebben op zijn herdenkingen door de jaren heen mensen het woord gevoerd als Awraham Soetendorp (rabbijn), Eduard Nazarski (directeur Amnesty), Marjan Sax (Vrouwen tegen Uitzetting), Mies Bouhuys (schrijfster), Ed van Thijn (oud-minister, oud-burgemeester), Dominee Bram Grandia (Raad van Kerken), Judith Belifante (Kamerlid PvdA, oud-directeur van het Joods Historisch Museum), Mohamed Rabbae (oud-Kamerlid), Mirjam Ohringer (Joodse verzetsstrijdster), Henk van Moock (verzetsstrijder), Nuri Karabulut (DIDF), Lalla Weiss (Landelijke Sinti organisatie), Abdelkader Benali (schrijver), Hedy d'Ancona (oud-minister) en Amsterdams burgemeester Patijn en de wethouders Groen, Ossel en Van Es.  Allemaal ultra-, ultralinkse mensen. Die het alleen maar hadden over ''hedendaags racisme''. En geen woord spraken over over '' het lot der Joden onder het nazi-regime'' of over ''hedendaags antisemitisme''.
Zou het?

woensdag 6 november 2013

Resultaat onderzoek lichaam van Arafat: sterke aanwijzingen van moord door vergiftiging

Suha Arafat poses near a portrait of her late husband and Palestinian leader Yasser Arafat before watching the wreath laying ceremony after her husband's exhumation in the West Bank city of Ramallah, on television from her apartment in Sliema, outside Valletta, November 27, 2012. REUTERS/Darrin Zammit Lupi
Suha Tawil-Arafat met achter haar het portret van haar echtgenoot. (Foto Reuters)

De forensische tests die zijn  uitgevoerd op delen van het opgegraven lichaam van de Palestijnse leider Yasser Arafat wijzen uit dat er sterke aanwijzingen zijn dat hij is vermoord. In monsters van zijn ribben, bekken, en in aarde die zijn lichaamsvocht had geabsorbeerd werden concentraties van het zeldzame, hoogradioactieve polonium 210 aangetroffen die 18 keer hoger waren dan normaal.
 Dat wijst het rapport uit van Zwitserse forensische experts dat dinsdag is overhandigd aan de Palestijnse Autoriteit en aan Arafats weduwe, Suha Arafat. Arafats lichaam werd een jaar geleden opgegraven, nadat de zender Al-Jazeera kleding die aan Arafat had toebehoord aan een Zwitsers instituut in Lausanne in  onderzoek had gegeven, dat daar vervolgens hoge concentraties polonium 210 in had aangetroffen.
Suha Arafat, Arafats weduwe, reageerde door te zeggen dat haar 75-jarige echtgenoot, die in 2004 overleed, vier weken nadat hij ziek was geworden na het eten van een maaltijd, vrijwel zeker was vergiftigd.

Katholieke kerk in Jeruzalem woedend over sloop van één van haar huizen


De patriarch van Jeruzalem, Fuad Tawwal, tussen de puinhopen van het gesloopte huis. (Foto AFP)  

Het hoofd van de katholieke kerk in het Heilige Land, de Latijnse patriarch Fuad Tawwal, heeft dinsdag bij Israel geprotesteerd tegen de sloop van een huis in Jeruzalem dat bezit was van de kerk. Het huis, aan zuidoostelijke rand van de stad, dichtbij Bethlehem, werd maandagochtend om vijf uur ´s ochtends zonder voorafgaande waarschuwing door bulldozers platgereden, en zonder dat er een eerder een slooporder was afgegeven. De reden heette te zijn dat het zonder vergunning zou zijn gebouwd. Een familie van 14 mensen werd dakloos.
Patriarch Tawwal zei dat het huis er al stond vóór Israel in 1967 Oost-Jeruzalem innam en dat de gemeenste Jeruzalem, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Israelische organisaties wisten dat het van de kerk was. "Deze daad is onwettig, en in strijd met recht, menselijkheid en welke ideologie dan ook op grond waarvan vrede kan worden bereikt, het vergroot de segregatie en de haat,´´aldus de patriarch. Hij zei dat de kerk de zaak zal aanbrengen bij Israelische en internationale gerechtshoven en dat een protest is ingediend bij het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lieberman vrijgesproken, weer terug als minister

Lieberman in court, November 6, 2013
Avigdor Lieberman van de Yisrael Beiteinu-partij lacht vrolijk bij het Jeruzalemse gerechtshof. Hij werd woensdagochtend vrijgesproken van de beschuldiging van corruptie. Lieberman had Ze’ev Ben Aryeh, die Israels ambassadeur in Wit-Rusland was, tot zijn persoonlijk raadgever benoemd en later tot ambassadeur in Letland, nadat Ben Aryeh hem op onwettige wijze informatie had toegespeeld over een politieonderzoek naar Lieberman. Ook had hij bij de benoeming informatie hierover achtergehouden voor anderen binnen het ministerie. 
De rechters schreven in hun vonnis dat Lieberman juridisch gezien niet netjes had gehandeld door de commissie voor benoemingen van het ministerie van buitenlandse zaken niet bij de benoeming te betrekken. Maar Lieberman was niet op de hoogte van de ernst daarvan, heette het. Bovendien was de benoeming van Ben Aryeh geen promotie, zodat er niet sprake kon zijn van ´´quid pro quo´´, oftewel corruptie. Lieberman kan nu weer terug naar zijn post van minister van Buitenlandse Zaken. (Foto Emil Salman/Haaretz)

Protesten in Israelische gevangenissen na overlijden gevangene

Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen zijn dinsdag in hongerstaking gegaan nadat een Palestijnse gevangene was overleden in en ziekenhuis in Afula in het noorden van Israel. Ook boycotte een aantal advocaten uit protest de Israelische rechtbanken. In de gevangenis van Megiddo vielen 20 gewonden, nadat bewakers de protesterende gevangenen te lijf gingen.
De protesten betroffen de 22-jarige Hassan Turabi, afkomstig uit het dorp Sarra bij Nablus. Turabi leed aan leukemie. De gevangenen en het Palestijnse ministerie van Gevangenenzaken verwijten Israel verantwoordelijk te zijn voor zijn dood door na te laten hem een behoorlijke medische behandeling te geven.
Turabi werd in januari 2013 gearresteerd wegens het in bezit hebben van een molotov-cocktail ´´en wapens´´.Volgens Haaretz had hij de ziekte eerder gehad maar was hij in 2006 uitbehandeld. Op 17 oktober werd hij uit de gevangenis ontslagen, nadat hij bloed had overgegeven en werd hij overgebracht naar het medische centrum in Afula, waar hij dinsdag overleed.

dinsdag 5 november 2013

Vredesbeprekingen zitten muurvast, de VS komen mogelijk met een eigen plan

kerry Netanyahou Jeru 22 juin 2013
Het komt niet echt als een verrassing, maar van Israelische zowel als Palestijnse kant is dezer dagen te horen dat de vredesbesprekingen die drie maanden geleden door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werden gelanceerd, totaal in het slop zitten. Dat is dan ook de reden dat Kerry zich nu actief in de strijd stort. Op 23  oktober had hij in Rome al een ontmoeting met de Israelische premier Netanyahu die niet minder dan zeven uur duurde (maar daarbij werden ook harde noten gekaakt over Iran). En deze dinsdagavond komt hij naar Jeruzalem. Daar zal hij woensdag opnieuw een gesprek met Netanyahu hebben en vervolgens in Ramallah de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoeten.  
Aan alle kanten wordt nu ineens van alles geroepen. De Israelische minister van Binnenlandse Zaken Gideon Saar, die een vertrouweling van Netanyahu is, zei tegenover de Israelische legerradio dat de Palestijnen tot nu toe niet oprecht hebben onderhandeld en geen enkele flexibiliteit hebben getoond. Een hoog lid van de PLO, Yasser Abed Rabbo, verklaarde van zijn kant dat de voorstellen waarmee de Israeli's tot nu toe zijn gekomen, de slechtste zijn sinds 20 jaar. Voeg daarbij de irritatie en woede aan Palestijnse kant over de aankondiging van Israel dat het op korte termijn nog eens 5.000 nieuwe woningen wil bouwen in bezet gebied. En - wat het nog erger maakt - de Israelische verzekering dat de Palestijnen van die nieuwbouw wisten, omdat het 'de andere kant' zou zijn geweest van de afspraken over het vrijlaten van 104 Palestijnse gevangenen, en het beeld is wel zo'n beetje compleet.
Update: De laatste ontmoeting van de twee delegaties eindigde dinsdag, kort voordat Kerry aankwam, in ruzie en scheldpartijen nadat de Palestijen de Israeli´s ervan hadden beschuldigd een verband te leggen tussen de aankondiging van nieuwe bouwplannen en het vrijlaten bvan Paletijnse gevangenen. 
 De onderhandelingen - ruim 18 bijeenkomsten tot nu toe - hebben zich achter gesloten deuren afgespeeld en er was van tevoren afgesproken dat er geen mededelingen zouden worden gedaan over de inhoud.
Maar desondanks is het, nu de onvrede zich aan alle kanten een weg baant, niet al te moeilijk in brede trekken te zeggen hoe de zaken liggen.

Hamas benoemt vrouw tot woordvoerster en voert nieuwe, scherpslijperige schoolboeken in

Dit is Israa Al-Mudallal. Ze is 23 jaar oud en ze is benoemd tot  woordvoerster van de Hamas-beweging in Gaza. Israa studeerde journalistiek en media aan de Islamitische Universiteit van Gaza en werkte eerder voor Al-Kitab tv. Ze spreekt vloeiend Engels, want ze zat in Engeland op de basisschool, toen haar vader daar zijn studie afrondde (hij is nu hoogleraar politicologie aan de Islamitische Universiteit).
Ihab al-Ghosein,het hoofd van het bureau voor relaties met de media van de Hamas-regering, zegt dat Israa's benoeming gezien moet worden in het kader van het ontwikkelen van een dialoog met het Westen, waarvoor sprekers van vreemde talen worden geworven. Israa zelf zegt dat ze zich vooral zal richten tot de Westerse en Israelische media en zal proberen 'de gangbare manier te veranderen' waarop de media te werk gaan door een ander beeld van Palestina en Gaza te schilderen. ''De Westerse media zijn begonnen zich te realiseren dat de Israelische media een vals beeld geven van de feiten, dus we zullen onze uiterste best moeten gaan doen de Israelische vervalsingen door te prikken,'' aldus Israa.

maandag 4 november 2013

´´Netanyahu heeft plannen voor nog een afscheidingsmuur in de Jordaanvallei´´


Militaire jeeps bij het door het leger vernietigde dorpje Khirbet Makhoul in de Jordaanvallei. Khirbet Makhoul is in totaal vier keer afgebroken. Op veel plaatsen in de Jordaanvallei worden de inwoners op alle mogelijke manieren aangemoedigd te vertrekken. (Foto Activestills.org) 

 De site +972  schrijft, op basis van een artikel in de Hebreeuwse krant Ma´ariv, dat de Israelische premier Netanyahu plannen heeft voor de bouw van nog een muur op een grens: ditmaal in de Jordaanvallei.  Het traject van die muur is nog niet bekend, maar als hij de route gaat volgen die oorspronkelijk gepland was, wordt het de voltooiing van de insluiting van de Palestijnse enclaves.   
Twee verslaggevers van Ma’arivMakor Rishon schreven (Hebreeuws) zondag dat diverse Israelische ministeries al bezig zijn met voorbereidingen. Netanyahu zou de bouw willen laten starten zodra het hek aan de Egyptische grens klaar is. De officiële reden die gegeven wordt voor het project, is dat Israel de grens wil sluiten uit vrees dat vluchtelingen uit Syrië die nu in Jordanië verblijven, het land zullen binnenstromen. 
De Ma´ariv verslaggevers vertellen er echter bij dat de Netanyahu zijn plannen bekend maakte precies op een moment dat de onderhandelingen met de Palestijnen in het slop zitten, onder meer vanwege de kwestie van de soevereiniteit over de Jordaanvallei.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...