dinsdag 9 december 2014

Amnesty: Israelische vernielingen van woontorens en winkelcentrum in Gaza waren oorlogsmisdaden

A general view of the rubble of a residential tower, which witnesses said was destroyed in an Israeli air strike, is seen in Gaza City August 24, 2014. REUTERS/Mohammed Salem
Op 24 augustus vernielden de Israeli' s de Zafer-toren in Gaza-stad, waarbij als reden werd genoemd  dat er een ''commandocentrum van Hamas'' in was gevestigd, 44 families werden dakloos. (Foto: Reuters)

Aanvallen op vier belangrijke gebouwen in de  Gaza-strook aan het einde van de Operatie ''Protectieve Edge''  in Gaza  (8 juli tot 26 augustus 2014), waren weloverwogen aanvallen op burger-eigendommen en waren daarom oorlogsmisdaden, zo meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuwe rapport. Het rapport “Nothing is immune”: Israel’s destruction of landmark buildings in Gaza'' levert bewijzen dat de aanvallen plaatsvonden in strijd met de internationale wetgeving.
''De vier laatste dagen van de Operatie ''Protective Edge'', zo schrijft het rapport, '' voerde het Israelische leger vier aanvallen uit op drie woontorens in Gaza-stad en een commercieel centrum met winkels in Rafah, waarbij deze vier gebouwen, alle vier gezichtsbepalende gebouwen, volledig werden verwoest. Veel burgers verloren daarbij bezittingen en ook gebouwen in de omtrek liepen schade op. Anders dan in veel andere gevallen name het Israelische leger dit keer maatregelen om te zorgen dat inwoners de gebouwen verlieten zodat werd voorkomen dat er slachtoffers vielen. Maar bij twee aanvallen liepen aantallen inwoners van omringende gebouwen wel verwondingen op.''
''Afgezien van vage suggesties dat er een commando-centrum van Hamas in een van de drie vernielde woontoren huisde, en dat er in een ander faciliteiten waren die in verbinding stonden met Palestijnse militanten, heeft Israel geen informatie geleverd over de redenen waarom de gebouwen tot puin werden gereduceerd en of daar geldige militaire redenen voor waren. Evenmin werd aangegeven waarom er niet voor een minder destructieve aanpak was gekozen, aldus het rapport.
Palestinians gather around the remains of a commercial center, which witnesses said was hit by an Israeli air strike, in Rafah, 2014.
Het vernielde commerciële centrum in Rafah. (Foto" Reuters)

“Alle feiten die we hebben verzameld wijzen erop dat deze vernieling op grote schaal weloverwogen en zonder militaire noodzaak werd uitgevoerd,” zei Philip Luther, directeur Midden-oosten en Noord-Afrika van Amnesty bij de presentatie van het rapport. ''Zowel de omstandigheden ter plekke als de uitspraken van militaire woordvoerders die rond die tijd werden gedaan wijzen erop dat de aanvallen werden uitgevoerd als een vorm van collectieve straf tegen de bevolking van Gaza en waren bedoel om hun toch al precaire bestaansmogelijkheden te vernielen. En hoewel de Israeli's de inwoners van de gebouwen waarschuwden voor ze ze vernielden, raakten grote aantallen mensen uit de omgeving gewond en raakten honderden mensen hun huizen, bezittingen en broodwinning kwijt. In alle vier de gevallen moesten de inwoners de gebouwen in grote haast verlaten en in de meeste gevallen was er geen tijd bezittingen te redden, zoals belangrijke papieren, sieraden of spaargeld.
Het Gemeentelijke Commerciële Centrum van Rafah, waarin een groot aantal winkels was gevestigd, een garage, diverse kantoren, een bank en een kliniek, werd gereduceerd tot verwrongen skelet van staal en beton. Honderden mensen die in de zaken in dit gebouw werkten en in het levensonderhoud van hun families voorzagen, raakten alles kwijt. ''Zelfs als de Israelische autoriteiten redenen hadden om aan te nemen dat een deel van een gebouw voor militair doeleinden werd gebruikt, hadden ze nog de verplichting gehad om methodes te kiezen die de schade aan burgers en hun eigendommen zo klein mogelijk te houden,'' aldus Philip Luther. ''In het verleden heeft Israel aanvallen op appartementen in gebouwen van vele verdiepingen uitgevoerd zonder ze volledig te vernietigen.''
Amnesty heeft zijn bevindingen aan Israel ter hand gesteld en om uitleg gevraagd waarom de aanvallen werden uitgevoerd, wie of wat er precies werd aangevallen, wat voor maatregelen waren genomen om de schade voor burgers te beperken en of er een onderzoek is uitgevoerd of nog gaande is. Daarop is geen reactie ontvangen. Alleen de 'State Comptroller'', een soort Israelisch gemiddelde tussen een Nationale Rekenkamer en een ombudsman, reageerde door  simpelweg zijn criteria op te sturen voor het uitvoeren van onderzoeken. Amnesty doet intussen een beroep op Israel om mee te werken aan het onderzoek van de onderzoekscommissie van de Verenigde Naties (wat het tot dusver geweigerd heeft) en om Amnesty en ander mensenrechtenorganisaties toe te laten tot Gaza (wat Israel eveneens heeft tegengehouden).
Het nieuwe rapport van Amnesty is het tweede over de recente Gaza-oorlog na een eerder rapport in november  Families under the rubble: Israeli attacks on inhabited homes. (Zie ook hier) Een te verwachten derde rapport zal gaan over inbreuken op het oorlogsrecht door Hamas.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...