zaterdag 20 december 2014

Israelische luchtaanval op Gaza in antwoord op raket

IAF - Avi Scharf - 26.4.2012
Israel heeft zaterdagochtend een luchtaanval uitgevoerd op een militaire basis van Hamas in de Gazastrook. Dat gebeurde in reactie op het afvuren van een raket uit Gaza die zonder schade aan te richten landde in open terrein in het Eshkol-gebied.  Het was de eerste luchtaanval  van Israel in Gaza sinds de Operatie Protective Edge van deze zomer. 
Ma'an News meldde dat een vliegtuig raketten afvuurde op een basis ten noordwesten van Khan Younis. Op een aantal plaatsen viel de elektriciteit uit.

Hamas noemde de aanval in een verklaring ''een gevaarlijke escalatie''. En diverse andere Palestijnse bewegingen kwamen eveneens met veroordelingen. Woordvoerder Sami Zuhri van Hamas noemde de aanval een ''nieuwe stommiteit'' van Israel. Hij wees verantwoordelijkheid van Hamas voor het afschieten van de raket van de hand, maar Israel heeft eerder gezegd dat het Hamas verantwoordelijk houdt voor alle raketten die vanuit Gaza worden afgevuurd. Het was overigens de derde keer sinds augustus dat er een raket vanuit Gaza op Israel werd afgeschoten. Andere Palestijnse fracties wezen erop dat Israel sinds augustus al herhaaldelijk het staakt-het-vuren heeft geschonden, door het vuur te openen op vissers en op burgers bij de grens. Daarbij werden tientallen mensen gewond en viel ook een dode.
Israel en de Palestijnse fracties tekenden op 26 augustus een staakt-het-vuren overeenkomst na Israels inval in de zomer. In de overeenkomst was afgesproken dat Israel de blokkade va Gaza zou eindigen en de zone waarin gevist mag worden zou verbreden. De details daarvan zouden verder worden uitgewerkt, maar die gesprekken werden uitgesteld en zijn nooit gehouden.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...