woensdag 10 december 2014

Palestijnen keuren aanslagen van de laatste tijd in grote meerderheid goed

Muslim worshippers run as tear gas fired by Israeli policemen rises during clashes with stone-throwing Palestinian protesters outside al-Aqsa mosque in the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount in Jerusalem′s Old City October 5, 2012. (Reuters/Ammar Awad)
Botsingen op de esplanade van de Aqsa-moskee (Foto Reuters) 
 
Een grote meerderheid van Palestijnen keurt recente aanvallen goed die plaats vonden tijdens de opgelopen spanningen over de Aqsa moskee/Tempelberg in Jeruzalem.  Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Palestijnse Centrum voor Policy and Survey Research van de Khalil Shikaki. Uit de resultaten blijkt ook dat meer dan de helft van de Palestijnen een nieuwe intifada tegen Israel zou steunen, en dat Hamas een goede kans maakt te winnen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden.
De peiling, onder 1270 mensen op de Westoever en in de Gaza-strook vond dat 80% aanvallen met auto's of met messen die de laatste tijd hebben plaatsgevonden goedkeurden. De peiling vond ook dat 86% van de ondervraagden dacht dat de Haram al-Sharif, het gebied rond de Aqsa-moskee ernstig gevaar loopt dat Israel van plan is de heerschappij over het gebied over te nemen. De peiling vond plaats in een periode waarin frequente bezoeken van fanatieke Joden aan de Haram al-Sharif plaatsvonden en waarin verschillende kopstukken uit de Israelische regering lieten blijken dat zij de bestaande situatie, waarbij de islamitische Waqf het beheer over de Aqsa-moskee voert, wilden wijzigen.
(De Israelische premier Netanyahu heeft gezegd dat Israel geen plannen heeft de status van de Aqsa-moskee te wijzigen,. Hij deed dat in een gesprek in Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en de Jordaanse koning Abdallah II, die een door Israel rol als beschermer van de heilige plaatsen heeft, nadat Jordanië had laten blijken dat opzegging van het vredesverdrag met Israel tot de mogelijkheden behoorde).
De man die de peiling afnam, Khalil Shikaki, zei dat volgens hem de resultaten aangeven wat de stemming onder de Palestijnen is na de zoveelste periode van mislukt  vredesoverleg, weer een nieuwe oorlog in Gaza en de dreigingen die de heilige plaatsen in Jeruzalem boven het hoofd hangen.
Op Facebook zag ik dat sommige Israel-supporters als commentaar gaven dat het allemaal een kwestie is van Palestijnen die verkeerd onderwijs krijgen en leren te haten. Ik denk dat het inderdaad een gemis is van het onderwijs. Israel zou een systeem moeten ontwerpen om Palestijnse kinderen (en ouderen) te leren dat bezetting bij het leven hoort, evenals Muren en checkpoints, dat de grond waarop zij wonen van de Joden is en dat het vanzelfsprekend is dat hun olijfbomen en huizen worden omgezaagd, c,.q afgebroken. Dat ze eigenlijk blij mogen zijn dat ze niet worden gedood of weggejaagd. Zoiets hadden de nazi's in de ''besetzten Niederländischen Gebieten'' ook moeten invoeren. Hadden ze nog minder last gehad van verzetsgroepen.

2 opmerkingen:

André Meijerink zei

Beste heer Hijmans,
De vergelijking met ''besetzten Niederländischen Gebieten'' is totaal misplaatst: Duitsland is een soevereine staat binnengevallen en had geen enkel recht dat te doen. Israel bevindt zich volkomen legaal op zijn eigen grondgebied. U kunt de handelswijze van Israel ter discussie stellen als u dat wilt, maar een vergelijking stellen met de nazi's vind ik absurd. Wat het palestijnse onderwijs en media betreft: kinderen worden volgegoten met Jodenhaat. Al zouden Palestijnen met recht een afkeer hebben van (sommige) Joden; nooit is het de oplossing kinderen bewust te leren haat te koesteren. Dan duurt het nóg weer een generatie langer voordat men bereid is over oplossingen na te denken.
Mvrgr., André

Abu Pessoptimist zei

André Meijerink,
Ik maakte geen vergelijking met nazi's, ik maakte een vergelijking met bezetting. Duitsland bezette Nederland, Israel bezette de Palestijnse gebieden. En bezettingen lijken - wie ook de bezetter is - meestal akelig op elkaar.
Ik heb de opmerking vaker gehoord dat Palestijnen volgegoten worden met jodenhaat. Als we het hebben over het onderwijs is dat een onjuiste bewering. Al in de jaren negentig zijn de schoolboekjes en curriculae herzien (onder meer met Nederlandse hulp). Of de kinderen wordt geleerd Joden te haten is een andere vraag. Het kan zijn dat dat het geval is, maar dat is dan vooral te wijten aan het optreden van het Israelische leger waar de kinderen vanaf de wieg al mee te maken krijgen. Palestijnse kinderen zien nauwelijks andere Joden dan soldaten en kolonisten (de laatste jaren is het onderscheid tussen die twee haast verwaarloosbaar) en de manier waarop die zich tegenover hen opstellen, moedigt waarschijnlijk niet hun liefde of zelfs maar hun begrip voor Joden aan.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...