zaterdag 6 december 2014

Ruim een derde van de Amerikanen nu voor een één-staatsoplossing in Israel/Palestina

From left: Tzipi Livni, Hillary Clinton, Haim Saban and Isaac Herzog at the Saban Forum.
Groepsfoto bij het begin van het Saban-Forum. Vlnr Tzipi Livni, Hillary Clinton, Cham Saban (de financier en naamgever van het Forum) en Isaac Herzog, de leider van Israelisch Labour. Herzog werd bij het begin van het Forum landurig geïnterviewd en zei dat hij de nieuwe premier van Israel wordt aan het hoofd van ''een brede regering''. (Foto Haaretz/Peter Halmagy)   

Een groeiend aantal Amerikanen is voor een één-staatsoplossing van het Israelisch-Palestijnse conflict. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van het Amerikaanse Brookings Instituut, die is afgenomen aan de vooravond van het ''Saban Forum'', een bijeenkomst die jaarlijks in Washington  wordt gehouden van Israelische en Amerikaanse politici en journalisten.
Volgens de peiling is de steun voor een twee-statenoplossing (een Palestijnse staat naast Israel) gelijk gebleven, namelijk 39%. Maar de steun voor een één-staatsoplossing is sinds de vorige peiling, die plaats vond vóór het jongste mislukte vredesoverleg,  aanmerkelijk gestegen: namelijk van 24 naar 34%.
Als een twee-staatsoplossing niet lukt , dan is niet minder dan 71% van de Amerikanen volgens deze peiling voor de oplossing van één bi-nationale, democratische staat van Joden en Palestijnen. Van de mensen die in eerste instantie voor een twee-statenoplossing kiezen, is 66% dezelfde mening toegedaan.


Uit de peiling blijkt ook dat een grote meerderheid van Amerikanen (63%) tegen de bouw van de nederzettingen is. (Bij aanhangers van de Democraten is dat 75%, terwijl onder aanhangers van de Republikeinen 51% tegen de nederzettingen is).  
Niettemin is het de vraag of Israel zich zorgen moet gaan maken, want 61% van de Amerikanen is tegenstander van het nemen van harde maatregelen tegen Israel, terwijl 39% het tijd vindt voor harde sancties. Wat betreft een erkenning van de staat Palestina, daar is slechts 25% voor te vinden. De enquête werd half november afgenomen door Shibley Telhami onder 1.008 Amerikanen. Volgens Telhami is de foutmarge 3,4%

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...