vrijdag 12 december 2014

Mannen die brand stichtten in Joods-Arabische school in Jeruzalem gepakt

Police with the three arson suspects.
Yitzhak Gabbai en de broers Twito. (Foto Ido Erez, Ynet)

Israel heeft de aanstichters van de brand gepakt die vorige maand uitbrak in de gemengd Joods-Arabische ''Hand in Hand''-school in Jeruzalem.  Het zijn drie leden van de uiterst rechtse ''Lehava''-organisatie, een organisatie die zich inzet om te voorkomen dat Joodse vrouwen in handen vallen van Arabische mannen.
De arrestanten zijn de 22-jarigeYitzhak Gabbai uit Jeruzalem en de broers Nahman en Shlomo Twito, (18 en 20) uit de nederzetting Beitar Illit. Ze hebben bekend, volgens de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst. Volgens de dienst was het motief dat Joden en Arabieren gezamenlijk onderwijs krijgen op die school, wat coëxistentie bevordert. Lehava is daar tegen. De drie zijn volgens de dienst aanhangers van Meir Kahane van de destijds verboden, racistische Kach-partij. Zij schreven leuzen op de school die zij in brand staken als ''Kahane had gelijk'' en ''Coëxistentie is een kanker''. Volgens de Shin Bet is Lehava sowieso een organisatie die doortrokken is van het gedachtegoed van Kahane.
De brandstichting de school wierp, anders dan brandstichtingen in moskeeën of kerken, veel stof op omdat het een Joodse school was die gold als een voorbeeld van hoe naar betere verhoudingen tussen Joden en Arabieren kan worden gestreefd. Vandaar dat het niet verbazend is dat de daders zijn gepakt. Brandstichters van moskeeën, of vernielers van Arabische eigendommen in het algemeen, worden eigenlijk nooit gepakt. Overigens zeggen de advocaten van de drie dat hun bekentenissen zijn verkregen via marteling. Zij zijn van plan de rechter daarom te vragen het bewijs nietig te verklaren.

2 opmerkingen:

André Meijerink zei

Goed dat ze opgepakt zijn.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

De jongeliedenzien er opmerkelijk vrolijk uit na hun arrestatie...

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...