dinsdag 30 december 2014

Israel sloopt drie huizen, een restaurant en een slagerij in Oost-Jeruzalem

(Foto: Ma'an News) 

Israelische autoriteiten hebben dinsdag drie huizen, een restaurant en een slagerij gesloopt in het dorp Jabal al-Mukabbir in Oost-Jeruzalem. Het aantal gesloopte gebouwen en eigendommen in Oost-Jeruzalem en de Westoever komt daarmee volgens het persbureau Ma'an News voor dit jaar op op 561. Ruim 1,165 mensen werden dakloos. De sloop vond plaats in de Farouq buurt van het dorp. De eigenaars en bewoners kregen niet de gelegenheid hun meubels en eigendommen in veiligheid te brengen.
Khalid al-Halasa, een van de gedupeerde huiseigenaars, zei dat hij en zijn zes familieleden niet thuis waren toen hun huis van 100 vierkante meter werd verwoest. Het was juist drie maanden geleden gereed gekomen. Imad Abu Mayyala, een andere eigenaar,  woonde met zeven familieleden sinds augustus in zijn nu vernielde huis dat eveneens 100 vierkante meter groot was. Ook een restaurant en een slagerij, gemaakt van stalen balken en ijzeren platen, gingen tegen de vlakte. Eigenaar Aziz Jaabis vertelde Ma'an dat zijn verlies 150,000 shekel ($38,000) bedroeg. Afgezien hiervan werd ook een huis in aanbouw van zo'n 150 vierkante meter dat eigendom was van Ali Ruweidi,  door de bulldozers vernield, terwijl eveneens een muur om een stuk land en het land werd vernield en het land zelf door door de bulldozers werd geëgaliseerd. Eigenaar hiervan was de familie Bashir.
Eén inwoner van Jabal Muqabbir slaagde erin zich de bulldozers van het lijf te houden. Na betaling van 40,000 shekels (ongeeer 8.0000 euro) had hij een gerechtelijke uitspraak verkregen die de sloop van zijn huis tegenhield dat hij drie maanden geleden had gebouwd.
Slechts 14% van het grondgebied van Oost-Jeruzalem is bestemd voor de bouw van Palestijnse huizen. Na de inname van Oost-Jeruzalem in 1967, die gepaard ging met onder meer de sloop van een hele wijk in de Oude Stad waarbij duizenden ontheemd raakten, werd de stad gigantisch uitgebreid met Palestijns gebied. Een derde van dat gebied  is intussen onteigend voor de bouw van Joodse nederzettingen (wijken) rond de stad volgens de Vereniging voor de Burgerrechten in Israel (ACRI).  De sloop van huizen en het feit dat Palestijnen bijna nooit bouwvergunningen krijgen, hebben er sindsdien voor gezorgd dat duizenden Palestijnen naar elders zijn vertrokken.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...