vrijdag 5 december 2014

Succes voor BDS: Braziliaanse deelstaat schrapt groot project met Israelisch militair concern Elbit

Photo: Melbourne Palestine Action GroupDe Brazialiaanse staat Rio Grande do Sul heeft een groot project met het Israelische concern Elbit geschrapt als gevolg van protesten die waren gerezen naar aanleiding van de rol van Elbit in het bouw van de "Muur'' in bezet gebied en de rol van het concern in de recente aanval op Gaza, waarbij zo'n 2.200 mensen - meest burgers - werden gedood.
De gouverneur van Rio Grande do Sul, Tarso Genro, had in april 2013 een voorlopig contract met Elbit gesloten voor samenwerking op het gebied van militair onderzoek, op vier Braziliaanse universiteiten. De bouw van een satelliet maakte deel uit van de plannen Daarmee was een bedrag gemoeid van 17 miljoen dollar.  Na protesten van vakbonden, Palestijnse actiegroepen en studenten zegde gouverneur Genro echter de ''letter of intent'' deze week weer op.
De beslissing wordt gezien als een grote overwinning van de BDS (Bocyott, Divestment and Sanctions) Beweging. Jamal Juma’a, coördinator van de Palestijnse Beweging ''Stop de Muur''en lid van het nationale comité van de coalitie van BDS-organisaties in bezet gebied, zei dat Elbit een symbool is geworden van de bouw van een ''apartheidsmuur'' in bezet gebied en ''van militaire agressie'' jegens ons volk.
''Israel is alleen in staat om zijn schendingen van de mensenrechten vol te houden door internationale steun en samenwerking zoals via het soort contracten dat de regering van Rio Grande do Sul nu heeft opgezegd. We hopen, dat naar aanleiding van Israels slachting van Palestijnen in Gaza andere regeringen eveneens stappen zullen ondernemen om hun militaire samenwerking met Israel te beëindigen,'' aldus Juma'a.
 Tijdens de laatste aanval op Gaza werden onder meer nieuwe drones (onbemande vliegtuigjes) uitgetest die door Elbit waren geleverd. Nadat de niewue technologie goed bleek te werken, ging de koers van aandelen Elbit omhoog. Investeerders verwachten dat het aantal orders na de slachtpartij flink zou toenemen.

Geen opmerkingen:

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...