dinsdag 2 december 2014

Netanyahu ontslaat ministers, kabinetscrisis maakt nieuwe verkiezingen noodzakelijk

Livni and Lapid during a press conference, November 21, 2014.
Lapid (l) en Livni: ontslagen. (Foto: Ofer Vakinin/Haaretz)

De Israelische premier Benyamin Netanyahu heeft dinsdagmiddag minister van Financiën Yair Lapid en de andere ministers van diens Yesh Atid-partij uit de Israelische regering ontslagen, evenals minister van Justitie Tzipi Livni, die in haar eentje voor de Tnua-partij in het kabinet zat. Met het ontslag is een kabinetscrisis een feit en zullen nieuwe verkiezingen nodig zijn. 
Netanyahu gaf een verklaring uit waarin hij Livni en Lapid ervan beschuldigde de laatste tijd voortdurend de regering te hebben aangevallen. ''Ik zal geen oppositie binnen de regering meer accepteren, ik accepteer geen aanvallen meer van binnenuit op de regeringspolitiek en op de leider van de regering,'' aldus Netanyahu.
Wat nu gaat volgen is het ontbinden van het parlement, de Knesset, en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Vermoedelijk komen die in februari of maart.
Met het ontslag van de ministers komt een einde aan het meest rechtse kabinet uit de geschiedenis van Israel. Hoewel het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) bij het aantreden ervan in 2013 nog aangaf dat dit kabinet meer ''gematigden'' bevatte dat de vorige regering, leidden negen maanden van vredesonderhandelingen met de Palestijnen nergens toe - niet eens tot één enkel Israelisch voorstel, werden alle records gebroken voor het bouwen in bezet gebied (groen licht voor 14.000 nieuwe woningen in de negen maanden van onderhandelingen) brak Israel zijn beloften voor wat betreft het vrijlaten van gevangenen (zo'n 24 gevangenen zitten in strijd met de toen gemaakte afspraken nog steeds vast), en werd een oorlog in Gaza gevoerd waarbij 2.200 mensen (meest  burgers en ongeveer een kwart van hen kinderen) werden gedood, wat onder meer ook een periode inluidde van de meest hevige rellen in de bezette gebieden, Oost-Jeruzalem en de Arabische gebieden in Israel zelf.
Het kabinet viel uiteindelijk echter over het feit dat Netanyahu en Lapid het niet eens konden worden over de begroting en over het feit dat Lapid (en Livni) zich verzetten tegen het wetsvoorstel om Israel tot ''staat van de Joodse natie'' te verklaren. De kabinetscrisis wierp haar schaduwen overigens al vooruit. Netanyahu sloot dezer dagen een bondje met de ultra-orthodoxe partijen en Isaac Herzog, de leider van de oppositionele en tot minimale afmetingen gekrompen Arbeidspartij, kondigde aan dat hij wel leider van een nieuwe regering wil worden, die hij wil opzetten in samenwerking met Yair Lapids Yesh Atid.  

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...