Dode leden van de familie Abu Jami (Foto Activestills.org)
De Israelische advocaat generaal, de militaire aanklager, heeft opdracht tegen tot het beginnen van acht nieuwe strafrechtelijke onderzoeken naar "uitzonderlijke incidenten" die plaats vonden tijdens Operatie ''Protective Edge'' in Gaza van afgelopen zomer, meldt de krant Haaretz. Volgens de krant lopen er nog vijf andere strafrechtelijke onderzoeken betreffende Protective Edge.
De nieuwe onderzoeken betreffen onder meer het bombarderen van het huis van de familie Abu Jami in Khan Younis op 20 juli, waarbij 27 leden van deze familie werden gedood, onder wie 19 kinderen en twee zwangere vrouwen. Er zou bij het bombarden niet van tevoren zijn gewaarschuwd. Verder twee incidenten op dezelfde dag, namelijk op 25 juli, waarop onafhankelijk van elkaar twee chauffeurs van Palestijnse ambulances, in respectievelijk Beit Hanoun en Khan Younis, werden gedood. Verder beschuldigingen, uitgebracht door NGO's, dat het Israelische leger op 29 juli een man, Mohammed Tawfiq Qadiah doodde toen hij en witte vlag droeg, en dat leden van zijn familie door het leger zouden zijn gebruikt als ''menselijk schild''.
In september werd al een ander onderzoek gestart naar het gebruik van een 17-jarige jongen als menselijk schild, iets wat was beschreven in buitenlandse kranten, waaronder de New York Times.
Bij dit nieuws is het belangrijk te bedenken dat de Israelische mensenrechtenorganisatie B’tselem
in september bekendmaakte dat zij niet zou meewerken aan onderzoeken van het
Israelische leger naar misdragingen in Gaza. B'tselem deed dat in een gezamenlijke brief met collega-organisatie Yesh Din. Volgens cijfers van B’Tselem, werden na de operatie Cast Lead in 2009
ongeveer 400 klachten ingediend. Daarvan leidden er drie tot een
aanklacht en ging de strengste straf naar een soldaat die een credit
card had gestolen. Na de operatie Pillar of Defense uit 2012, waarbij
Gaza negen dagen lang aan luchtbombardementen werd onderworpen, werd
zelfs helemaal niemand in staat van beschuldiging gesteld.
Haggai El-Ad, de directeur van B'tselem stelde daarom in zijn brief de militaire onderzoeken gelijk aan het witwassen van misdrijven en incidenten.
Israel heeft na de operatie ''Protective Edge'' ook geen enkele mensenrechtenorganisaties of onderzoekscommissies toestemming gegeven de belegerde Gaza-strook binnen te gaan. De weigeringen betroffen de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en
Amnesty International, die daar vanaf 8 juli, het begin
van de aanval op Gaza, om hadden gevraagd. Ook een onderzoekscommissie van de
Mensenrechtenraad van de VN kreeg geen medewerking van Israel.
In
Palestijnse kring werd er al geruime tijd op aangedrongen dat de
Palestijnse Autoriteit het Statuut van Rome zou ondertekenen en lid zou worden van
de Internationale Strafhof. President Abbas aarzelde echter, onder druk van Amerika en Israel. Eind juli deed de Palestijnse Autoriteit eindelijk een aanvraag. Maar in september stuurde Abbas zijn minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki naar Den Haag om stilletjes de aanvraag weer in te trekken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten