dinsdag 9 december 2014

Knesset neemt nieuwe anti-vluchtelingengenwet aan, net voor zij zichzelf ontbindt

African asylum seekers jailed in Holot detention center protest behind the prison's fence, as other asylum seekers take part in a protest outside the facility, in Israel's southern Negev desert, February 17, 2014.
Protest van gevangen asielzoekers in Holot, 17 februari 2014. (Foto: Activestills.org)

Net voor zij zichzelf heeft ontbonden in verband met de komende verkiezingen van 17 maart 2015, heeft de Israelische Knesset, het parlement, een derde versie aangenomen van een wet voor Afrikaanse asielzoekers. De derde versie is iets gematigder dan de twee vorige versies die werden afgeschoten door het Israelische hooggerechtshof, maar nog steeds een wet die op geen enkele manier recht doet aan het recht van vluchtelingen op asiel.
Eerdere versies van de wet stuurden de asielzoeker een jaar lang naar een gewone gevangenis, waarna een onbeperkte periode volgde waarin zij werden opgesloten in een ''open gevangenis''. Dat wil zeggen in Holot, een gevangenis in de Negev woestijn, waar ze naar buiten mochten, maar die 20 minuten rijden verwijderd was van de dichtstbijzijnde stad, en waar ze zich ook nog eens drie maal daags moesten melden. De nieuwe wet doet het een klein beetje anders. Eerst komen de vluchtelingen nu drie maanden in een echte gevangenis, daarna volgt een periode van 20 maanden Holot.
Afgezien daarvan is een wetsartikel toegevoegd dat de staat het recht geeft 20% van het salaris van een asielzoeker te confisqueren. Dat bedrag krijgt hij de vluchteling pas weer terug als hij Israel verlaat.  Dat alles met de bedoeling de asielzoekers - infiltranten, zoals ze in Israelische taalgebruik heten - aan te moedigen op te krassen. (Staatssecretaris Teeven zou zijn vingers erbij aflikken als hij ook zulke middelen tot zijn beschikking had, denk ik).
Uiteraard is de wet, net als de vorige twee, nog steeds niet in lijn met Israels verplichtingen onder internationale verdragen. Een cluster van mensenrechtenorganisaties heeft daarom aangekondigd ook deze versie aan te gaan vechten voor het hooggerechtshof.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...