Mahmoud Abbas en Khaled Meshaal met de emir van Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani. (Foto Qatar News Agency)
Updated - Mahmoud Abbas wordt het hoofd van een Palestijnse interim-regering. Dat is het tamelijk verbazende resultaat van een aantal besprekingen, zondag en maandag, tussen Abbas, als hoofd van de beweging Fatah, en Khaled Meshaal, de leider van Hamas. De besprekingen hadden de bedoeling de details uit te werken van het verzoeningsakkoord dat de twee fracties begin mei 2011 sloten. De ontmoetingen vonden plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar, in het bijzijn van emir Hamad bin Khalifa Al-Thani van Qatar.
De afspraak tussen de twee leiders, die maandag officieel werd ondertekend tijdens een ceremonie in de aanwezigheid van Qatar's emir, houdt in dat Abbas als premier van een interim-regering zal fungeren totdat er presidentiële en parlementaire verkiezingen zijn gehouden in Gaza en op de Westoever. Deze 'Verklaring van Doha', is de jongste stap in het verzoeningsproces tussen de twee rivaliserende Palestijnse fracties. In de verklaring heet het dat de regering zal bestaan uit ''onafhankelijke technocraten'' en ook ''verantwoordelijk zal zijn voor het proces van wederopbouw in Gaza''.Updated - Mahmoud Abbas wordt het hoofd van een Palestijnse interim-regering. Dat is het tamelijk verbazende resultaat van een aantal besprekingen, zondag en maandag, tussen Abbas, als hoofd van de beweging Fatah, en Khaled Meshaal, de leider van Hamas. De besprekingen hadden de bedoeling de details uit te werken van het verzoeningsakkoord dat de twee fracties begin mei 2011 sloten. De ontmoetingen vonden plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar, in het bijzijn van emir Hamad bin Khalifa Al-Thani van Qatar.
Bekend is dat Abbas eigenlijk Salam Fayyad als premier had willen houden, maar Hamas had zich daar in het openbaar faliekant tegen verklaard. Blijkbaar zijn de partijen het erover eens geworden dat Abbas dan bij wijze van compromis maar zelf in diens plaats moest aantreden. Het akkoord werd overigens maandag direct toegejuicht als een positieve stap door zowel Fayyad als de premier van de regering in Gaza, Ismail Haniya.
Abbas zei, na de ondertekening van het akkoord dat Fatah "dit akkoord niet voor de show heeft getekend... maar omdat zij van plan is het uit te voeren.Verzoening is in het nationale belang van de Palestijnen en Arabieren, '' zei Abbas, '' die beloofde alle overeengekomen punten ''zo snel mogelijk'' uit te voeren. .
Meshaal zei dat de twee bewegingen "heel serieus zijn als het gaat om het sluiten van het hoofdstuk van de verdeeldheid en over het versterken van hun nationale eenheid".
Azzam al-Ahmed, een hoge functionaris van Fatah die bij de gesprekken aanwezig was, zei tegen het persbureau AFP dat de samenstelling van de regering bekend zal worden gemaakt op een bijeenkomst in Cairo waaraan behalve door Fatah en Hamas ook deel zal worden genomen door alle fracties in de PLO en door de Islamitische Jihad. Te verwachten is dat dan ook meer details bekend worden gemaakt over het houden van verkiezingen binnen de bezette gebieden. Tevens zal dan de 'herstructurering' aan de orde komen van de Palestijnse Nationale Raad, het PLO-parlement. Hamas en de Islamitische Jihad zijn nog geen lid van deze overkoepelende Palestijnse organisatie.
De Israelische premier Netanyahu veroordeelde de overeenkomst maandag en zei dat Abbas moet kiezen uit twee mogelijkheden: 'vrede met Israel of vrede met Hamas, maar allebei gaat niet.' Eerder heette het al in een verklaring van zijn bureau dat Netanyahu tijdens een bijeenkomst van ministers van zijn partij, de Likud, had gezegd dat ''als Abu Mazen (Abbas) uitvoert wat in Doha is ondertekend, hij ervoor kiest de weg van de vrede te verlaten en zich bij Hamas te voegen."
Tja, je kan je afvragen welke vrede Netanyahu bij het uitspreken van die woorden precies voor ogen had.
10 opmerkingen:
Een uitstekende ontwikkeling, en hopen dat het lukt.
Het is noodzakelijk dat de Palestijnse fracties uit een mond spreken.
Netanjahu volgens de NOS: Deze stap staan de vredesonderhandelingen in de weg.
Wat een gotspeh!!
Na mijn weten staat Hamas nog steeds op de lijst van de terroristische organisaties en niemand in deze wereld onderhandelt met de terroristen. Waarom moet Israël dat wel doen?
Tja, wat zal ik daar nu eens van zeggen, Gennadi? Dit misschien? De PLO was ook heel lang op zo'n lijst. Toch sloot Israel er in 1993 een akkoord mee.
En Gennadi, ook Israël onderhandelt met Hamas. Over de gevangenenruil voor Shalit.
Natuurlijk onderhandelt Israël altijd over haar gevangen genomen soldaten; het is een mitswa. Maar onderhandelen over vrede met iemand die als enige doel heeft om jouw te vermoorden is op zijn minst niet logisch.
En wat betreft in het verleden gemaakte fouten zoals 'Oslo-akkoord': de slimme mensen leren van hun fouten.
Als dat zo is Gennadi, mag je mij een keer uitleggen waarom Netanyahu er steeds zo op hamert dat hij met Abbas wil onderhandelen. (Hij zegt steeds dat hij dat zonder voorwaarden vooraf wil, maar verbindt er dan heel veel voorwaarden aan. Misschien wil hij het toch niet zo erg graag? Enfin, ik ben benieuwd of je mij een keer kan uitleggen of dat is omdat hij van fouten uit het verleden heeft geleerd).
Netanyahu heeft nu een schitterende smoes om niet met de vredesonderhandelingen (waar hij toch niet in gelooft) door te hoeven gaan. Nu gauw zo veel mogelijk huizen bouwen in Jerusalem en op de West Bank tot de volgende gelegenheid waarop de klucht van het "vredesproces" weer opgevoerd moet worden. Maar dat zien we dan wel weer.
En Gennadi, hoezo niet onderhandelen met "terroristen"? Is de Israelische Staat niet ook zelf een terroristische organisatie? Hoe is die ook alweer ontstaan? Ooit gehoord van zulke terroristische groepen als de Haganah, de Stern gang en de Irgun? Die werden later omgevormd tot het Israelische leger zonder van terroristische aard te veranderen. Verschillende zionistische terroristen hebben het tot premier geschopt : Shamir, Begin etc. Ze zijn echt in niets beter.
Het is overigens vreemd, dat Israël niet wil onderhandelen met Hamas, terwijl die organisatie destijds door Israël zelf is opgericht, gefinancierd en bewapend als tegenhanger van Yasser Arafat. Zie deze link: http://pdfcast.org/pdf/hamas-was-founded-by-isra-l
Dat is slechts een halve waarheid, Aart. Israel heeft indertijd de afdeling van de Moslim Broederschap in Gaza geholpen zich uit te breiden en ontwikkelen om als tegenwicht tegen de PLO te dienen. Shimon Peres heeft indertijd nog wel ontmoetingen met hun leiders gehad. De MB was een organisatie die aan da'awa deed, zending en werk in de gemeenschap, zij had geen militaire betekenis,
Uit de MB ontwikkelde zich echter tijdens de eerste intifada in 1988 een islamitische verzetsorganisatie (de naam Hamas is een acroniem van Harakat al muqawwamah al-islamiyya =Islamitische Verzetsorganisatie), die ook geweld gebruikte. Met die ontwikkeling had Israel uiteraard geen bemoeienis.
Een reactie posten