dinsdag 28 april 2015

Israelische leger schiet Palestijn dood die aan het picknicken was in zijn eigen boomgaard


Updated. Een Palestijnse tiener uit het dorp Araqa ten westen van Jenin op de Westoever is dinsdag overleden als gevolg van verwondingen die hij maandag opliep bij rellen bij de ''Afscheidingsmuur''. Het slachtoffer was de 21-jarige Muhammad Murad Yahiya. Hij werd met scherpe munitie getroffen in de onderbuik. In het Rafidiya ziekenhuis in Nablus werd hij geopereerd, maar zijn toestand bleef kritiek. Dinsdagmorgen overleed hij.
 ‘Asef Wakid, een inwoner van hetzelfde dorp al-Araqa, zei dat Yahiya met zijn neven Aymad en Emad aan het picknicken was in hun eigen boomgaard, dicht bij de Israelich nederzetting Shaked, toen de soldaten hem in koelen bloede neerschoten. De twee neven werden gearresteerd. Andere getuigen zeiden eveneens dat de drie aan het wandelen en aan het picknicken waren in hun eigen boomgaard toen Yahiya  werd neergeschoten.

Een Israelische militaire woordvoerster bevestigde dat er maandag was geschoten. Een groep Palestijnen had volgens haar ''geprobeerd over het veiligheidshek te klimmen. Toen de Palestijnen weigerden aan een oproep gehoor te geven om daarmee op te houden was het vuur geopend op de onderste ledematen. Daarbij was een treffer geconstateerd,''zei ze.  De Israelische militaire advocaat-generaal had volgens haar een onderzoek gelast. Ze bevestigde ook dat twee mensen waren gearresteerd. 
Mohammed Murad Yahiya is de derde jonge Palestijn die in drie dagen tijd door Israelische militairen is doodgeschoten. In Jeruzalem werd zaterdagmorgen n alle vroegte een tiener doodgeschoten die terugkwam van een bruiloft. De soldaten beweerden dat hij op hen toeliep met een mes. Omstanders zeiden dat ze geen mes hadden gezien, maar dat er wel sprake was geweest van een ruzie nadat soldaten schunnige opmerkingen hadden gemaakt over zijn zuster. In Hebron werd een twintigjarige Palestijn uit Idhna doodgeschoten die een soldaat messteken toebracht, nadat hem de toegang was geweigerd tot de Ibrahimi-moskee, waar hij naartoe was gekomen om te bidden.

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Abu. Heb je al bij 'met-vriendelijke-groeten, Leo', geïnformeerd hoe de vork echt aan de steel zit, Abu? Want je maakt hem noch mij wijs dat Israëlische soldaten zo maar met scherp op Palestijnen schieten. Dat is tegen hun instructies dus dat kan niet waar zijn en als het onverhoopt toch waar is, is het uitgelokt en als het onverhoopt niet uitgelokt is, is het Palestijnse propaganda, en als het onverhoopt geen Palestijnse propaganda is, is het onwaar. Tenslotte werd de aanval op Gaza ook uitgelokt, Amos Oz himself heeft dat verleden jaar haarfijn uit de doeken gedaan, toen hij voorafgaand aan een interview (o.a.) over Gaza die prachtige vraag stelde, wie schuldig is aan de dood van een kind als een vader op zijn balkon een kind in de lucht houdt en tegen zijn buurman zegt: schiet maar. Zoiets zei hij, maar dan veel knapper uitgewerkt, echt zoals alleen schrijver dat kan. Je begrijpt: de vader was een Palestijn, de buurman een Israëli. En je begrijpt ook wie hier verantwoordelijk was voor de dood van het kind. Niet de buurman. En Oz kan echt Wahrheit en Dichtung wel onderscheiden want die twee vermengen zodat alles Wahrheit wordt, dat is zijn vak. Leo-met-vriendelijke groeten kan nog heel wat opsteken van Oz.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Leo met de vriendelijke groeten heeft zich nog niet gemeld, dus op het verhaal van de ware toedracht zullen we nog even moeten wachten. Intussen kom ik tot de conclusie dat het jammer is dat Amos Oz (né Klausner) waarschijnlijk wel Duits, maar vrijwel zeker geen Nederlands kent. Op een literair kritische benadering van zijn politieke fictie, zoals jij dat vrijwel onnavolgbaar kan, is hij volgens mij helaas veel te weinig onthaald.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...