donderdag 2 april 2015

Israel pakt Palestijnse feministe en partlemenstlid Khalida Jarrar op

Khalida Jarrar
Israelische militairen hebben donderdag het Palestijnse parlementslid Khalida Jarrar van haar bed gelicht in haar huis in Ramallah. De soldaten kwamen om 1,30 uur in de ochtend, trapten de voordeur in, haalden haar huis overhoop, namen computers en telefoons in beslag en namen Jarrar mee naar een onbekende plaats. Khalida Jarrar is een feministische activiste en lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In het Palestijnse parlement is ze voorzitter van commissie voor de Gevangenen. Ze is ook voorzitster van  het bestuur van de mensenrechtenorganiatie Addameer.
Een Israelische militaire woordvoerster zei desgevraagd aan het persbureau Ma'an dat ze was opgepakt omdat ze de leider was van een ''terroristische organisatie.
Jarrar kreeg eerder met het leger te maken in augustus 2014. Ze kreeg toen een ''banning order''  van het leger waarin haar werd opgedragen huis in Ramallah voor zes maanden te verruilen voor een plek in Jericho. Na uitgebreide protesten werd dat later teruggebracht tot één maand.
Opmerkelijk is dat ze werd gearresteerd in Ramallah, dat behoort tot Area A, waar de Palestijnse Autoriteit het volgens de Akkoorden van Oslo voor het zeggen heeft. Dat betekent waarschijnlijk dat de Israeli's hun actie waarschijnlijk hebben gecoördineerd met de Palestijnse ''veiligheidstroepen''.
Jarrar is het 16e lid van het 132 leden tellende Palestijnse parlement dat op dit moment in een Israelische gevangenis zit. Negen van hen, onder wie de voorzitter van het parlement, dr Aziz Dweik (Hamas), worden vastgehouden in ''administratieve detentie'', dat wil zeggen zonder vorm van proces.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...