donderdag 16 april 2015

Christelijke graven in dorp in N-Israel vernield


De maronitische kerk, het enige bouwwerk in Kafr Birim dat Israel heeft laten staan.

Vandalen hebben vernielingen aangericht op het kerkhof van het - verlaten - maronitische dorp Kafr Birim bij de grens met Libanon in Noord-Israel, zo heeft de Israelische politie woensdag gemeld. Een aantal graven was beschadigd, met grafstenen die waren stukgeslagen en verplaatst. De politie zegt een onderzoek te zullen instellen. Het is niet voor het eerst dat christelijke begraafplaatsen of gebouwen in  Israel doelwit van vernielingen zijn.  Afgaande op de leuzen de in veel van deze gevallen worden achtergelaten zijn fanatieke Joden veelal de daders, maar verdachten zijn nog nooit gepakt.

Birim is - samen met de erbij gelegen -plaats Iqrit - geen onbekende naam in Israel. De dorpelingen werd in 1948 door het Israelische leger gevraagd even weg te gaan in verband met een militaire operatie. Als die voorbij was zouden ze kunnen terugkeren. Dat gebeurde niet. In 1953 verkregen de dorpelingen na een rechtszaak te hebben aangespannen een uitspraak van het hooggerechtshof dat zij mochten terugkeren, maar voordat zij hieraan gevolg hadden kunnen geven bombardeerde de Israelische luchtmacht de dorpen plat. In Birim werd alleen de maronitische kerk gespaard. Ondanks vele beloften van politici hebben de inwoners ook daarna nooit de dorpen weer in bezit kunnen nemen.

2 opmerkingen:

Trees zei

Abu ik wil je nu toch even corrigeren. De meeste huizen van Birim staan er nog, hoewel het allemaal ruïnes geworden zijn. De inwoners van Birim behoren nu tot de groep van de "internal displaced" en wonen veelal in omringende dorpen. De kerk in Birim is helemaal redelijk gerestaureerd, en regelmatig doen ze hun kerkdiensten daar. Het speciale verhaal is dat de oorspronkelijke inwoners constant rechtszaken hebben aangespannen en in 1998 heeft een Israelische rechtbank besloten dat men terug mag keren met 2 van hun nakomelingen, bullshit natuurlijk. Maar daarna heeft men ook nog besloten dat men terug mag komen als men dood is. Dat wil zeggen dat de oorspronkelijke bewoners van heinde en verre terug mogen, nadat ze overleden zijn. Zo zie je daar graven van mensen die al 40/50/60 jaar in de US woonden en na hun dood overgevlogen zijn om in Birim begraven te worden. Maar Birim is een van die vele plekken waar de huizen nog staan, zonder inwoners. Israel heeft er een nationaal park van gemaakt, omdat er ook een of oude Romeinse ruïne
staat van 2000 jaar geleden ( of zoiets),waarvan men beweert dat het een oude synagoge is. Maar daar is niet veel bewijs voor gevonden.

Abu Pessoptimist zei

Trees,
Dank, ook correcties zijn altijd welkom. Ik kende het verhaal al heel lang en wist dat de vroegere inowners internal displaced waren. Ook dat er nog kerkdiensten werden gehouden, maar niet dat er nog huizen stonden.

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...