woensdag 1 april 2015

Jeruzalem keurt voor het eerst sinds 1967 een groot bouwproject voor Palestijnen goed

The checkpoint at the entrance to the village of Sheikh Sa'ed. Photo: 'Amer 'Aruri, B'Tselem, 8 April 2010.
Een deel van de wijk Jabal Mukabbir in Oost-Jeruzalem is door de Muur gescheiden van de rest van de wijk. Familieleden kunnen elkaar tegenwoordig niet meer bereiken. want wie aan de verkeerde kant van de Muur woont heeft ook een verkeerde identiteitskaart. De foto van B'tselem toont het checkpoint dat Sheikh Saeed scheidt van de rest van de wijk.

Hoera. De commissie voor Bouwen en Planning van de gemeente Jeruzalem heeft een plan goedkgekeurd voor de bouw van 2,500 wooneenheden in de Arabische wijk Jabal Mukabbir in Oost-Jeruzalem. Wooneenheden voor Arabische inwoners wel te verstaan, dit keer dus niet voor Joden. Het is het eerste grote bouwproject voor Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem sinds het oostelijke gedeelte 48 jaar geleden (in 1967) werd veroverd in vervolgens ingelijfd. De plannen ontmoetten dan ook de nodige oppositie. Volgens de architect, Sinan Abdelqader, hebben rechtse partijen de plannen minimaal vier jaar weten tegen te houden. Onder meer Eli Yishai weigerde het plan goed te keuren toen hij nog minister van Binnenlandse Zaken was. Er was een uitspraak van het hooggerechtshof voor nodig om het plan weer op het spoor te krijgen.
Deze afgelopen maandag was er  een laatste hearing van de commissie. Daaraan namen talloze bewoners van de wijk deel, die als gevolg van het plan nu een in Jeruzalem anders vrijwel nooit aan Arabieren verstrekte bouwvergunning zullen krijgen. Diverse rechtse activisten waren eveneens aanwezig. Onder hen was het rechtse gemeenteraadslid Aryeh King, die tevergeefs uitstel bepleitte, omdat er onvoldoende onderzoek zou zijn gedaan naar de noodzaak om in Oost-Jeruzalem te bouwen.
Ondanks de goedkeuring van het plan zal het sowieso toch nog geruime tijd gaan duren voor de bouw start, want nu moeten de bewoners zich in groepen gaan opsplitsen en gedetailleerde bouwplannen indienen, schrijft Haaretz.
Behalve in de bouw van huizen voorziet het plan in de aanleg van speelplaatsen, parken en andere publieke ruimtes bij scholen in de Arab as-Sawahra-buurt van de wijk, die aan de uiterste zuidoost grens ligt van Oost-Jeruzalem. Jabal Mukabbir is zaosl alle Palestijnse wijken in Jeruzalem een problematische wijk, waar regelmatig Arabische woningen worden gesloopt. Hij ligt tegen de Joodse wijk Oost Talpiot aan, een deel van de wijk is door de bouw van Muur afgesplitst van de rest (zie de foto bovenin dit stukje). Middenin de wijk wordt een Joodse nederzetting gebouwd, Nof Zion, bestaande uit luxewoningen. Hiervoor was eerste  het huis van de Palestijnse familie Karain op het betreffende grondgebied gesloopt en de familie verjaagd. Het Nof Zion project was wegens geldgebrek bijna in Palestijnse handen gevallen, maar de Joodse supermarkteigenaar Rami Levy wist dat op het nippertje te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...