dinsdag 21 april 2015

Drie in Israel afgewezen asielzoekers onder de mannen die ISIS in Libië executeerde

The three asylum seekers who left Israel and were executed by ISIS
De drie geëxecuteerde Eritreeërs die zijn herkend als asielzoekers dei Israel weigerde. (Haaretz)

De Israelische 'Hotline voor Vluchtelingen en Migranten' heeft gemeld dat er onder de ongeveer 30 meest Ethiopische mannen die door ISIS in Libië zijn geëxecuteerd, drie Eritrese asielzoekers waren die tevergeefs hebben geprobeerd asiel te krijgen in Israel. ISIS in Libië verspreidde zondag een video waarop een groep van 18 en een andere groep van 12 mannen waren te zien die respectievelijk werden doodgeschoten en onthoofd. De drie Eritreeërs werden daarop herkend door hun familieleden en vrienden.
Volgens de krant Haaretz (die lof verdient dat zij dit meldt) zat één van de drie gevangenen in de ''open'' gevangenis Holot voor hij - op aandringen van het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken - besloot een papier te tekenen dat hij Israel vrijwillig verliet.
Een familielid vertelde dat Israel hem vervolgens had gedumpt in Rwanda, waar hij niet werd geaccepteerd. Daarna ging hij naar Sudan waar hij ook illegaal was en vandaar naar Libië in de hoop met een boot naar naar Europa te kunnen gaan. Volgens zijn familielid was die boot tegengehouden en teruggestuurd naar Libië. Hij zou daarop zijn gearresteerd. Hoe hij in handen van ISIS was gekomen was onduidelijk. Volgens het familielid deed een verhaal de ronde dat de gevangenis door ISIS was overvallen.
Israel stuurt al een tijdje asielzoekers uit landen als Sudan, Ethiopië en Eritrea naar Afrikaanse landen, vermoedelijk Rwanda en Uganda, nadat zij een papier hebben getekend dat zij dat vrijwillig laten gebeuren. Begin april werd bekend dat Israel asielzoekers uit Eritrea en Sudan ook zonder hun toestemming op een vliegtuig gaat zetten om te worden gedeporteerd. Diegenen die zich verzetten zullen voor een onbeperkte periode worden opgesloten in de Saharonim gevangenis in Zuid-Israel. De Israelische advocaat-generaal, Yehuda Weinstein, zou hiervoor toestemming hebben gegeven.
Er zijn op dit moment zo'n 42.000 Eritreeërs en Sudanezen in Israel, van wie er ongeveer 2.000 worden vastgehouden in de zogenaamde ''open gevangenis'' in Holot, niet ver van Beer Sheva.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...