maandag 27 april 2015

Na inval in Gaza: Israel klaagt drie soldaten aan wegens .... diefstal van 485 euro


Shuja'iyeh 2014 (Getty)

Israelische militaire aanklagers hebben drie Israelische soldaten in staat van beschuldiging gesteld wegens wangedrag tijdens de jongste aanval op Gaza in de zomer van 2014. Wat wordt hen ten laste gelegd? Overmatig gebruik van geweld? Oorlogsmisdaden? De dood van ongeveer 2.200 mensen, meest burgers, onder wie meer dan 500 kinderen? De verwoesting van hele wijken, waaronder Shuja'iyeh in Gaza-stad? Nee hoor, niks van dat alles. Twee van hen worden aangeklaagd wegens diefstal van 2.420 shekel (485 euro) uit een huis in de wijk Shuja'iyeh dat zij als militaire post hadden gevorderd en een derde wegens medeplichtigheid aan deze diefstal.
Op de één of andere manier klinkt dit als nieuws dat we eerder hebben gehoord. Dit is namelijk de Israelische militaire rechtsgang van na de vorige ''oorlog'' van 2008-2009 nog eens dunnetjes over gedaan.
Ook tijdens die oorlog, waarin ongeveer 1.400 mensen- meest burgers - werden gedood,  werden hele families uitgeroeid, VN-schuilplaatsen aangevallen, en verboden wapens (toen onder meer witte fosfor) gebruikt. En wie werden daar door de Israelische militaire aanklagers aangepakt? De mensen die de order gaven witte fosfor in te zetten of op VN-scholen te vuren? De man die schoot op vluchtende mensen? De kolonel, commandant van de Givati-Brigade, die een foutje maakte waardoor 27 leden van de familie Abed Rabbo per ongeluk werden gedood na in een huis te zijn samengedreven? Nee hoor. Ook toen was de enige die gevangenisstraf kreeg - ik meen drie maanden - een soldaat die een creditcard achterover had gedrukt. Maar ik vergat nog wat. Twee sergeants-majoor werden eveneens gestraft. Zij werden gedegradeerd van sergeant-majoor tot gewoon sergeant en kregen drie maanden voorwaardelijk, omdat ze een jongetje van negen jaar hadden gedwongen plastic zakken te openen, waarvan ze vreesden dat er misschien explosieven in zaten. En ja, er werd nog iemand gestraft. Een soldaat die een moeder en dochter doodschoot die het oorlogsgeweld probeerden te ontvluchten met in de hand een grote witte vlag, kreeg  45 dagen hechtenis. Dat gebeurde na een zogenoemde 'plea bargain'', een bekentenis in ruil voor strafvermindering. De aanklacht luidde: illegaal gebruik van zijn wapen.  Ja,  ook in Israel heeft het recht zijn loop, zal ik maar zeggen.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...