zondag 5 april 2015

Zes maanden administratieve detentie voor Palestijnse parlementariër Khalid Jarrar

Khalida Jarrar
De commandant van de Israelische bezettingstroepen heeft zondag een order uitgevaardigd voor zes maanden administratieve detentie voor de Palestijnse parlementariër Khalida Jarrar. De Palestijnse mensensrechtenorganisatie Addameer heeft dat  meegedeeld. Jarrar is behalve lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina; ook voorzitter van het bestuur van Addameer. Woensdag wordt Jarrar voorgeleid voor een militaire rechter,om de order te bekrachtigen. Dat is een formaliteit. Administratieve detentie wordt opgelegd zonder dat er een formeel proces wordt gevoerd en zonder dat de verdachte het bewijsmateriaal tegen hem of haar, als dat er al is, te zien of te horen krijgt.
Jarrar werd woensdag in het holst van de nacht van haar bed gelicht in de wijk al-Irsal van El-Bireh, vlakbij Ramallah. Daarbij werd de voordeur vernield, het huis overhoop gehaald en werden computers een laptop en een mobile telefoon in beslag genomen.
Tegen Jarrar werd in augustus een order uitgevaardigd waarbij ze zes maanden haar huis zou moeten verlaten en in Jericho gaan wonen. Ze weigerde dat, en na uitgebreide protesten brachten de bezettingsautoriteiten de termijn terug tot één maand. Ma'an News bericht dat een Israelische militaire woordvoerster nu heeft gezegd dat haar arrestatie te maken had met het feit dat ze in augustus deze order niet heeft opgevolgd, die haar was opgelegd omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan oproepen tot niet nader omschreven '' terroristische activiteiten''. (Opmerking terzijde voor wie niet weet wat Israel bedoelt met ''terroristische activiteiten'': dat zijn alle uitingen van verzet, al of niet vreedzaam, tegen de Israelische bezetting) 
Volgens het Palestijnse Studiecentrum ten behoeve van Gevangenen heeft Israel sinds het begin van 2015 319 maal administratieve detentie opgelegd. Dat is zes keer zoveel als in dezelfde periode in het jaar 2014. Israel heeft herhaaldelijk, in antwoord op bezwaren van mensenrechtenorganisaties en bij het beëindigen van de grote hongerstaking van gevangenen in 2012, toegezegd het gebruik van administratieve detentie tot een minimum te zullen beperken. Dat zijn loze beloften gebleven.

6 opmerkingen:

h.gorter zei

Ongelofelijk dat een bezetter als Israel,"de enige democratie in het midden Oosten" al 40 Palestijnse parlementariers gevangen genomen heeft.

Ook deze parlementariër weer eens zonder enige vorm van proces of aanklacht.
Dit begon enige jaren geleden al met Marwan Bhargouti.

Waar blijft de Palestijnse Nelson Mandela? Nou die zitten allemaal in de gevangenis...!

Abu Pessoptimist zei

h.gorter,
Er zitten op dit moment voor zover ik weet met Khalida Jarrar mee, 17 Palestijnse parlementariërs zonder vorm van proces in een Israelische gevangenis. Hte zijn er dus geen 40, maar het is wel hoger geweest dan het nu is.
Marwan Barghouti is overigens wel via een proces in de gevangenis beland. Hij kreeg vijfmaal levenslang omdat hij medeverantwoordelijk werd geacht voor militaire acties tegen Israeli's tijdens de Tweede Intifada. Velen (onder wie ook ik) zien in hem een potentiële Palestijnse Mandela. Ik denk dat de Israeli's dat ook denken en om die reden ook meermalen hebben geweigerd hem in het kader van een gevangenenruil te laten gaan. Ze zitten niet te wachten op een Mandela, maar hebben liever te maken met een slapjanus als Mahmoud Abbas.

Freek zei

Lid van de PFLP, werkzaam binnen de organisatie en oproepen IDF soldaten te ontvoeren en te ruilen voor terroristen als Ahmad Sa'adat.
Iedereen die dit hier zou doen vloog ook achter de tralies.
Links volk heult weer met dit volk want dan kunnen zij weer tegen Israël tekeer gaan.

Abu Pessoptimist zei

Freek,
Op dit moment zit Khalida Jarrar vast op basis van een administratieve order. Dat is een praktijk die door de hele wereld terecht wordt veroordeeld. Verder verwijs je naar beschuldigingen van een militaire aanklager die helemaal niet zijn bewezen,(al zal dat weinig uitnmaken onder een vorm van ''rechtspleging'' waarbij in 97,7% van de gevallen een veroordeling volgt). Andere aanklachten betreffen onder meer haar lidmaatschap van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, nota bene één van de organisaties binnen de PLO waarmee Israel een akkoord heeft gesloten.
En tenslotte: Ahmad Sa'adat is destijds wederrechtelijk ontvoerd door het Israelische leger, dat hem totaal inllegaal 30 jaar gevangenisstraf jheeft opgelegd, op ondudelije grodnen, waaronder onder meer ook het lidmaatchap van het PFLP.
Lekkere jongens die Israelische bezetters.

Frank zei

"Dat is een praktijk die door de hele wereld terecht wordt veroordeeld."

Ja, door antisemieten.

Sa’adat was direct verantwoordelijk voor de moord op Rehavam Ze’evi.
Lekkere figuren die je verdedigt: moordenaars en terroristen en antisemieten.

Abu Pessoptimist zei

Frank,
Ook Ronny Naftaniel is tegen administratieve hechtenis. Grappig dat je hem blijkbaar ook een antisemiet vindt.
Sa'adat is NIET veroordeeld voor de moord op Rahavan Ze'evi. Alsa dat het geval was had hij wel levenslang gekregen ipv 30 jaar. Hoe hard de aanklager het ook probeerde, hij kreeg het bewijs niet rond. Dus pakten ze hem maar op iets vaags, zoals medeplichtigheid en het leiden van een 'terroristische' organisatie of zo.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...