vrijdag 10 april 2015

Israelische leger schiet man dood op de begrafenis van zijn neef


De begrafenis van Ja'afar Awad (Foto Ma'an).

Israelische militairen hebben vrijdag tijdens botsingen in Beit 'Ummar op de Westoever een man doodgeschoten. Het slachtoffer was de 27-jarige Ziad Awad.  Drie andere Palestijnen raakten gewond, van wie drie door scherpe munitie en de rest door ''rubber kogels''.
Awad werd gedood op de begrafenis van zijn neef Ja'afar Awad, die afgelopen nacht overleed. De 22-jarige Ja'afar Awad was in januari door de Israelische autoriteiten na 14 maanden vrijgelaten uit de gevangenis omdat hij ernstig ziek was. De Palestijnen weten zijn dood aan nalatigheid en een slechte medische behandeling door de gevangenisautoriteiten.
Duizenden mensen waren uitgelopen om de begrafenis bij te wonen, die plaatsvond na het vrijdaggebed. Al snel braken botsingen uit tussen de menigte, die Israel de schuld gaf van Ja'afars dood, en de aanwezige Israelische militairen, die onder meer met stenen werden bekogeld. De Israeli's, die een chekpoint bemannen in het dorp dat ligt aan de weg van Bethlehem naar Hebron, antwoordden eerst met traangas en rubber kogels (=met rubber overtrokken stalen cilinders). Daarna namen zij hun toevlucht tot klein kaliber (0.22) munitie uit Luger geweren, die volgens het leger minder krachtige schoten afleveren.
Ziad Awad werd in de rug getroffen en overleed, drie andere Palestijnen raakten door deze munitie gewond, daarnaast raakten 10 anderen gewond door rubberkogels en enkele tientallen leden aan ademhalingsproblemen door een overdosis traangas. Een bron in het leger zei dat de dood van Ziad Awad wordt onderzocht en dat het leger geen scherpe munitie had gebruikt. (Blijkbaar wordt de 0.22 kaliber munitie door het Israelische leger niet tot de scherpe munitie gerekend, AbuP.)
Het hoofd van de Commissie voor de Gevangenen van de Palestijnse Autoriteit, Issa Qaraqe, stelde in een verklaring Israel aansprakelijk voor de dood van Ja'afar Awad. Volgens hem stierf Ja'afar als gevolg van medische nalatigheid. Qaraqe zei dat Ja'afars gezondheidsproblemen begonnen met foutief toegediende insuline-injecties in de gevangenis Eshel. Die maakten dat hij een gezwollen nek, hoofdpijnen, verminderd zicht, spraakproblemen en bevingen over zijn hele lichaam kreeg. Tegen de tijd dat Israel hem liet gaan, had hij een zware longontsteking, hartproblemen, en schildklier- en pancreas-complicaties. Israel, dat hem had opgepakt omdat hij lid zou zijn van de Islamitische Jihad (wat zijn familie ontkent), liet hem uiteindelijk gaan na een dringend verzoek van de Palestijnse Club van Gevangenen en nadat hij een boete had betaald van 40,000 shekel (8.000 euro). Ja'afar werd na zijn vrijlating opgenomen in het Ahli ziekenhuis in Hebron. Daar overleed hij vannacht om half drie.

2 opmerkingen:

Trees zei

Op zich is dit geen incident. Beit Ummar ligt ingeklemd tussen 6 settlements, en road nr. 60 loopt er vlak langs. Via deze weg verplaatsen de settlers zich naar hun settlements. Maar road nr. 60 is ook de hoofdweg naar Hebron. Om naar de begraafplaats te gaan moet men vanuit het dorp deze weg oversteken.Een tijdje geleden was ik in Beit Ummar, en wilde net weggaan toen er ook een begrafenis plaatsvond. Toen de begrafenisstoet eraan kwam en de weg wilde oversteken, werden ze gelijk onder vuur genomen, en belaagd met ongelooflijk veel traangas.Dit gebeurt iedere keer als er een begrafenis is.Men wil niet dat men de weg gebruikt voor deze begrafenissen en wil dat ze een half uur omlopen. Maar praktisch iedere begrafenis word onder vuur genomen.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Trees. Niet te bevatten, zelfs het recht hun doden waardig te begraven wordt Palestijnen afgenomen.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...