zaterdag 25 april 2015

Israelische militairen vermoorden 17-jarige Palestijn bij checkpoint in Jeruzalem


Nieuwe versie(vervangt eerder - vanwege tijdnood in het Engels gesteld - bericht dat jongen zou zijn gedood die aanviel met een mes).
Israelische soldaten hebben zaterdagavond laat een 17-jarige Palestijnse tiener doodgeschoten bij het Z‘ayyim checkpoint aan de oostkant van Oost-Jeruzalem. Het slachtoffer was Ali Abu Ghannam uit de wijk At Tur van Oost-Jeruzalem.
Na het bekend worden van het nieuws braken later zaterdag in At Tur onlusten uit. Tenminste 25 Palestijnen rden gewond door ''rubberkogels''. Zo'n 50 anderen kregen ademhalingsmoeilijkheden door het overmatig inademen van traangas.
De Israeli'schoten Ali Abu Ghannam dood na een ruzie die ontstond toen hij met zijn zuster lopend het checkpoint wilde passeren en soldaten schunnige opmerkingen aan haar adres maakten, zo meldden getuigen aan het Palestijnse persbureau WAFA. Ali Abu Ghannam was zo dom het voor zijn zuster op te nemen. In de zo ontstane ruzie schoten de soldaten hem dood. De Israelische versie van het verhaal was dat hij werd gedood nadat hij op de soldaten was toegerend en had geprobeerd hen te steken met een ''groot mes''. Getuigen en de familie van Ali zeiden dat dit onzin was.
Abu Ghannam’s neef, Haitham, vertelde het persbureau Reuters dat Ali zonder reden werd doodgeschoten. ''Getuigen zagen dat de soldaten hem executeerden zonder dat hij hen aanviel,'' aldus Haitham.
Ma’an News meldde dat Abu Ghannam’s vader, Muhammad, door de Israelische inlichtingendienst werd opgeroepen naar het Z‘ayyim checkpoint te komen om zijn zoon te identificeren. Hij kreeg alleen diens gezicht te zien en werd daarna afgevoerd naar het politiebureau in de Russian Compound in West-Jeruzalem. Muhammed mocht niet zien waar en hoeveel keer zijn zoon was getroffen door kogels. De inlichtingendienst vertelde hem dat hij het lichaam terug kon krijgen als hij beloofde dat er niet meer dan 20 mensen naar Ali's begrafenis zouden komen. Muhammed weigerde dat. Hij eiste dat Ali's lichaam onvoorwaardelijk aan zijn familie zou worden gegeven. (Update: Ma'an meldde dat Isarl later zijn lichaam vrijgaf. Honderden mesnen woonden zondag de begrafenis bij).
Het kantoor van president Mahmoud Abbas heeft ''de moord op Abu Ghannam onder het voorwendsel dat hij soldaten probeerde te steken'' veroordeeld en gezegd dat het hoog tijd is dat de internationale gemeenschap helpt de veiligheid van de Palestijnen te waarborgen en te zorgen dat zij hun eigen staat krijgen binnen de grenzen van 1967.
Het is zeker niet de eerste keer dat een jonge Palestijn wordt gedood (soms na te zijn geprovoceerd), waarna het Israelische leger met valse verklaringen komt over vermeend agressief optreden van het slachtoffer. Dit blog staat vol met dergelijke gevallen, variërend van een jongen die zwaaide met een blikje cola dat door een hysterische vrouwelijke soldaat voor een wapen werd aangezien, tot een schooljongen die in de rug werd geschoten na door Israelische soldaten de (verboden)kant van het Afscheidingshek te zijn op gestuurd. Het Israelische leger komt altijd weg met dit soort moorden, omdat er nooit een serieus en onpartijdig onderzoek naar deze gevallen wordt ingesteld. Verleden jaar werden op de Westoever meer dan 50 Palestijnen door het Israelische leger gedood (ongeveer één per week), en in vrijwel alle gevallen onder omstandigheden die het hoogst onwaarschijnlijk maken dat hun dood niet te vermijden,of gerechtvaardigd was. Het is werkelijk hoog tijd dat de buitenwereld ingrijpt en aan deze schandalige toestand een einde maakt.

8 opmerkingen:

Trees zei

Hier is een totaal ander narrative van deze moord( want dat was het) http://www.imemc.org/article/71348 The Palestinian News & Info Agency WAFA has reported that the soldiers stopped the Palestinian, who was walking with a young woman from his family, and started provoking the two, before the soldiers uttered vulgar words towards the young woman.

The incident caused the young man to engage in a scuffle with the soldiers before one of them shot him dead. Zoals gewoonlijk, asl er weer eens een onchuldigepalestijn vermoord is, komt men altijd op de proppen met " alleged stabbing a soldier". The same old story. het was gewoon moord, klaar uit.

Abu Pessoptimist zei

Trees,
Ik heb een nieuw bericht gemaakt. gebaseerd op WAFA en Ma'an. Ik vermoedde al iets van wat jij meldde, maar er was toen ik de eerste versie opschreef nog geen bron.

Anoniem zei

Leo zei:
Ik ben er natuurlijk net als Trees en Abu niet bijgeweest maar dit verhaal rammelt. Wafa is natuurlijk geen betrouwbare bron.(Gebruikt nieuws als wapen in hun strijd). Wel een beetje vreemd dat een vrouwelijke soldaat schunnige opmerkingen zou maken naar de zus en daarom door de jongen zou zijn aangevallen.
Het lijkt er op dat het terroristiche aanslag was door een dolgedraaide man/jongen. Dat lijkt ook het verhaal uit anderen bronnen. Met vriendelijke groeten Leo

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Hoezo een vrouwelijke soldaat die schunnige opmerkingen maakt? Ik zie nergens dat het een vrouwelijke soldaat zou zijn geweest.
Veder ben jij natuurlijk ook behept met de ''Israelische ziekte'': Joden spreken de waarheid en Palestijnen liegen en bedrijven propaganda. Dat is een puur racistisch standpunt en bovendien leert de ervaring dat het heel vaak omgekeerd is.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Leo-met-vriendelijke-groeten.

Welkom in het hasbara-leger van de kletsmajoors.

Anoniem zei

Leo zei:
Bedankt Jaap, voor het wegzetten van iemand wanneer je niet zo maar alles aanneemt en het liefst ook gelooft wat als propaganda bedoeld is door de schrijver/zender van dit soort 'boodschappen' (veel is Palestijnse propoganda). Ik blijf liever zelf kritisch lezen en denken.(overigens van beide kanten). Groeten Leo

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Groeten-Leo.

Bedanken hoeft echt niet hoor, geen moeite en graag gedaan.

En oh ja, ik ben zò benieuwd, wanneer, en waar en over welke uitingen van Israëlische kant was het, waar 'U-zelf''kritisch over hebt gelezen en gedacht'? Ik hoor het graag. En niets verzinnen ojf jokken hoor!

Elisabeth zei

Wel een beetje vreemd dat een VROUWELIJKE soldaat schunnige opmerkingen zou maken?

Kijk even naar deze video, met een prachtig voorbeeld van vrouwelijke Israelische charme, en je weet wel beter.

https://www.youtube.com/watch?v=KUXSFsJV084

"Sharmuta sharmuta sharmuta"
Hoer, hoer, hoer...
Meer ondertiteling is eigenlijk niet nodig.

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...