donderdag 23 april 2015

Naam Mohammed Abu Khdeir op verzoek van de familie weer verwijderd van Israelisch monument

Israel heeft woensdag de naam van Mohammed Abu Khdeir verwijderd van een monument voor de slachtoffers van terreur op de begraafplaats op de Herzl berg in Jeruzalem. Dat gebeurde op verzoek van de familie. 
http://yalibnan.com/wp-content/uploads/2014/07/Muhammad-Hussein-Abu-Khdeir.jpg
Mohammed Abu Khdeir
De vader van de vermoorde jongen, Hussein Abu Khdeir,  vertelde het persbureau Ma'an News dat hij de de familie de instantie had gebeld die verantwoordelijk is voor de herdenkingsmuur en had geëist dat Mohammeds naam zou worden verwijderd. Dinsdag had Abu Khdeir sr tegen het persbureau AFP gezegd dat de naam van zijn zoon op de lijst was gezet zonder toestemming van de familie. "Ik ben een Palestijn, geen Israeli, ook al ben ik inwoner van Oost-Jeruzalem. En ik wil niet dat zijn naam naast die van Israelische soldaten wordt vermeld,'' aldus Abu Khdeir.
De 16-jarige Mohammed werd in juli 2014 ontvoerd en levend verbrand door Joodse Israeli's in wat een wraakactie genoemd kan worden voor de ontvoering en het doden van drie leerlingen van een yeshiva (joodse religieuze school) in het het nederzettingenblok Gush Etzion.
 De Israelische autoriteiten hadden Mohammed Abu Khdeir erkend als slachtoffer van terrorisme en zijn naam aan de lijst toegevoegd. Maar dat stuitte op de nodige bezwaren van Israelische Joden. De Almagor Vereniging van Slachtoffers van Terreur, bijvoorbeeld, verklaarde dat Mohammeds naam niet op het monument thuishoorde omdat hij het slachtoffer was geworden van mensen die niet goed bij hun hoofd waren, en dat was heel wat anders dan daden van staten of terreurorganisaties.  
Tegelijkertijd was ook de familie van Mohammed allerminst blij met het feit dat zijn naam zonder hun toestemming op de lijst zou komen. Israel deed dat alleen om het image van het land tegenover de rest van de wereld te verbeteren,'' zo luidde hun klacht., ''maar zijn naam op de lijst zetten zal niets veranderen aan Israels racisme.''  De familie wees er onder meer op dat de drie daders van de moord op Mohammed intussen - ondanks een overweldigende hoeveelheid bewijs - al 12 rechtszittingen achter de rug hebben en nog steeds niet zijn veroordeeld. ''Een Palestijnse verdachte zou onmiddellijk zijn veroordeeld,'' aldus Hussein Abu Khdeir.  Abu Khdeir wees er ook op dat de familie vorig jaar ter herdennking van Mohammed een grote foto van hem aan hun huis had opgehangen en dat de Israelische autoriteiten hen toen hadden  gedwongen die foto onmiddellijk te verwijderen op straffe van een boete van 2.000 shekels (400 euro) voor elke dag dat dat niet was gebeurd.

1 opmerking:

Bert Erends zei

Ik meen dat ik de reactie van de familie van Mohammed goed kan begrijpen, ik kan het onbehagen mee voelen.

Netanyahu wil de vrije hand houden in Gaza, UNRWA heeft het breekpunt bereikt

Volgens een peiling van de krant Ma'ariv zakt de partij van Netanyahu naar 18 zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Smot...