dinsdag 7 april 2015

Welkom in Hebron, de hoofdstad van de zionistische apartheid II

Hebron
Joden vieren Pesach in het bezette Hebron. Op de achtergrond de eeuwenoude Ibrahimi-moskee die tijdens het feest uitsluitend toegankelijk is voor Joden. Foto Jerusalem Post, 6 april 2015)

In de stad Hebron in het zuiden van de Westoever heerst deze week de staat van beleg, zoals de Palestijnen het noemen, schrijft Ahmed Jaradat van het Alternative Information Centre. Dat is om enkele tienduizenden Joden, die de stad dezer dagen overstromen, de gelegenheid te geven een vrolijke Pesach te vieren. Pesach, het joodse paasfeest, duurt acht dagen. In dit geval van afgelopen vrijdagavond tot aanstaande zaterdagavond. 
Israelische militairen bemannen checkpoint bij alle toegangswegen van Hebron, een stad met een geschat inwonertal van 170.000 Palestijnen. Ook zijn checkpoints opgezet bij alle toegangswegen tot de omliggende plaatsen Bani Na'im, Idhna, Sa'ir, Halhoul, al-Samou and Beit Awwa. De militairen houden alle auto's aan met Palestijnse nummerplaten en de identiteit van alle inzittenden wordt gecontroleerd. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde dat soldaten bij één van deze checkpoints de 40-jarige Muhammad Qatuf het ziekenhuis insloegen met de kolf van een geweer. Hij ligt in het Algemene Ziekenhuis in Hebron. Zijn conditie werd omschreven als ''stabiel''.
In het centrum van Hebron is de Israelische aanwezigheid nog voelbaarder. Talloze wegen en straten zijn ''alleen voor Joden'' toegankelijk verklaard, met name alle straten ten oosten van de Ibrahimi moskee. De duizenden inowners van die buurt moeten nu via omwegen hun huizen zien te bereiken, de omwegen verlengen in sommige gevallen hun route met zo'n 12 kilometer.
Ook delen van H1, het gedeelte dat volgens een overeenkomst met Israel uit de jaren '90 zogenaamd onder controle van de Palestijnen is, zijn nu uitsluitend toegankelijk voor Joden zodat ze daar vrij en blij kunnen feesten. meldt het Volkscomité in Hebron. Zo'n 50.000 Israeli's bezochten zondag en maandag de over de stad verspreide Joodse nederzettingen, en genoten op maandag van een gratis muziekfestival, terwijl een pas geopend Museum van de Joodse gemeenschap in Hebron een 'sound and light show' presenteerde. Om de veiligheid van de bezoekende bezetters te garanderen hebben militairen talrijke daken van huizen in downtown Hebron bezet. Nidal Ja'abari, een van de inwoners vertelde dat zijn hele huis was veranderd in een militaire post. Hij had de order gekregen de toegangspoort open te laten, zodat de soldaten vrij in en uit konden lopen.
O, en vanzelfsprekend is ook de Ibrahimi-moskee, die in heiligheid voor moslims nauwelijks onder doet voor de Aqsa-moskee in Jeruzalem, zoals altijd tijdens joodse feestdagen, deze Pesachweek alleen toegankelijk voor Joden. De Joodse bezoekers van de ''Grot van Machpela'' willen niet door moslims voor de voeten gelopen worden als zij de synagoge bezoeken die kolonisten daar al jaren geleden middenin de moskee hebben laten installeren.
(Aflevering I van Welkom in de hoofdstad van de zionistische apartheid staat hier. Vermeldenswaard is nog dat de Israelische president Reuven Rivlin  het Museum van de Joodse aanwezigheid in februari heeft geopend. Hij zei toen dat ''Onze wortels diep zijn  ingeplant in de grond van Hebron''. Van verschillende kanten was een beroep gedaan op de president, die zich gematigd heeft getoond als het gaat om rechten van de Israelische ''Arabieren'' (=Palestijnen), om de opening niet te verrichten. Rivlin deed het toch. Hij is uiteindelijk ook voorstander van annexatie van de Westoever).

8 opmerkingen:

Machiel de Winter zei

Apartheid was een formeel wettelijk regime gebaseerd op ras. De vergelijking is gestoord.
Daarnaast Maxime Rodinson, een oprechtere wetenschapper dan Jaap Hamburger ooit zal worden, en bovendien niet eens een 1948-Jood, kwam er achter dat de Islam door Mohammed is verzonnen.

Misschien geeft wel een kick wanneer Joods "kolonisten" bloed zou vloeien.

Abu Pessoptimist zei

Machiel d Winter,
I ''International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination
Adopted and opened for signature and ratification by General Assembly resolution 2106 (XX) of 21 December 1965
entry into force 4 January 1969, in accordance with Article 19

Art 1
In this Convention, the term "racial discrimination" shall mean any distinction, exclusion, restriction or preference based on race, colour, descent, or national or ethnic origin which has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life.''

II. U moet een andere uitgave hebben dan ik van Rodinson's biografie van Mohammed.

Machiel de Winter zei

I. Wanneer ik dat allemaal lees dan is dat veeleer van toepassing op de PA/Hamas dan wel (ook) PLO met hun stille wens tot onderhorig maken of Judenreinheit.

II. Nee, ik heb dezelfde uitgave.
III. Bet(h)selem "bewijs" filmpje laat oh zo duidelijk zien dat de toegangzoekers gestuurd zijn. Weet je hoeveel ze daarvoor ontvangen ?

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter,
1) De Palestijnen willen geen nederzettingen handhaven in een Palestijnse staat. Maar Joden die er willen blijven en zich onderwerpen aan de wetten van de nieuwe staat zijn welkom. Alleen een zieke geest kan dat racisme noemen of denken dat dit gelijk staat aan het ''Judenrein'' maken van Palestina.
2) Fijn voor u.
3) O ja, vast. De mensen in het filmpje hebben geprofiteerd van de B'tselem miljoenen en wonen nu in een villa op de Bahama's. Het doet niets af aan de racistische praktijken die op de filmpjes te zien zijn.
--PS U hebt uzelf ontmaskerd als Herman de Goede die ik nog niet zo lang geleden weg heb gestuurd van dit blog. (kijk maar bij uw laatste commentaar bij Universiteit van Tel Aviv verstrekt 850 studiebeurzen...) En als u Herman de Goede bent wil ik u hier niet meer hebben. Over en uit.

Elisabeth zei

Jaja, en deze 'toegangszoekers' werden zeker ook betaald?
Georganiseerd was het zeker. En wat is daar mis mee?

http://www.learnnc.org/lp/editions/nchist-postwar/6014

Martijn zei

Machiel de Winter,

Zoals vaker vind ik uw commentaar weinig coherent, en krijg ik de indruk dat het u om weinig meer te doen is dan provoceren. Enkele opmerkingen bij uw commentaar:

- Hierbij de definitie van de ‘misdaad van apartheid’ uit het Statuut van Rome, het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof; wat mij betreft één op één van toepassing op de situatie op de Westoever.

"The crime of apartheid" means inhumane acts of a character similar to those referred to in paragraph 1, committed in the context of an institutionalized regime of systematic oppression and domination by one racial group over any other racial group or groups and committed with the intention of maintaining that regime.

- U wekt de indruk geobsedeerd te zijn door de persoon Jaap Hamburger. Niet voor het eerst verwijst u out of the blue naar hem, en niet voor het eerst in weinig vleiende bewoordingen. Vriendelijk verzoek die flauwekul achterwege te laten.

- Uw opmerking dat de islam zou zijn verzonnen door Mohammed is al even ongerijmd. En stel je toch eens voor, zeg, dat de islam zou zijn ‘verzonnen’, wat zeg ik, dat álle godsdiensten zouden zijn ‘verzonnen’: so what?

- Al even ongerijmd: uw zin ‘Misschien geeft wel een kick wanneer Joods "kolonisten" bloed zou vloeien.’ Ik weet niet wat voor macabere hobbies u erop nahoudt, maar wat mij betreft is iedere druppel bloed die vloeit er één teveel, en is het alleen al daarom de allerhoogste tijd dat de bezetting wordt beëindigd en de kolonisten huiswaarts keren.

- Het begint wat saai te worden, maar ook uw zinsnede ‘de PA/Hamas dan wel (ook) PLO met hun stille wens tot onderhorig maken of Judenreinheit’ is ongerijmd. In aanvulling op de adequate reactie van Abu vraag ik me af hoe het kan dat uitgerekend u, Machiel de Winter, op de hoogte bent van de ‘stille wensen’ van ‘de PA/Hamas dan wel (ook) PLO’.

- U stelt dat het ‘Bet(h)selem "bewijs" filmpje oh zo duidelijk laat zien dat de toegangzoekers gestuurd zijn.’ Daar geloof ik niets van, maar al zou het zo zijn: so what? Verandert dat iets aan de ongehoorde situatie in Hebron? Of zijn de militairen in het filmpje soms ook ‘gestuurd’? En zijn de overige ‘bewijzen’ op de website van B’tselem ook gefabriceerd? Is het allemaal één groot complot om de mensheid wijs te maken dat er op de Westoever sprake is van een wrede militaire bezetting en kolonisatie, gepaard gaande met een apartheidsregime?

Het is een groot goed dat Abu hier de gelegenheid tot debat biedt, en zelfs meermalen critici de gelegenheid heeft geboden hun visie in een artikel uiteen te zetten. In plaats van daarvan gebruik te maken, smijt u met ongerijmdheden en komt u een kennelijke obsessie botvieren. Dat is zowel onbeschoft als irritant, en ik verzoek u dringend ermee op te houden.

Machiel de Winter zei

Nogmaals, waarom plaats je mijn laatste blog reactie niet. Lijkt wel gezeefde expressievrijheid.

Abu Pessoptimist zei

Machiel de Winter,
Dat is het ook, en wel hierom: U schrijft onder een alias, geeft geen emailadres en valt andere reageerders op niet inhoudelijke, onplezierige wijze aan.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...