donderdag 9 april 2015

Kolonisten willen een marathon? Dan sluit Israel de verbindingsweg tussen Ramallah en Nablus


Israel heeft donderdagmorgen een deel van de verbindingsweg tussen de Palestijnse steden Ramallah en Nablus (Route 60) afgesloten voor alle verkeer, om daar een een marathon te laten plaatsvinden die werd georganiseerd door Joodse kolonisten onder de naam de ''Bijbel marathon'', meldt het Palestijnse persbureau WAFA. De Palestijnen kregen de raad om maar een flink stuk om te rijden.
De route van de marathon begon in Rosh Ha'ayin in Israel, ging via Route 5 de Groene lijn over via de nederzetting Oranit, daarna door de 12 kilometer lange  nederzetting Ariël, en vervolgens over Route 60 om  te eindigen bij de nederzetting Shilo (in de buurt van het Palestijnse Sinjil).
De beslissing van de bezettingsautoriteiten om weg nr 60 voor alle Palestijnse verkeer te sluiten stak nogal schril af tegen de beperkingen waar de nog geen twee weken geleden gehouden Palestijnse marathon in Bethlehem tegenaan liep. De deelnemers aan deze marathon liepen rondes langs een route van 11 kilometer. De organisatoren waren er namelijk niet in geslaagd een route van 42 kilometer uit te zetten op gebied waar Palestijnen zich ongehinderd op kunnen voortbewegen.

De website van de Bible marathon schrijft: ''Verschillende bloeiende nederzettingen zijn verrezen tussen de pittoreske wijngaarden en olijfboomgaarden die het gebied van de antieke tempel van Shiloh in de regio Benjamin omringen. Hier in deze unieke atmosfeer laten de eerste marathon in de geschiedenis herleven, als een grootse atletische gebeurtenis waaraan honderden renners van overal uit Israel en de rest van de wereld deelnemen. De renners volgen het traject van de Man van Benjamin, dat uitmondt een grote, opwindende  EXPO gebeurtenis tussen de ruïnes en mozaïeken van het oude Shiloh. (De man van Benjamin refereert aan een gebeurtenis in het Bijbelboek Samuel, AbuP.)

Nadir al-Masri uit Gaza wint, met op de achtergrond de 'Afscheidingsmuur' de  Palestijnse marathon 'Recht op Beweging' 2015 in Bethlehem. (Foto Demotix)

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...