woensdag 1 april 2015

Israel gaat asielzoekers tegen hun wil naar ''derde landen'' in Afrika deporteren

The Holot Detention Facility in early January. (photo credit: David Waxman)
 De ''open gevangenis'' Holot in januari 2015. (Foto The Times of Israel)

Israel gaat in de komende dagen vluchtelingen uit Eritrea en Sudan naar derde landen in Afrika deporteren, ook als zij zich daartegen verzetten. De krant Haaretz heeft dat dinsdag bevestigd gekregen van de Immigratie- en Bevolkingsautoriteit van het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken.Om welke landen het gaat wilde de Autoriteit niet zeggen en ook niet wat voor afspraken met deze landen zijn gemaakt. Aangenomen mag echter worden dat het gaat om Oeganda and Rwanda, waar al zo'n 1,500 asielzoekers heen zijn gestuurd nadat zij een document hadden getekend dat hun deportatie vrijwillig plaatsvond.
Onder de nieuwe richtlijn zal het mogelijk zijn asielzoekers uit Eritrea en Sudan zonder hun toestemming op een vliegtuig te zetten. Diegenen die weigeren zullen voor een onbeperkte periode worden opgesloten in de Saharonim gevangenis in Zuid-Israel. In een verklaring zei de Autoriteit dat minister van Binnenlandse Zaken Gilad Erdan van de intussen demissionaire regering de leiding heeft over de operatie en dat hij daarvoor het groene licht heeft gekregen van de Advocaat generaal, Yehuda Weinstein.
Er zijn op dit moment zo'n 42.000 Eritreeërs en Sudanezen in Israel, van wie er 2.000 worden vastgehouden in de zogenaamde ''open gevangenis'' in Holot, niet ver van Beer Sheva.  Een 5,573 tal asielzoekers onder hen heeft officieel asiel aangevraagd. Israel heeft slechst aan vier asielzoekers onder hen een vluchtelingenstatus toegekend. Volgens gegevens die de staat het hooggerechtshof verstrekte hebben verleden jaar 5,803 burgers uit de twee landen Israel verlaten, 1,093 van hen gingen naar derde landen, de rest naar hun landen van herkomst. Mensenrechtenorganisatie berichtten dat mensen die naar Rwanda of Oeganda waren vertrokken daar rechteloos bleken en gedwongen waren geweest opnieuw op de vlucht te gaan.
Haaretz berichtte eerder, op gezag van twee mensenrechtenorganisaties, dat een aantal van de 9,000 asielzoekers die de afgelopen twee jaar Israel weer ''vrijwillig'' verlaten hebben, gevangen gezet en gemarteld zijn, dan wel statenloos en rechteloos rondzwerven. Het bericht was afkomstig van de Hotline for Refugees and Migrants en van Assaf, de Hulporganisatie voor Vluchtelingen en Asielzoekers in Israel.
Israel zit al een tijdje in zijn maag met de zwarte vluchtelingen, die overwegend in Zuid Tel Aviv wonen in tamelijk erbarmelijke omstandigheden. Daar zijn ze ten prooi aan racistisch geweld van burgers die hen ervan beschuldigen het sociale leven in de wijken te ontwrichten. Israel heeft als reactie op de toestroom van zwarte Afrikaanse vluchtelingen ook aan de zuidgrens van het land een hek gebouwd om verdere instroom tegen te gaan. Onder internationale verdragen die Isarel heeft ondertekend is het land verplicht om vluchtelingen die in hun land van herkomst gevaar lopen onderdak te verlenen,  maar in de praktijk zet Israel hen zwaar onder druk om weer te vertrekken.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...