dinsdag 28 april 2015

VN-rapport: Israel viel tijdens Gaza-oorlog zeven scholen aan die als schuilplaats dienden

58_M
UNRWA-school in Beit Hanoun na de Israelische aanval.

Israel heeft tijdens de aanval op Gaza in de zomer van 2014 zeven aanvallen uitgevoerd op scholen van de Verenigde Naties die werden gebruikt als schuilplaats voor gevluchte en ontheemde Palestijnen. Daarbij werden 44 mensen gedood en zeker 227 gewond. Dat staat in een rapport dat een speciale onderzoekscommissie van de VN, onder leiding van de Nederlandse officier Patrick Cammaert, heeft opgemaakt. Het rapport van 227 pagina's zelf is niet openbaar. VN-secretaris generaal Ban Ki Moon heeft alleen een samenvatting van 27 pagina's laten publiceren.
In een begeleidende brief schrijft Ban dat de aanvallen “een buitengewoon ernstige zaak” zijn. “Ik betreur het feit dat tenminste 44 Palestijnen zijn gedood en tenminste 227 werden gewond door Israelische aanvallen op vestigingen van de Verenigde Naties die werden gebruikt als opvangcentra voor mensen in nood. Vestigingen van de Verenigde Naties zijn onschendbaar en behoren veilige plaatsen te zijn, vooral in situaties waarin sprake is van een gewapend conflict.”
Met een verwijzing naar de vorige aanvallen op Gaza voegde Ban voegde eraan toe dat “dit al de tweede keer is gedurende mijn termijn als secretaris-generaal dat ik gedwongen was een commissie van onderzoek in te stellen om onderzoek te doen naar incidenten die VN-gebouwen en - personeel betreffen tijdens tragische conflicten in de Gaza-strook.'' De kwestie is des te gevoeliger omdat de coördinaten van alle VN-gebouwen die als schuilplaats dienen routinematig aan het Israelische leger worden doorgegeven - iets dat tijdens gewapend conflict regelmatig wordt herhaald. Eén van de ernstigste incidenten was de beschieting van een UNRWA-school in Jabaliya, waarbij 20 mensen werden gedood en tientallen gewond. Na deze aanval beweerde Israel dat soldaten bij d school waren beschoten. Een ander zeer ernstig incident was een Israelische aanval op een school in Beit Hanoun. Daarbij werden 15 Palestijnen gedood en tientallen gewond die op de speelplaats stonden te wachten om te worden geëvacueerd. Israel had in dit geval geprobeerd de schuld te geven aan een raket van Hamas die was afgezwaaid.
In zijn brief geeft Ban ook een veeg uit de pan aan militante Palestijnse groepen die drie scholen hadden gebruikt om er wapens in op te slaan, al stonden die scholen op dat moment leeg. ''Ik ben teleurgesteld dat militante Palestijnse groepen scholen van de Verenigde Naties in gevaar hebben gebracht door ze gebruiken om er wapens in op te slaan. Maar de drie scholen waar wapens zijn gevonden waren leeg en werden niet gebruikt als plaatsen om mensen te laten schuilen.''
Het rapport werd opgesteld op basis van de analyse van gebruikte wapens, medische rapporten, foto's en video's, en getuigenissen van zowel staf van de VN als van andere organisaties. Het staat los van een rapport dat wordt opgesteld door de VN-Mensenrechtenraad naar de aanval van afgelopen zomer. Israel had gevraagd om het rapport tegen te houden tot het onderzoek van hun eigen leger naar deze gevallen en naar een incident waarbij een aantal kinderen op het strand van Gaza-stad  werd gedood, zou zijn afgerond.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...