maandag 6 april 2015

Spaans rapport: "Israel doodde Unifil-militair met opzet''


De beschadigde Unifil-wachttoren. (Foto The Daily Star/Mohammed Zaatari)

De Spaanse krant El Pais meldt dat een Spaanse militair van Unifil, die op 28 januari werd gedood door een Israelische granaat, omkwam omdat Israel met opzet de Unifil-uitkijkpost in Zuid-Libanon als doelwit had gekozen. De krant schrijft dat op grond van een vertrouwelijk Spaans rapport over het incident. El Pais citeert daaruit getuigenissen van collega's van de dode militair, de 36-jarige korporaal Javier Soria Toledo.
De korporaal kwam om toen Israel het gebied waarin hij was gestationeerd met granaten bestookte, na een incident waarbij Hezbollah een Israelisch konvooi onder vuur had genomen en daarbij twee Israeli's had gedood. 
Korporaal Ivan Lopez Sanchez , die in de buurt van de VN-post was gestationeerd vertelde dat Israel duidelijk op de de Unifil-post had gemikt. "Iedere keer stelden ze de baan van de projectielen bij van Majidiyeh naar de post op 4-28", zei hij.

Een andere Spaanse militair, sergeant Julio Xavier Garcia, zei dat de eerste granaten ongeveer 500 meters ten noorden van de post vielen, en dat ze "de baan van de projectielen corrigeerden in de richting van de positie" van de Unifil-post. Een derde militair zei dat fragmentatie bommen werden gebruikt en dat de beschieting uiteindelijk de voornaamste wachttoren als doelwit nam.
El Pais haalde ook een VN-rapport aan dat Israel de Unifil-vredestroepen om 11:40 uur had gewaarschuwd niet op patrouille te gaan, zonder verdere uitleg. Tussen 11:48 uur en 13:43 vielen er tegen de 120 artilleriegranaten, 90 mortiergranaten en vijf overige projectielen in het gebied.
Unifil telt 10,000 man, waarvan ongeveer 600 Spanjaarden. Spanje en Israel zijn overeen gekomen een gezamenlijk onderzoek te doen naar de dood van korporaal Soria Toledo.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...