maandag 27 april 2015

Israel schrijft tenders uit voor 77 nieuwe woningen in bezet Oost-Jeruzalem

A general view taken on April 8, 2014 shows Israeli construction cranes and excavators at a building site of new housing units in the Jewish settlement of Neve Yaakov, in the northern area of east Jerusalem. (AFP Photo / Ahmad Gharabli)
Neve Jaakov

Israel heeft maandag tenders (uitnodigingen aan bouwbedrijven om in te schrijven) gepubliceerd voor het bouwen van 77 nieuwe woningen in de nederzettingen (wijken) Pisgat Ze'ev en Neve Ya'akov in het gebied van Oost-Jeruzalem. De NGO Vrede Nu heeft dat bekendgemaakt. Woordvoerster Hagit Ofran van Vrede Nu zei tegen het persbureau AFP dat het de eerste tender voor het bouwen in bezet gebied is die is gepubliceerd sinds de Israelische verkiezingen van maart. Zij noemde het een voorbode van de politiek die de nieuwe regeringscoalitie zal gaan voeren. Deze nieuwe regeringscoalitie van rechtse en religieuze partijen is nu nog in de maak.
De tender betreft 36 woningen in Neve Ya'akov en 41 in Pisgat Ze'ev. Beide nederzettingen liggen aan de noordkant van het door Israel (in strijd met het internationale recht) geannexeerde Oost-Jeruzalem.
De dag vóór de verkiezingen beloofde Likud-leider Netayahu in een verkiezingsrede in de wijk Har Homa van Oost-Jeruzalem dat hij duizenden nieuwe woningen in Jeruzalem zou bouwen als hij zou worden herkozen. De Palestijnen willen van  Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van hun Palestijnse staat. maar Netanyahu zei dat hij ''en mijn vrienden van de Likud dat niet zullen laten gebeuren. We zullen de eenheid van Jeruzalem handhaven,'' zei Netayahu toen, ''We zullen doorgaan met bouwen in Jeruzalem en duizenden huizen bouwen. Tegenover de internationale druk zullen we standhouden en doorgaan onze eeuwige hoofdstad te ontwikkelen.''

1 opmerking:

Elisabeth zei

Zodra mensen (politici in dit geval) het over 'eeuwige dit-of-dat' hebben (rijk, hoofdstad, religie), weet je dat ze doorgedraaid zijn.
Wie gebruikt er nou zulke taal (tenzij ze op een podium de aandacht willen trekken)?

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...