woensdag 8 juni 2016

Desmond Tutu nomineert Marwan Barghouti voor Nobelprijs voor de Vrede

De Zuidafrikaanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu heeft Marwan Barghouti.  genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij deed dat in een brief aan de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, die dinsdag de inhoud daarvan bekend maakte.Barghouti, een prominent lid van Fatah en lid van het Palestijnse parlement die al 15 jaar in een Israelische gevangenis zit, werd al door vijf  andere personen en instanties voorgedragen.
Tutu
Tutu, die zelf in 1984 de Nobelprijs kreeg voor zijn ijveren tegen de apartheid, en die de situatie van de Palestijnen in het verleden erger heeft genoemd dan dat van de zwarten destijds in Zuid-Afrika, bekritiseerde in zijn brief het opsluiten van Barghouti en andere parlementariërs, evenals de massa-arrestaties door Israel. Hij karakteriseerde dat als ''een manier om te proberen de wil te breken van het Palestijnse volk dat streeft naar vrijheid en onafhankelijkheid''. Hij merkte op dat er internationaal een consensus bestaat over de Palestijnse rechten, maar  dat er een noodzaak is met symbolische en practische stappen te ondersteunen, opdat er een einde komt aan de bezetting, als een onmisbare stap is naar het bereiken van vrede.

 ''Ik doe een beroep op de leden van het Noorse Nobelcomité,'' schreef Tutu, ''om de gelegenheid te baat te nemen de aandacht terug te brengen naar de zaak van Palestina en naar de roep om een rechtvaardige duurzame vrede, een zaak waar Marwan Barghouti steeds voor is blijven pleiten en voor is blijven optreden, ondanks jaren van gevangenschap en isolatie''.

 Barghouti omringd door gevangenis- en andere bewaarders.

De campagne om Barghouti voor te dragen voor de Nobelprijs startte in april met een initiatief van Palestijnse mensenrechtengroepen en politici. Barghouti is tot nu toe, behalve door Tutu voorgedragen door de Arabische Interparlementaire Unie en diens voorzitter Nabih Berri, door de voorzitter van het PLO-parlement Saleem al-Zaanoun, Nobelprijswinnaar Adolfo Perez Esquivel, en belangrijke leden van het Belgische parlement. De Tunesische Liga voor Mensenrechten, die vorig jaar de Nobel Vredesprijs kreeg voor het Nationale Dialoog Kwartet dat de vrede in het land wist te doen terugkeren, droeg de prijs aan Barghouti over, door hem, op een bijeenkomst in april op de Palestijnse ambassade in Tunis, te overhandigen aan Marwans vrouw Fadwa Barghouti. Ook het Tunesische parlement zou steun hebben betuigd voor de nominatie van Barghouti.
Barghouti is ''een van de populairste Palestijnse leiders, iemand die de hoogste populariteitscijfers haalt al het gaat om mogelijke presidentskandidaten. Hij was actief tijdens de eerste zowel als de tweede intifada, maar werd in 2002 door Israel gearresteerd en ontvoerd uit Ramallah (datbehoort tot Area A, gebied onder Palestijns bestuur), en tot vijf keer levenslang veroordeeld op grond van zijn leiderschap van de al-Aqsa brigdes van Fatah. Ook in de gevangenis bleef hij politiek actief. Zo werd hij in 2006 herkozen in het parlement en stond hij in hetzelfde jaar aan de wieg van het zogenoemde ''gevangenisdocument'' van gevangen van Fatah en Hamas, dat de weg baande voor een kabinet van nationale eenheid. Israel heeft steeds geweigerd hem vrij te laten, hoewel Hamas bij de ruil van gevangenen tegen de door hen opgepakte Gilad Shalit, sterke druk uitoefende op Israel om hem in de deal te betrekken 

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...