Tutu |
''Ik doe een beroep op de leden van het Noorse Nobelcomité,'' schreef Tutu, ''om de gelegenheid te baat te nemen de aandacht terug te brengen naar de zaak van Palestina en naar de roep om een rechtvaardige duurzame vrede, een zaak waar Marwan Barghouti steeds voor is blijven pleiten en voor is blijven optreden, ondanks jaren van gevangenschap en isolatie''.
Barghouti omringd door gevangenis- en andere bewaarders.
De campagne om Barghouti voor te dragen voor de Nobelprijs startte in april met een initiatief van Palestijnse mensenrechtengroepen en politici. Barghouti is tot nu toe, behalve door Tutu voorgedragen door de Arabische Interparlementaire Unie en diens voorzitter Nabih Berri, door de voorzitter van het PLO-parlement Saleem al-Zaanoun, Nobelprijswinnaar Adolfo Perez Esquivel, en belangrijke leden van het Belgische parlement. De Tunesische Liga voor Mensenrechten, die vorig jaar de Nobel Vredesprijs kreeg voor het Nationale Dialoog Kwartet dat de vrede in het land wist te doen terugkeren, droeg de prijs aan Barghouti over, door hem, op een bijeenkomst in april op de Palestijnse ambassade in Tunis, te overhandigen aan Marwans vrouw Fadwa Barghouti. Ook het Tunesische parlement zou steun hebben betuigd voor de nominatie van Barghouti.
Barghouti is ''een van de populairste Palestijnse leiders, iemand die de hoogste populariteitscijfers haalt al het gaat om mogelijke presidentskandidaten. Hij was actief tijdens de eerste zowel als de tweede intifada, maar werd in 2002 door Israel gearresteerd en ontvoerd uit Ramallah (datbehoort tot Area A, gebied onder Palestijns bestuur), en tot vijf keer levenslang veroordeeld op grond van zijn leiderschap van de al-Aqsa brigdes van Fatah. Ook in de gevangenis bleef hij politiek actief. Zo werd hij in 2006 herkozen in het parlement en stond hij in hetzelfde jaar aan de wieg van het zogenoemde ''gevangenisdocument'' van gevangen van Fatah en Hamas, dat de weg baande voor een kabinet van nationale eenheid. Israel heeft steeds geweigerd hem vrij te laten, hoewel Hamas bij de ruil van gevangenen tegen de door hen opgepakte Gilad Shalit, sterke druk uitoefende op Israel om hem in de deal te betrekken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten