donderdag 9 juni 2016

Israel trekt na aanslag 83.000 Palestijnse pasjes in en sluit stadje Yatta af van de buitenwereld

De afgezette plek van de schietpartij. (Foto Israelische politie) 

Updated (zie onderaan). Israel heeft donderdagochtend alle vergunningen ingetrokken van Palestijnen om Israel te bezoeken na de aanslag van woensdagavond in Tel Aviv. Dat hebben premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Avigdor Lieberman en legerchef generaal Gadi Eisenkot donderdagochtend besloten. Het gaat daarbij om 83.000 vergunningen, vaak voor familiebezoek tijden de maand Ramadan. Ook de vergunningen voor mensen uit de Gaza-strook om te komen bidden op de Haram as-Sharif (Tempelberg) in Jeruzalem zijn ingetrokken. Netanyahu, Lieberman en Eisenkot hielden overleg op het militaire hoofdkwartier in Tel Aviv, kort nadat Netanyahu om half één 's nachts was teruggekomen uit Moskou. Netanyahu zal ook het ''veiligheidskabinet bijeen roepen om meer stappen te bespreken in verband met de aanslag.
Intussen is ook de stad Yatta in de provincie Hebron, waar de aanvallers vandaan kwamen, door het leger hermetisch gesloten van de buitenwereld. Niemand kan er meer in of uit en er is een vooralsnog onbekend aantal arrestaties verricht. Het leger werd bij de actie vergezeld van een bulldozer en een drone. De twee aanvallers zelf werden intussen door de woordvoerster van de politie Luba al-Samri geïdentificeerd als de neven Muhammad Ahmad Moussa Makhamreh en Khalid Muhammad Moussa Makhamreh, beiden uit Yatta.
Het aantal slachtoffers van hun aanval is opgelopen tot vier, nadat in de nacht nog een ernstig gewonde is overleden. Volgens de krant Haaretz zouden er 16 gewonden zijn, maar slechts drie van hen liggen in een ziekenhuis. Van de twee aanvallers ligt er één ernstig gewond maar stabiel in een ziekenhuis nadat hij door een veiligheidsman was neergeschoten. De andere, die werd neergeschoten door een politieman tijdens een poging te vluchten, is niet al te ernstig gewond, en wordt ondervraagd.Verschillende Palestijnse bewegingen gaven commentaar op de aanslag. Woordvoerder Hussam Badran van Hamas noemde de aanval het eerste goede teken voor de Palestijnen en de eerste verrassing voor de vijand tijdens de heilige maand Ramadan. Het feit dat de aanvallers Israel hadden kunnen binnenkomen gaf aan dat Israel faalde bij het elimineren van het Palestijnse verzet, meende hij. Fatah, de leidende partij op de Westoever, gaf een verklaring uit dat het ging om een “individuele actie'' en ''een begrijpelijke reactie op het geweld van de Israelische staat''. ''Israel moet zich realiseren wat de consequenties zijn van het uitoefenen van geweld, afbraak van huizen, het met geweld verplaatsen van Palestijnen, acties van Israelische kolonisten op het gebied van de Al-Aqsa Moskee, en het in koelen bloede doodschieten van Palestijnen bij checkpoints,'' aldus de verklaring van Munir al-Jaghoub, het hoofd van de Commissie voor Media van al-Fatah.
Het Volkfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) noemde de schietpartij een “wijziging van het paradigma van de Intifada”, en een “vanzelfsprekende reactie” op het grote aantal Palestijnen dat door Israelische strijdkrachten is gedood. De PFLP noemde het feit dat de schietpartij zo dicht bij het ministerie van Defensie was ''een duidelijke boodschap'' aan de net benoemde minister van Defensie Lieberman, een een onderstreping van het feit dat gewapend verzet de beste manier is om de Palestijnse rechten te herstellen.
Update: Het Israelische ''veiligheidskabinet'' dat later donderdag door Netanyahu bijeen was geroepen, besloot de Westoever vanaf  donderdag 12 uur 'nachts geheel af te sluiten tot zondag 12  uur 's nachts. Zondag is het Shavuot (het Joodse Wekenfeest) en dan zou de Westoever toch al vanaf vrijdagnacht tot  zondagnacht zijn afgesloten. De afsluiting wordt dus een dagje vervroegd.
 Andere maatregelen zijn dat minister van Defensie Lieberman heeft besloten om voortaan geen lichamen van  gedode ''terroristische'' Palestijnen meer terug te geven om te worden begraven. Onderzocht wordt of ze weer kunnen worden begraven op speciale begraafplaatsen van het leger voor ''terroristen'' zoals dat vroeger gebeurde. Eerder had de minister van veiligheid, Gilad Erdan, al besloten dat ze niet mochten worden begraven op hun plaats van herkomst, omdat dat maar zou leiden tot ''ophitsing''. Nog weer eerder pleitte Netanyahu voor het niet terug gegeven van  lichamen, maar besloot de (toenmalige) minister van Defensie Ya'alon dat het toch beter zou zijn om het wèl te doen. Afgezien van dit gedoe om dode lichamen blijft Yatta afgesloten van de buitenwereld, zijn 204 vergunningen om in Israel te werken ingetrokken van leden van de ''clan'' van de uitvoerders van de aanslag in Tel Aviv, en zijn twee extra divisies van het Israelische leger naar de Westoever gezonden.    

1 opmerking:

Elisabeth zei

Wat men nu met Yatta van plan is klinkt beangstigend. Iedreeen mag blijkbaar oproepen tot collectieve straffen in deze regering:

"Life in the Yatta village won't carry on as usual. A village that has terrorists leaving from its midst will pay the price." (Deputy Defense Minister Ben-Dahan).

"The assailants' hometown must undergo "a preventative 'root canal' treatment that will go down in history." (Intelligence and Atomic Energy Minister Yisrael Katz ) He added that it must be cordoned off for "a long time." He also called to expedite the legislation of the law to expel terrorists' families.

read more: http://www.haaretz.com/israel-news/1.724089

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...