woensdag 15 juni 2016

Israelische minister: 33% minder subsidie voor instellingen die niet in nederzettingen optreden

De Israelische minister van Cultuur en Sport Miri Regev (Haaretz)

De Israelische minister van Cultuur en Sport, Miri Regev,  heeft de culturele instellingen van het land maandag een formulier laten sturen waarop ze moeten aangeven of ze vorig jaar wel of niet uitvoeringen hebben gegeven in de nederzettingen op de Westoever (of in Galilea of de Negev). Het formulier is gekoppeld aan een nieuwe richtlijn van de minister, die in april werd ingesteld. Daarin werd gesteld dat instellingen, die niet op deze plaatsen hebben opgetreden, 33% minder subsidie zullen krijgen. Bovendien worden optredens in de nederzettingen beloond met nog eens een bonus van 10%.
Het formulier werd gestuurd naar theatergroepen, orkesten, en dansgroepen. Ze moeten het terugsturen voor 16 juli. Afzender was het Centrum voor Culturele Informatie en Research van de firma Pilat, dat voor het ministerie van Regev data verzamelt. De informatie zal worden gebruikt om de kortingen/bonussen op de subsidies nog dit jaar met terugwerkende kracht toe te passen.
Dat wil zeggen als het Israelische Hooggerechtshof er geen stokje voor steekt.
Verschillende leiders van culturele instellingen hebben hun boosheid over deze aanpak geventileerd, onder meer omdat het de vrijheid ontneemt aan de instellingen om zelf te bepalen waar ze optreden. Het Forum van Culturele Instellingen heeft tegen de beslissing een verzoekschrift ingediend bij het Hooggerechtshof, waarover het Hof zich maandag zal beraden. Daarin wordt onder meer ook het element aangevochten om met terugwerkende kracht de nieuwe criteria te hanteren, met het argument dat de instellingen hun lopende programma's mede op basis van al toegekende subsidies hebben gebaseerd. De nieuwe richtlijn kan daarom pas effectief kan worden per 1 januari 2017, aldus het bezwaar. Het antwoord van de regering, dat intussen ook al binnen is, luidt dat de nieuwe richtlijn al van kracht is, en dat de instellingen al lang van tevoren de aanpak van de minister hadden kunnen kennen. Ook zou het niet waar zijn dat er geen instellingen getroffen zouden worden als de maatregel later zou ingaan, want sommige instellingen zouden daardoor een verhoging van hun budget mislopen, aldus het antwoord van de staat.
Minister Regev gaf ook een persoonlijke reactie: Ze zal niet toelaten dat culturele instellingen bepaalde plekken (lees: de nederzettingen) boycotten. ''Het budget van het ministerie van Cultuur zal culturele rechtvaardigheid aanmoedigen en sociale kloven dichten,'' zei ze. ''De revolutie die ik heb aangekondigd op de dag dat ik aantrad krijgt resultaat, de veranderingen hebben het speelveld bereikt.''
Inderdaad, het mes van dit Likudbewind dreigt er fors in te hakken.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...