woensdag 15 juni 2016

Extra half jaar administratieve detentie voor Palestijn die 14 jaar uit zat , en voor circusclown

Docent Muhammad Abu Sakha van de Palestijnse Circusschool.

Israel heeft de Palestijnse gevangene Bilal Kayid, nadat zijn gevangenisstraf van 14 jaar was geëindigd, een administratieve detentie van zes maanden opgelegd, zo heeft de Palestijnse Commissie voor Zaken betreffende Gevangenen meegedeeld. Bilal Kayid verklaarde dinsdag dat hij uit protest in hongerstaking gaat.
Kayid, uit Asira ash-Shamaliyya in het district Nablus, werd in 2001 gevangengenomen wegens betrokkenheid bij activiteiten van de Abu 'Ali Mustafa Brigades van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).  Tijdens zijn  gevangenschap ontpopte hij zich als een leider van gevangenen, wat volgens de Gevangenen-commissie ertoe leidde dat hij vaak van gevangenis werd gewisseld en meermalen lang in eenzame opsluiting doorbracht, de laatste keer meer dan een jaar.
Verschillende PFLP-gevangenen hebben verklaard dat zij uit solidariteit twee dagen met Kayids hongerstaking mee zullen doen en mogelijk langer als hij niet wordt vrijgelaten. Daarop vond een inval van de gevangenisautoriteiten plaats in de Eshel-gevangenis. De afdeling werd gesloten, elektrische apparaten werden in beslag genomen en het regime werd aangescherpt.
Behalve Kayid kreeg maandag ook de 23-jarige clown en circusartist Muhammad Faisal Abu Sakha zes maanden administratieve detentie opgelegd. In zijn geval was dat een verlenging. In totaal zal hij nu een jaar onder administratieve detentie (zonder vorm van proces) vastzitten in een Israelische gevangenis, namelijk tot 12 december 2016.

Abu Sakha heeft zijn leven verbonden aan het Palestijnse circus. Hij begon op zijn 14e  te studeren bij de Palestijnse Circus School, die verbonden is aan het Palestijnse Circus, en in 2011 werd hij één van de artiesten van het circus en tevens één van de leraren van deze school, waaraan ruim 300 kinderen studeren, onder wie zo'n 30 kinderen met leermoeilijkheden. Mohammed houdt zich speciaal bezig met deze laatste categorie. Het circus is zijn leven, hij woont er vlakbij, en hij was voor zijn arrestatie bezig een boek te schrijven over het lesgeven aan kinderen met leer- en andere moeilijkheden. Er zijn nu nog vijf leraren over aan de school, maar de lessen voor de kinderen met problemen zijn sindsdien opgeschort.
Hij werd op 14 december 2015 opgepakt bij een checkpoint op weg van zijn ouders naar het circus en kreeg zes maanden administratieve detentie opgelegd. Vervolgens gaf hij les in de gevangenis van Megiddo, maar intussen is hij overgeplaatst naar Ketziot in de Negev. Zijn zes maanden zijn nu dus met nog eens zes maanden verlengd. De Palestijnse Circusschool liet in een verklaring weten dat noch zij, noch Abu Sakha's advocaat of zijn familie ooit te horen heeft gekregen waarvan hij wordt beschuldigd of ook maar enige informatie omtrent zijn gevangenschap. De school noemde de bezetting een systeem zonder menselijkheid dat erop uit is de geest van een hele natie te breken. ''Maar jullie maken alleen maar het verzet sterker. En in het geval van de Palestijnse Circusschool heeft dat verzet er altijd uit bestaan dat we hoop, liefde en geluk zaaien in de harten en geesten van Palestijnen en iedereen die ons pad kruiste.''
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft in april, toen een actie werd gehouden om Abu Sakha vrij te krijgen, zijn administratieve detentie veroordeeld. Hetzelfde geldt voor de groep Addameer.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...