maandag 6 juni 2016

Cuomo beveelt boycot van Israel-boycotters

Cuomo
De Democratische gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo heeft zondag een persoonlijk bevel getekend dat staats-firma's en -organen opdracht geeft geen zaken te doen met firma's en personen die zich opstellen achter de BDS-beweging. Ook moeten organen die onder supervisie van de gouverneur vallen eventuele investeringen in zulke zaken terugtrekken.
Cuomo maakte dit bekend in een speech voor de Harvard Club in Manhattan. Onder zijn gehoor bevonden zich Joodse leiders. Na de speech marcheerde hij mee in de ''Vier Israel Parade'' op Fifth Avenue.
Cuomo noemde BDS (Boyot, Divestment, Sanctions) een “economische aanval” op Israel. ''We kunnen dat niet laten gebeuren,'' zei hij. "Als je Israel boycot, boycot New York jou.''
Diverse Amerikaanse staten hebben al wetten aangenomen om hun regeringen en organen te verhinderen zaken te doen met sympathisanten van BDS. Ook in beide huizen van het parlement van New York zijn dergelijke wetten ingediend. Maar Cuomo zei zondag dat ''onmiddellijke actie'' is geboden en zette daarom zijn uitvoerende macht in. De komende zes maanden zal een lijst worden samengesteld van organen en personen die met de boycot te maken hebben. Daartegen is  beroep mogelijk, maar zodra het proces is voltooid, krijgen alle regeringsdepartementen en instanties de opdracht zich van die organen en personen te distantiëren.
De zaak is op zijn minst van symbolisch belang in een staat met de grootse Joodse bevolking buiten Israel. Wel is het de vraag of de maatregel veel uit zal halen tegen de groeiende populariteit van BDS en het recht van individuen en ondernemingen om te kiezen met wie ze in zee gaan. Maar intussen is Cuomo ondemocratisch, om niet te zeggen McCarthy-achtig, bezig door die vrijheid op deze wijze geweld aan te doen.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...