maandag 27 juni 2016

Turkije gaat Gaza hulp verlenen na herstel van de breuk met Israel

Premier Yildirim
Turkije en Israel hebben de relaties hersteld die zes jaar geleden werden verbroken, nadat Israel negen ongewapende Turken had doodgeschoten bij het enteren van het schip de Mavi Marmara, dat hulp wilde brengen naar Gaza.
De Turkse premier Binali Yildirim en de Israelische premier Netanyahu hebben dit apart van elkaar maandag bekendgemaakt. De officiële overeenkomst zal morgen, de 28ste, in Jeruzalem en Ankara door de secretarissen generaal van de ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen worden getekend. De overeenkomsten moeten dan door de parlementen worden bekrachtigd en vervolgens zullen weer ambassadeurs uit worden gewisseld, zo verklaarde premier Yildirim.
Turkije had als eis gesteld dat Israel excuses zou maken voor de dood van de Turken aan boord van de Mavi Marmara en schadevergoeding zou betalen. Netayahu maakte dat excuus al in 2013. Maar nu is ook afgesproken dat Israel 20 miljoen dollar betaalt aan een fonds voor de families van de slachtoffers. Turkije maakt intussen alle vervolgingen van Israelische militairen wegens hun optreden in die bewuste nacht, ongedaan.
Het belangrijkste nieuws van de verzoening is echter dat Turkije haar derde eis heeft laten vallen, namelijk dat de blokkade van Gaza wordt opgeheven. Het land van president Erdogan is wat dat betreft na drie jaar toch door de knieën gegaan voor de Israelische onverzettelijkheid. Wèl maakte Yildirim bekend dat Turkije onbeperkt humanitaire hulp aan Gaza mag verstrekken, maar afgesproken is, zo voegt Israel daaraan toe, dat alle hulp via de Israelische haven Ashdod zal worden geleverd. Yildirim zei dat een schip met 10.000 ton hulpgoederen vrijdag vertrekt. Verder gaat Turkije een ziekenhuis met 200 bedden in Gaza bouwen en wordt een woningbouwproject voorbereid. Israelische bronnen voegden zeiden dat Turkije ook denkt aan het leveren van een elektriciteitscentrale en een ontziltingsinstallatie.
Van Israelische kant werd verder bekendgemaakt, zo meldde Haaretz, dat Turkije bij Hamas de zaak aanhangig zal maken van de  lichamen van twee tijdens de laatste veldtocht gedode Israeli's die nog in Gaza zijn en twee levende Israeli's in handen van Hamas. Ook is afgesproken dat Turkije erop zal toezien dat Hamas vanuit Turkije geen operaties tegen Israel zal uitvoeren. Israel had, tijdens een bezoek dat de (inmiddels ex)chef van de veiligheidsdienst Shin Bet, Yoram Cohen, gevraagd het bureau van Hamas in Instanbul te sluiten, maar Turkije wees dat af.  Kort voor het bekendmaken van de  nieuwe overeenkomst met Israel ontving president Erdogan ook de secretaris generaal van Hamas, Khalid Meshaal, vermoedelijk om hem op de hoogst te stelen van de afspraken. 
De overeenkomst werd door Netanyahu in Rome ''van strategisch belang'' voor de turbulente regio genoemd. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry, die in Rome een ontmoeting had met Netanyahu, juichte de deal toe.

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger Broek in Waterland zei

Dank voor deze duidelijke weergave van de inhoud van deze belangrijke overeenkomst, die voor Palestijnen minder desastreus zou kunnen blijken dan ik had gevreesd. Ten principale is er aan de blokkade van Gaza door Israel evenwel niets veranderd. En Israel heeft in het verleden bewezen overeenkomsten bekwaam te kunnen saboteren. Of Israel en Turkije in de uitvoeringspraktijk hetzelfde verstaan onder 'onbeperkt' en onder 'humanitaire hulp' zal ook nog moeten blijken. Valt bijv. een electriciteitscentrale volgens Israel straks onder het begrip 'humanitaire hulp'?

Abu Pessoptimist zei

Jaap Hamburger,
De Turken hebben inderdaad toch slappe knieën getoond. En of deze overeenkomst zal worden nageleefd en niet door Israel gesaboteerd zal worden is inderdaad nog maar de vraag. Maar los daarvan had Gaza toch liever gehad dat de blokkade was opgeheven. ''We willen geen hulp, we willen vrijheid,'' twitterde een vriend van me in Gaza als reactie op het nieuws.

Harabd zei

Nu Turkije spullen mag brengen naar Gaza via Isreal, is er dan niet nagedacht om de aanvallen op Gaza ook te stoppen, want de gebouwen kunnen alleen maar zinvol zijn, als ze niet vernietigd worden. Of brengt Turkije alleen maar snoepjes naar Gaza.

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...