maandag 6 juni 2016

B'Tselem: op 24 maart werd in Hebron niet één, maar werden twee Palestijnen met schoten door hun hoofd vermoord


Video van Nur Abu `Eisha. De bovenste, liggende man is as-Sharif. Als laatste beeld is te zien dat hij nog bewoog en dus nog leefde voor Azarya hem doodschoot. 

Op 24 maart werd de 21-jarige Abd al-Fattah as-Sharif in Hebron doodgeschoten, terwijl hij gewond op de grond lag, nadat hij met zijn vriend Ramzi al-Qasrawi, een aanval zou hebben gepleegd met een mes, waarbij een soldaat licht gewond raakte. Het feit dat hij door zijn hoofd werd geschoten werd wereldwijd bekend, doordat een medewerker van de mensenrechtenorganisatie B'Tselem, ‘Imad Abu Shamsiyeh, dit vastlegde op video. De 19-jarige soldaat Elor Azarya staat intussen als gevolg daarvan terecht wegens ''doodslag'', nadat de voor de hand liggende aanklacht ''moord'' onder druk van de Israelische publieke opinie wat was verzacht.
De video van Abu Shamsiyeh werd gemaakt op het moment dat de kameraad van as-Sharif, Qasrawi, al dood was. Maar nu komt B'Tselem met onthullingen en getuigenverklaringen dat ook Qasrawi door het hoofd werd geschoten toen hij gewond op de grond lag.
B'Tselem kon niet eerder met deze verklaringen komen, omdat het leger de wijk Tel Rumeida in Hebron tot voor kort tot ''militair terrein'' had verklaard waarin niemand mocht komen, behalve bewoners met speciale pasjes. Veldwerkster Manal al-Ja’bri van B'Tselem kon daarom niet eerder getuigen in deze buurt raadplegen. Maar nu heeft zij verklaringen van twee mensen uit de buurt, die bovendien ook vrijwilligers van B'Tselem zijn, Nur Abu ‘Eishah en Amani Abu ‘Eishah, dat ook al-Qasrawi met een schot in het hoofd is geëxecuteerd nadat hij neergeschoten was en gewond op de grond lag.
De twee verklaarden dat ze op de dag van de gebeurtenis geweerschoten hoorden, gingen kijken, en toen zagen dat as-Sharif en al-Qasrawi beiden gewond op de grond lagen. Nog voordat meer troepen of paramedici naar de plek kwamen, zagen ze hoe een militair naar Qasrawi toeliep en hem van enkele meters afstand twee kogels door het hoofd, en mogelijk in de nek, schoot. Later waren ze ook getuigen van het feit dat Azarya as-Sharif door het hoofd schoot, iets wat door `Imad Abu Shamsiyeh werd vastgelegd.
De twee getuigen legden een deel van de gebeurtenissen vast met hun camera's. maar niet het moment waarop al-Qasrawi werd doodgeschoten. Beiden zetten hun filmpjes op internet en Nur Abu ‘Eishah werd ook door Al Quds geïnterviewd. B'Tselem neemt aan dat het leger vermoedelijk wel over opnamen van het incident door veiligheidscamera's zal beschikken. Nur Abu ‘Eishah en Amani Abu ‘Eishah zeiden bereid te zijn officieel als getuigen op te treden als ze worden opgeroepen.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...