woensdag 15 juni 2016

Planningcommissie Jeruzalem keurt bouw van nieuw gebouw voor kolonisten in Silwan goed

Het nieuwe gebouw komt naast Beit Yonatan, het gebouw met de zes verdiepingen lange Israelische vlag.

Het planning Comité voor Jeruzalem heeft woensdagmorgen de plannen goedgekeurd voor de bouw van een groot nieuw gebouw voor Joodse kolonisten middenin het dichtbevolkte Palestijnse stadsdeel Silwan van Oost-Jeruzalem. De Palestijnse buren gaan in beroep, maar dat zal ze vermoedelijk niet helpen.
Het gaat om een gebouw van vier verdiepingen middenin de sectie Batan al-Hawwa, pal naast het  Beit Yonatan gebouw van zeven verdiepingen, dat toebehoort aan de groep kolonisten van Ateret Cohanim. Beit Yonathan (genoemd naar Jonathan Pollard, de spion) had - omdat het zonder vergunning is gebouwd en bovendien twee verdiepingen te hoog was volgens de geldende bouwvoorschriften - op last van de rechter al in 2009 moeten zijn gesloopt, maar het gemeentebestuur heeft altijd geweigerd die beslissing uit te voeren.
Ook het nu goedgekeurde, nog te bouwen gebouw is eigendom van Ateret Cohanim.
De Israelische ''General Custodian'' (algemene bewaarder) heeft de grond met nog drie andere percelen zonder tender aan Ateret Cohanim verkocht. Dat gebeurde onder het voorwendsel dat ze al twee andere percelen hadden. Die had de Custodian hen namelijk al in 2002 verkocht.
De beslissing zal de spanningen in Silwan, waar nu enkele honderden zwaar beveiligde kolonisten wonen, temidden van 50.000 Palestijnen, ongetwijfeld verder op scherp zetten. Haaretz meldt dat Netanyahu om die spanningen tegen te gaan, twee weken geleden aan de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, had gevraagd de goedkeruing tegen te houden. De zaak werd toen van de agenda van de planningcommissie verwijderd. Maar vanmorgen was er dus ineens toch een stemming.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...