vrijdag 17 juni 2016

Westoever kampt met watergebrek, Palestijnen woedend over falende Israelische leveranties

 (Foto Ma'an News)

Het Palestijnse bestuur heeft donderdag woedend gereageerd op het feit dat een deel van de Westoever het al een tijdje zonder water moet doen. Het bureau van de Palestijnse premier Rami Hamdallah zei in een verklaring dat Israel een ''wateroorlog'' tegen de Palestijnen voert. ''Israel wil verhinderen dat Palestijnen een behoorlijk leven leiden en gebruikt daarvoor zijn controle over onze waterbronnen, '' aldus Hamdallah in de verklaring. ''Terwijl de illegale nederzettingen ononderbroken water krijgen, zijn Palestijnen gedwongen grote sommen geld uit te geven om aan water te komen dat bovendien ook nog eens hun eigendom is." 
Mekorot, de Israelische firma die ook in Palestina in de loop der jaren de leverantie van water naar zich toe heeft getrokken, wordt ervan beschuldigd de levering aan de gemeente Jenin, diverse dorpen bij Nablus en de stad Salfit te manipuleren. Tienduizenden Palestijnen zijn daardoor in de heilige vastenmaand Ramadan verstoken van bruikbaar drinkwater.
Jamal Dajani, strategisch media- en communicatie directeur van het bureau van de Palestijnse premier, noemde de handelwijze van Mekorot ''onmenselijk en schandelijk''. ''Het is niet genoeg voor Israel om systematisch al het Palestijnse land en de natuurlijke hulp bronnen naar zich toe te trekken, ze onthouden de Palestijen ook hun recht op water," meende hij
Ayman Rabi, de uitvoerend directeur van de Palestijnse Hydrologie Groep, een NGO die zich op watervoorziening en sanitatie richt, vertelde Al-Jazeera dat sommige Palestijnse gebieden al meer dan 40 dagen geen water hebben gehad. ''Mensen kopen het van vrachtauto's met water of vinden alternatieven zoals bronnen of vulpunten bij hen in de buurt,'' aldus Rabi. Families moeten het doen met tien, maar ook soms twee, of drie liter per persoon per dag. Sommige plaatsen zijn tot rantsoenering overgegaan,'' zei hij. \De stad Jenin (40.000 inwoners) zei dat de hoeveelheid die haar geleverd wordt de helft van de normale hoeveelheid bedraagt en dat het Mekorot verantwoordelijk houdt voor eventuele desastreuze gevolgen in de hete zomermaanden.
Mekorot ontkent intussen dat het de leveranties heeft beëindigd. Er zou alleen sprake zijn van een vermindering aan alle klanten als gevolg van tekorten door de gestegen vraag. COGAT (de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Bezette Gebieden, het overkoepelende agentschap van het bezettingsleger) zei dat er ook sprake was van een gebarsten pijp, die de leveranties aan een aantal dorpen in het gebied van Salfit had onderbroken, maar het mankement zou intussen zijn verholpen.
Volgens de VN is 7,5 liter per persoon per dag het absolute minimum, alhoewel dat nu - met temperaturen boven de 35 graden Celsius - een stuk hoger ligt. Sinds Israel de gebieden in 1967 bezette, zich meester heeft gemaakt van de meeste waterbronnen, en met de bouw van nederzettingen is begonnen, is er een grote discrepantie ontstaan tussen wat de kolonisten krijgen en wat geleverd wordt aan de Palestijnen. Onder normale - niet zomerse - omstandigheden krijgen de kolonisten tussen de vijf en zes keer het aantal liters waarover de Palestijnen kunnen beschikken: 350 liter per persoon per dag, tegen de Palestijnen 60 liter. In de zomer is het vooral de levering aan Palestijnen die onder druk komt te staan.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...