maandag 20 juni 2016

Israel sloopt huizen en waterbronnen in Ramadan

(Foto's Rabbi's for Human Rights)

Vier mensen zijn gewond geraakt en 26 mensen zijn dakloos geworden door de sloop, zondag, van  twee huizen, en een aantal tenten en andere gebouwen waaronder schuur en een uitpandige keuken in het dorp Susiya in het zuiden van de Westoever. De 26 daklozen kunnen  zich voegen bij de 900 anderen die volgens OCHA, de humanitaire hulporganisatie van de VN, dit jaar al hun huis verloren door Israelische sloopacties.
De organisatie Rabbi's for Human Rights meldde dat de gewonden vielen toen inwoners en actievoerders zich in de slopen huizen hadden opgesteld en daar door militairen met geweld uit werden  verwijderd. Rabbi Arik Ascherman, de leider van Rabbi's for Human Rights, zei dat hij al 20 jaar meemaakt dat de Israeli's huizen slopen, maar dat hij nooit eerder meemaakte dat het gebeurde in de vastenmaand Ramadan.
Het verhaal Susiya is tragisch. Het het bestaan van het dorp van ruim 300 inwoners werd voor het eerst gedocumenteerd in de 19e eeuw, maar bestaat waarschijnlijk al honderden jaren langer. In de jaren '80 werd op grondgebied van het dorp de nederzetting Susiya (dezelfde naam) gevestigd. In 1986, 30 jaar geleden, werd het dorp van zijn oorspronkelijke woonplek verjaagd, doordat Israel dat gebied tot een archeologisch gebied verklaarde. De dorpelingen wonen sindsdien zonder stromend water of elektriciteit wat verderop, op een stuk van hun land dat nog niet door de naburige nederzetting Susiya was geclaimd.

Dakloos gemaakte inwoners van Susiya.

De Israelische autoriteiten beweren sindsdien dat de inwoners va het dorp geen vergunning hebben en hebben hen verschillende malen uit hun woningen (waaronder grotten, tenten en geïmproviseerde houten gebouwen) verjaagd. Bouwvergunningen werden hun geweigerd. Uiteindelijk werd een slooporder afgegeven voor het hele dorp. En nadat het Israelische hooggerechtshof in mei 2015 heeft geweigerd die order te bevriezen, hangt sloop en verdrijving het hele dorp permanent boven het hoofd. (Ik heb dat hier  al eens beschreven).
Amira Hass van de krant Haaretz meldt dat de Israeli's ook van plan zijn in Umm al-Jimal, in het noorden van de Jordaanvallei, een waterreservoir te vernielen. De plaatselijke inwoners moeten dan het drinkwater voor hun 700 schapen en geiten, 300 koeien en een stel paarden van elders laten komen.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...